CCR a blocat inițiativele de revizuire a Constituției pornite de la referendumul lui Klaus Iohannis

CCR a blocat inițiativele de revizuire a Constituției pornite de la referendumul lui Klaus Iohannis

Curtea Constituțională a respins ambele inițiative legislative de revizuire a Legii fundamentale. Atât textul trimis de PNL și USR, cât și cel trimis de PSD și ALDE, au fost respinse cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR.

Magistrații Curții au decis că propunerea referitoare la interdicția amnistierii sau grațierii corupților încalcă limitele revizuirii Constituției. Aceștia au considerat că interzicerea celor două drepturi pentru persoanele condamnate pentru corupție este discriminatorie. Simina Tănăsescu, judecătoarea CCR numită de președintele Klaus Iohannis, a absentat de la vot. De asemenea, la decizia unanimă a CCR a contribuit fosta președintă a ÎCCJ, Livia Stanciu.

Pe lângă criticile venite din partea alianței de guvernare PSD-ALDE, președintele Klaus Iohannis a fost atenționat chiar de predecesorul său Traian Băsescu. Eurodeputatul PMP a spus că Iohannis „cu sau fără voia lui” a păcălit românii. Băsescu dă vina pe europarlamentarii Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan, pe care îi numește „guriști de serviciu”, și îi recomandă lui Iohannis să nu se mai asocieze cu ei.

„Nu poți să introduci pentru o categorie interdicție de amnistie și grațiere. Curtea Constituțională a luat o decizie care nu putea fi alta”, susține Traian Băsescu. După decizia CCR partidele de Opoziție PNL și USR au criticat în termeni duri hotărârea unanimă a celor 8 judecători.

 

Augustin Zegrean a explicat decizia CCR

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat decizia ma gistraților CCR. „CCR astăzi nu a discutat întrebările de la referendum sau rezultatul referendumului. CCR, astăzi, a analizat proiectele de lege de punere în aplicare a răspunsurilor de la referendum. CCR nu a invalidat astăzi referendumul, nu l-a atacat pe președinte, nu a dat o decizie împotriva președintelui, Curtea a analizat proiectele de lege care sunt deficitare”, a spus Zegrean la B1 TV. El a mai menționat că în cazul în care proiectele de lege vor fi corectate în Parlament pentru a fi în conformitate cu Constituția, acestea ar putea trece de CCR.