Editura Evenimentul si Capital

Cazul Sobaru. Pseudo-martiriul unui om dus cu capul

Autor: | | 1 Comentarii | 482 Vizualizari

După ce s-a aruncat în cap de la balcon, Adrian Sobaru a dat cu mașina în poarta Guvernului. Avea hainele îmbibate cu benzină și în portbagaj butelii de gaz. Ce dosar penal să-i mai faci unui sinucigaș cu repetiție!

Când Adrian Sobaru s-a aruncat în cap de la balconul Parlamentului, în 2010, în semn de protest, agora l-a îmbrățișat. Colegii de presă, înmărmuriți, și-au strâns seara copiii în brațe și s-au gândit la familia teveristului. „Ce vremuri trăim, ce trist și ce sumbru, ca un om să ajungă atât de departe prin buza prăpastiei!”. Ce christic, până la urmă, să ai un pălmaș, un anonim, un ilustru exponent al necunoscuților de pe străzi, care transmite un astfel de mesaj. Ne omorâți cu zile, ne batjocoriți viitorul, băgați bani în asfalt și în buzunare și-n conturi, aveți sânge pe mâini.

Puțin pricepea la vremea respectivă Sobaru că, odată ce faci un salt la pseudo-martiriu, încetezi să-ți mai aparții! Jurnaliștii au făcut mai întâi bloc împrejurul lui. Cei experimentați l-au mai tras la o parte și l-au sfătuit de bine, apoi au apărut vulturii necrofagi. S-a făcut paradă, de sus până jos, la vremea respectivă. Aspiranți, în prezent candidați la prezidențiale i-au făcut temenele, l-au invitat mieros să participe la mese. E mult mai frumos să pui o față umană pe-un crez decât un fanion cu trandafiri și sloganuri. Și, ca-n manualele clasice de manipulare, s-a perindat Sobaru pe burtiere și și-a povestit povestea și contopit destinul cu cel al privitorului până când, supt de vlagă și de conținut, a fost scuipat ca o sămânță de floarea soarelui de mărgelații gazetelor. Faima efemeră, odată risipită, l-a împins pe electrician în sindicalism, apoi în tabloid.

Matiriu ratat! Să mori într-o Dacie veche plină cu butelii

Precum în Visul Sultanului din O mie și una de nopți, Adrian a trăit un scurt califat, ca mai apoi să exclame, cu năduf, undeva între nudul de la pagina trei și fata de la meteo, că s-a aruncat în cap „degeaba”. Prinși în veșnicele scandaluri de evaziune, corupție și vidanjă umană – care e societatea civilă – am uitat să ne mai uităm în ziua când același Sobaru, pierit profet al apocalipsei, se plimba anul trecut prin fața Guvernului cu ouă, roșii și-și declara „greva foamei”, doar doar l-o mai băga în seamă cineva. Iar săptămâna aceasta, pe când editorialiștii căutau securistul acoperit cu detectorul Geiger, Sobaru a comis-o din nou, într-un ridicol atât de trist, dacă n-ar fi fost periculos. Ce poate fi mai românesc, din crudă amintire, decât să te sui într-o Dacie plină cu butelii și s-o conduci în poarta Guvernului, sperând că vei exploda odată cu ea? Și-o dată cu ea vei reuși, o dată pentru totdeauna, să intri în istorie, cu moartea pre moarte călcând... Doar că planul sinistru n-a funcționat și – ca în Stan și Bran –se demonstrează o dată în plus că, în România, fierăraria de Mioveni rezistă și la seism.

Goebbelșii noștri l-au făcut martir pe Sobaru!

Nemernicia poveștii nu e că Adrian Sobaru, a cărui sănătate psihică poate fi inferată a fi șubredă – și poate cu bun motiv – a făcut un nou gest de extremă iraționalitate. Nemernicia poveștii e că foștii lui purtători de stindard, oamenii care l-au făcut vedetă, oamenii care i-au cântat în struna pasiunii reformiste, astăzi cheamă la calm și la cumpătare etică. E o nemernicie dublată de nerușinare, să ridici din umerii profesiei azi, când vezi că propaganda pe care-ai dus-o lasă urme, uneori durabile, în personalitatea personajului pe care l-ai creat. Ți-aduce aminte, pe undeva, de destinul lui Horst Wessel, un fundamentalist național socialist altfel anonim al cărui asasinat, la fel de anonim, a fost transformat de mașinăria lui Joseph Goebbels într-un veritabil martiriu pictat în Der Sturmer drept atac la adresa întregii mișcări liberaționiste – la vremea respectivă, de jugul internațional pus pe republica de la Weimar.

Fundamentalismul e veșnic flămând de eroi

Basescu SURPRINDE pe toata lumea! Anuntul neasteptat despre Emil BOC! SOC pe scena politica

Pagina 1 din 2





Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI