Cazul Navalnîi. Moscova ridică tonul: Este inacceptabil ce fac americanii

DAVOS-KLOSTERS/SWITZERLAND, 28JAN09 - Vladimir Putin, Prime Minister of the Russian Federation, captured during the 'Opening Plenary of the World Economic Forum Annual Meeting 2009' at the Annual Meeting 2009 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 28, 2009. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger

În timp ce Germania susține că opozantul Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic (Noviciok), ministrul american de Externe a adăugat că otrăvirea acestuia a fost orchestrată de „înalți oficiali” ruși.

Răspunsul Kremlinului, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, nu s-a lăsat mult așteptat.

Kremlinul a denunțat  joi, acuzațiile „inacceptabile” ale șefului diplomației americane, secretarul de Stat Mike Pompeo, potrivit căruia otrăvirea lui Navalnîi a fost probabil orchestrată de „înalți oficiali” ruși.

„Considerăm ca inacceptabilă orice referire directă sau indirectă la implicarea oficialilor ruși în această afacere”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, ca răspuns la afirmațiile făcute cu o zi înainte de Mike Pompeo.

Dmitri Peskov a adăugat că Rusia încă nu a primit din partea Germaniei „răspunsul la cererea procurorului nostru general”, care la sfârșitul lunii august a cerut date despre starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi, aflat la ora actuală în îngrijirea medicilor din Berlin.

„Din păcate, încă nu știm rezultatele analizelor care au permis colegilor noștri germani să concluzioneze că pacientul din Berlin a fost otrăvit”, a declarat Dmitri Peskov care, la fel ca președintele Vladimir Putin, a refuzat să pronunțe numele principalului opozant al Kremlinului.

Berlinul a afirmat că Alexei Navalnîi a fost otrăvit de un agent neurototic de tip Noviciok (o substanță letală dezvoltată de sovietici în scopuri militare)  și a cerut Moscovei să facă lumină în acest caz, evocând sancțiuni.

Miercuri,  Ministerul rus de Externe a protestat oficial pe lângă ambasadorului german împotriva a ceea ce consideră a fi „acuzații și ultimatumuri nefondate”, avertizând că refuzul de a transmite dosarul  medical al lui Navalnîi ar fi o „provocare grosieră și ostilă ”.

Dosarul Navalnîi complică și mai mult relațiile dintre Rusia și țările occidentale.

UE a evocat posibile sancțiuni, iar Berlinul spune că nu mai exclude înghețarea conductei sale emblematice de gaz cu Rusia, Nord Stream 2.

În timp ce Rusia denunță o „campanie de dezinformare”.

Pe de altă parte, starea de sănătate a opozantului rus, internat la Berlin, continuă să se amelioreze și acum poate vorbi, informează presa germană.

Protecția din partea poliției a fost întărită în jurul lui Alexei Navalnîi, scrie Der Spiegel, ca măsură preventivă în contextul mai multor vizite pe care Navalnîi este de așteptat să le primească, odată cu îmbunătățirea stării sale de sănătate.

„Potrivit Der Spiegel și Bellingcat, Alexei Navalnîi poate din nou să vorbească și probabil își poate aminti detalii” în legătură cu înrăutățirea bruscă a stării sale de sănătate, a adăugat revista germană citând un site partener.