După ce CCR a spus că la Consiliul European merge preşedintele, Corlăţean a descoperit subit că doi judecători sunt incompatibili
- Ana Zid ărescu
- 27 iunie 2012, 22:45
Curtea Constituţională a tranşat, astăzi, polemica dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, cu privire la reprezentarea României la Consiliul European, eveniment care va avea loc mâine. Potrivit deciziei judecătorilor, la Bruxelles va trebui să plece şeful statului. Rămas pe dinafară, Victor Ponta a anunţat că va merge "evident" şi el la Consiliul European pentru a reprezenta interesele poporului. Guvernul a trecut imediat la represalii.
UPDATE 14: ANI a dezminţit acuzaţiile Ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean, care susţinuse, la România TV, că doi dintre judecătorii CCR sunt incompatibili şi că trebuie ca mandatul acestora să înceteze. "Domnul judecător Augustin Zegrean şi doamna judecător Iulia Moţoc nu se află în nicio situaţie prevazută de Legea 176 /2010 referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor, conflictelor de interese sau la existenţa unor diferenţe semnificative nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate. Precizăm faptul că, pe rolul Agenţiei Naţionale de Integritate nu există niciun dosar de evaluare în curs, referitor la domnul judecător Augustin Zegrean, respectiv la doamna judecător Iulia Moţoc", se precizează într-un comunicat ANI.În plus, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat la România TV că judecătoarea Iulia Motoc nu se află în stare de incompatibilitate. "Iulia Motoc nu este în stare de incompatibilitate. Nu deţine nicio altă funcţie în altă instituţie. Nu Ministerul Justiţiei stabileşte cine este incompatibil. Nu în România. Doar ANI are această competenţă. Iulia Motoc, la fel ca foarte multe alte persoane, participă, în calitate de expert, la diverse programe în instituţii internaţionale, fapt care aduce prestigiul României", a declarat Horia Georgescu. UPDATE 13: Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat la România TV că doi dintre judecătorii Curţii sunt incompatibili. Cei doi sunt preşedintele CCR, Augustin Zegrean, şi judecătoarea Iulia Moţoc. El va cere ca mandatul acestora să înceteze chiar mâine. "Preşedintele CCR s-a antepronunţat cu privire la speţa pe care astăzi CCR a tranşat-o, cine ar trebui să meargă şi cine nu la Bruxelles, în luna mai înainte de votul Parlamentului de adoptare a acelei declaraţii care aproba elementele de mandat ale primului-ministru. Zegrean a făcut public declaraţii cu privire la faptul că preşedintele trebuie să reprezinte România. Este o interdicţie în Legea privind organizarea şi funcţionarea CCR de a se antepronunţa pe speţe care trebuie tratate cu discreţie, în spatele uşilor închise. Este o încălcare flagrantă a dispoziţiilor legale. Şi azi domnia sa este preşedinte al CCR şi a şi votat. Probabil a avut un rol decisiv în luarea acestor decizii", a declarat ministrul Justiţiei, conform rtv.net.
Despre judecătoarea Iulia Motoc, Corlăţean a spus că pe lângă angajamentul pe care îl are la Curtea Constituţională mai are şi alte angajamente la diverse insituţii, ceea ce legea de funcţionare a CCR îi interzice.
"Lucrurile stau indubitabil din punct de vedere legal. este o încălcare a legii, este o stare de incompatibilitate. Primul pas ar fi trebuit făcut de plenul CCR şi eu ca ministru al Justiţiei aştept mâine ca plenul CCR, potrivit legii, să constate starea de incompatibilitate şi aceşti doi judecători să-şi înceteze mandatul", a spus ministrul Jurtiţiei.
"Întrebarea mea nu a fost întâmplătoare s-a ştiu sau nu s-a ştiut. Dacă s-a ştiut şi judecătorii nu au reacţionat induce o stare de responsabilitate generală", a mai spus Corlăţean. UPDATE 12. Monitorul Oficial trece din subordinea Camerei Deputaţilor sub autoritatea Guvernului, a decis, Executivul, printr-o ordonanţă de urgenţă.
Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii de organizare a Monitorului Oficial al României prevede ca Regia Autonomă Monitorul Oficial să "se reorganizeze ca regie autonomă persoană juridică ce desfăşoară activitate de interes public naţional şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului". Guvernul îşi motivează ordonanţa "având în vedere că la nivelul Regiei Autonome Monitorul Oficial se manifestă disfuncţionalităţi importante". Unul dintre efectele acestei mutări ar putea fi amânarea publicării deciziei date de CCR în favoarea lui Traian Băsescu. Aceasta nu devine obligatorie până când nu este publicată în Monitorul Oficial.
UPDATE 11. Surse: USL discută la guvern înlocuirea judecătorilor CCR
Lideri ai USL reuniţi miercuri seara la Palatul Victoria discută despre înlocuirea judecătorilor CCR, propuşi de partidele politice. "Lucrurile nu mai pot rămâne aşa. Toată lumea ştie că sunt numiţi politic. Se analizează cum se poate procedural înlocuirea judecătorilor CCR propuşi de PDL şi validaţi de Parlament", au explicat sursele citate de Hotnews.
Conform Legii Nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale se încetarea mandatului de judecător se prevede în următoarele situaţii: expirarea termenului pentru care a fost numit sau în caz de demisie, pierderea drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces; în situaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător mai mult de 6 luni, pentru încălcarea gravă a obligaţiilor. Conform legii, constatarea încetării mandatului se afce de preşedintele Curţii Constituţionale, iar în celelalte cazuri, încetarea mandatului se hotăreşte în plen, cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.
UPDATE 10. Preşedinţia va face tot posibilul să obţină respectarea hotărârii Curţii Constituţionale. Informaţia difuzată anterior că preşedintele nu va forţa prezenţa la summit a fost o intoxicare de presă. UPDATE 9. Fostul premier, Emil Boc, a precizat că pe perioada mandatului său Curtea Constituţională a luat multe decizii, pe care el le-a respectat fie că i-au plăcut sau nu. UPDATE 8. Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, consideră că afirmaţia premierului Victor Ponta referitoare la intenţia acestuia de a participa la Consiliul European, chiar dacă judecătorii Curţii Constituţionale i-au dat dreptate preşedintelui, arată un "dispreţ total faţă de statul de drept"."Nu am mai întâlnit - şi nu cred că s-a mai întâlnit în Europa şi în statele nemembre ale UE - un şef de Guvern care să trateze cu atâta dispreţ statul de drept, cu atâta dispreţ o instituţie fundamentală a statului de drept care este Curtea Constituţională", a declarat Vasile Blaga. UPDATE 7. Hotărârea Curţii Constituţionale este obligatorie din momentul în care este publicată în Monitorul Oficial, a precizat preşedintele Curţii, Augustin Zegrean. Zegrean a fost întrebat dacă motivarea în cazul deciziei privind conflictul dintre preşedinte şi premier va fi dată publicităţii miercuri. "Motivarea, nu astăzi. Trebuie să o scriem şi să o citim în plen (plenul Curţii Constituţionale - n.r.) şi să o publicăm în Monitor. Nu avem cum să o dăm astăzi motivarea", a explicat Zegrean, precizând că cel mai probabil aceasta va fi redactată săptămâna viitoare. UPDATE 6. Cristian Preda, europarlamentar al PDL, a reacţionat pe blogul personal, într- postare intitulată "Sfidare": "Decizia CCR referitoare la reprezentarea României în Consiliul European e un refuz clar al parlamentarizării regimului. Constituţia e eclectică, iar Ponta - la fel ca şi Adrian Năstase în 2003 sau Călin Popescu Tăriceanu în 2007 - încearcă să îi forţeze limitele. Premierul a anunţat că nu respectă decizia CCR şi că va pleca la Bruxelles. Mai mult, Ponta sugerează că USL va declanşa suspendarea Preşedintelui. Premierul ignoră interpretarea instituţioanlă a Constituţiei, dar tot el e cel care îl acuză pe Preşedinte. Sfidarea Curţii e un act grav. Nu poţi spune că Parlamentul e sabotat de CCR. Niciunul dintre premierii care l-au precedat pe Victor Ponta nu a îndrăznit să meargă împotriva supremaţiei legii".
UPDATE 5. Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a spus că se aştepta la o astfel de decizie din partea CCR. "Nicio putere în stat nu poate să facă chiar ce vrea (...) Un calcul al USL a fost acela de a crea permanent conflicte cu şeful statului.(..) Domnul Ponta va trebui să înveţe să guverneze, nu să se ocupe 70% din şedinţele de Guvern de bătălia cu şeful statului", a declarat Vasile Blaga. UPDATE 4: "Decizia CCR nu este o surpriză", a declarat Victor Ponta. "Preşedintele Traian Băsescu a numit nişte oameni care i-au îndeplinit dorinţele. Blocajul permanent la care presedintele Traian Basescu şi cei câţiva oameni care încă îi mai sunt credincioşi supun România nu poate fi acceptat şi nu poate fi considerat normal în niciun fel de ţară democratică(...) Prin această decizie a CCR nu a făcut decât să acceptăm că preşedintele Băsescu conduce toate instituţiile din această ţară. (...) Consider că am obligaţia alături de Parlamentul României să deblocăm acestă situaţie şi singurii care pot să decidă sunt cetăţenii României". El a anunţat că va merge la Bruxelles, în ciuda deciziei Curţii. "Am în spate nu cinci judecători, ci Parlamentul"."Preşedintele nu are niciun fel de mandat, nici din partea Parlamentului, nici din partea Guvernului ci are doar cinci judecători ai CCR. (...) Cred că preşedintele nu va merge mâine la Bruxelles (...) Nu eu am început conflictul cu preşedintele, nu eu m-am adresat Curţii Constituţionale", a mai spus Ponta. "Nu vreau să anunţ decizii politice. Mă voi consulta cu colegii mei. (...) Mâine la Bruxelles va fi şi dl. Crin Antonescu şi apoi ne vom consulta cu colegii noştri", a spus Ponta, întrebat dacă USL ia în calcul suspendarea preşedintelui Băsescu. UPDATE 3: "Nu comentăm nimic", a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea. UPDATE 2: În exercitarea atribuţiilor sale constituţionale, preşedintele participă la Consiliul European în calitate de şef al statului. Aceste atribuţii pot fi delegate de preşedinte, expres, prim-ministrului, a decis CCR. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Conform comunicatului remis presei după şedinţă, "Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012". UPDATE1: Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat că invitaţia la Consiliului European pe numele premierului Victor Ponta urmează să vină astăzi de la Bruxelles, la fel ca şi ecusoanele de acces pentru membrii delegaţiei condusă de acesta. "Delegaţia condusă de primul-ministru este înregistrată la Bruxelles. Având în vedere discuţiile din România, evident că la Bruxelles se ia notă de discuţii. Bruxelles-ul nu interferează în sensul de a spune cine să vină, ci lasă fiecare ţară să îşi ia decizia. Ecusoanele şi, dacă vreţi, aceste lucruri care ţin de intrarea efectivă în palatul reuniunii urmează să vină în cursul zilei de azi, eu cred că sunt deja în drum spre noi", a spus Marga.
Ponta a fost personal la CCR să-şi pledeze cauza Premierul a fost şi el prezent la şedinţă, însoţit de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Victor Ponta a stat la CCR o oră şi jumătate. La ieşire, el a declarat că s-a prezentat în faţa Curţii cu declaraţia Parlamentului care îi dădea mandat să reprezinte România la Consiliul European şi cu legea - votată luni - care prevede că Parlamentul mediază între preşedinte şi premier dacă aceştia nu se înţeleg cine merge la reuniunile internaţionale. "Nu se poate cere de către preşedinte ca România să se transforme într-o republică prezidenţială în care toate drepturile să aparţină preşedintelui. Acest lucru îl poate decide doar poporul român, printr-o revizuire a Constituţiei", a declarat el. Administraţia Prezidenţială a fost reprezentată de consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu. La plecare, acesta a declarat: "Avem aceeaşi Constituţie, aceeaşi legislaţie în baza căreia preşedintele a participat la Consiliul European. Nu vede de ce, deodată, şeful delegaţiei ar trebui să fie premierul, nu preşedintele. UE este o uniune de state, la Consiliu participă reprezentanţii statelor, iar în cazul României, potrivit Constituţiei, acesta este preşedintele". Deaconu a mai spus că declaraţia Parlamentului, la care a făcut referire Ponta, este "o declaraţie politică, nu produce efecte juridice". Întrebat ce va face şeful statului dacă decizia CCR va fi în favoarea premierului, consilierul prezidenţial a răspuns: "Dacă asta este decizia, ea trebuie respectată". Şedinţa Curţii continuă. Un singur loc la masă La reuniunea care are loc la Bruxelles pot merge ambii lideri, însă numai unul are loc la masa discuţiilor. Pentru că, în urma discuţiilor dintre Băsescu şi Ponta nu s-a ajuns la o concluzie pe tema reprezentării României la Consiliu, decizia finală se află în mâna judecătorilor de la CCR.
Premierul a atras în conflict şi Parlamentul, care, graţie majorităţii parlamentare a USL, a adoptat o declaraţie ce îi recunoştea premierului calitatea de reprezentant al României la acest summit. Miercurea trecută, Ministerul de Externe a transmis la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European, în care nu a fost inclus şi numele lui Traian Băsescu. Pe listă sunt prezenţi Victor Ponta, Andrei Marga şi Leonard Orban.
Ca reacţie, Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare în care îi atrăgea atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui. În cele din urmă, preşedintele a sesizat, luni, CCR, cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională între preşedinte şi premier. În aceeaşi zi, prin Parlament a trecut o lege care stabilea că, pe viitor, Parlamentul va decide cine reprezintă statul român la reuniunile forurilor UE. Uninominalul lui Ponta, pe masa judecătorilor Curţii Curtea Constituţională discută tot astăzi sesizarea PDL în cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusă de USL, care prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au obţinut cele mai multe voturi în colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat. CITIŢI ŞI:
- Victor Ponta nu l-a convins pe Traian Băsescu să renunţe la Consiliul European
- Reuters: Românii şi-au pierdut încrederea în politicienii preocupaţi să se certe
- Atac pe toate fronturile împotriva lui Băsescu
- Parlamentul va decide cine merge la Consiliul European