CCR i-a dat satisfacție lui Klaus Iohannis. Parlamentul va reexamina Legea Educației

CCR i-a dat satisfacție lui Klaus Iohannis. Parlamentul va reexamina Legea Educației

CCR a decis, joi, că Parlamentul este trebuie să reexamineze dispozițiile date pentru Legea privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării și sănătății. Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în ianuarie pe motiv că legea, în forma adoptată, curprinde o serie de modificări făcute de PSD-ALDE care nu țineau nici de cererea inițială de reexaminare formulată de Instituția Prezidențială, nici de deciziile anterioare de neconstituționalitate.

Legea urmărea să extindă perioada până la care școlile doctorale se pot considera a fi acreditate. Școlile doctorale au ca dată limită a valabilității acreditării termenul de 1 octombrie 2019. Ordonanța de urgență urmărea mutarea acestui termen la data de 1 octombrie 2020. Potrivit Curții Constituționale, Parlamentul nu avea dreptul constituțional să modifice această dată deoarece nu a făcut parte din obiectul pentru care Klaus Iohannis a trimis legea către reexaminare. De asemenea, inclusiv termenele de reeaximinare au fost depășite.

„Astfel, intervenția legislativă de la art. I pct. 17 din legea dedusă controlului de constituționalitate vizează extinderea perioadei până la care școlile doctorale se consideră a fi acreditate, respectiv de la data de 1 octombrie 2019 până la data de 1 octombrie 2020. Ori, în această situație, Parlamentul nu avea deschisă calea reexaminării acestei dispoziții, întrucât aceasta nu a făcut obiectul cererii de reexaminare”, se arată în decizia Curții Constituționale.

De altfel, doar Președintele Camerei Deputaților a trimis un punct de vedere către Curtea Constituțională, în care a considerat că decizia de constituționaliate este neîntemeiată. Guvernul și Președintele Senatului nu au făcut acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Iohannis a susținut că deja Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra acestei legi, iar Parlamentul a făcut mai mult decât să transpună modificările de neconstituționalitate. Ca urmare a acestui fapt, CCR a admis cererea Președintelui României, considerând legea neconstituțională în ansamblul său