Tribunalul Bucureşti a admis, pe 22 iunie 2016, o cerere a lui Dragoş Băsescu de sesizare a CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate vizând articolul 291 din Codul penal care incriminează traficul de influenţă. Este vorba despre sintagma „lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public”, anunță Agerpres

Articolul 291 din Codul penal prevede, în primul alineat, că „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”. 

Dragoş Băsescu a fost condamnat, pe 17 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. Decizia însă nu era definitivă. 

DNA îl acuza, pe 13 martie 2014, pe Dragoş Băsescu că, „beneficiind de ajutorul lui Ciprian Nistor, i-a pretins unui om de afaceri (Sandu Staicu – n.r.), denunţător în cauză, 500.000 de euro pentru o soluţie de respingere a arestării într-o contestaţie formulată de către DIICOT în dosarul ce îl privea şi încă 500.000 euro atât pentru obţinerea unei soluţii favorabile în cauza respectivă, cât şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor acestuia”. 

„În sprijinul acestor pretenţii, Dragoş Băsescu a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă organele judiciare respective şi chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus”, mai acuzau procurorii. Dragoş Băsescu ar fi pretins un milion de euro, pentru ajutor în dosar.