CCR discută sesizarea privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989

CCR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Curtea Constituţională a României urmează să discute, miercuri, sesizarea asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, transmisă de grupul parlamentar PSD din Senat. Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat de Senat cu 84 de voturi "pentru" şi 54 "împotrivă"

Curtea Constituţională a României ( CCR )urmează să discute, miercuri, sesizarea asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, transmisă de grupul parlamentar PSD din Senat, relateză Agerpres .

Proiectul a fost adoptat în Senatul României cu 84 de voturi ”pentru” și 54 ”împotrivă”

Proiectul, iniţiat de Guvernul României , a fost adoptat de Senatul României cu 84 de voturi "pentru" şi 54 "împotrivă". Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere.

Proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat după ce legea pentru respingerea OUG 91/2019 fusese trimisă la promulgare, dar a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Johannis.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, admitea că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă "pare depăşită", însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

Guvernul liberal Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea IRRD

Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 este un demers care a început în urmă cu un an și câteva luni. În decembrie 2019, guvernul liberal condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române.

La acel moment, institutul s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a decis să organizeze un concert în 22 decembrie. Acest intenție a fost calificată de mai multe organizații drept o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției.

IRRD trebuia să analizeze ceea ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989. Guvernul argumenta în acea ordonanță de urgență că activitatea institutului ar fi fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți. În conducerea institutului se reproșează implicarea fostului președinte Ion Iliescu.