Cazul "Elodia", o poveste cu repetitie

Cazul "Elodia", o poveste cu repetitie

Povestea avocatei disparute nu este singulara. Presa internationala a relatat mereu despre cazuri asemanatoare.

Ca si in cazul „Elodia”, disparutii sunt de negasit, nu exista arma crimei, suspectii sunt urmariti pas cu pas de reporteri, iar anchetele intra pe linie moarta. Mai traieste Elodia? Iar daca a murit, a fost ucisa sau si-a pus capat zilelor? Este implicat Cioaca in aceasta poveste? Cum a omorat-o si de ce nu gaseste nimeni nicio urma a cadavrului? Va mai fi gasita vreodata, vie sau moarta?

Inca mai sunt foarte multi oameni carora nu le pasa cum se poate raspunde la aceste intrebari si care se simt agasati de isteria starnita in jurul cazului „Elodia”. Milioane de romani sunt insa interesati sa afle raspunsurile la aceste intrebari si devoreaza zilnic informatiile, scenariile si comentariile difuzate continuu pe aceasta tema.

Nu exista om captivat de acest subiect care sa nu aiba macar un scenariu plauzibil, bazat pe tot felul de indicii. I-ati vazut, auzit si citit peste tot: Cioaca sustine ca Elodia si-a inscenat moartea, ca sa-l incrimineze; Cioaca a zidit-o; sau a turnat acid peste ea; parintii Elodiei au pus sacii in rapa ca sa-l incrimineze pe Cioaca; Elodia s-a sinucis fiindca suferea de depresie; Elodia traieste bine-mersi, a fost vazuta in Germania, in Spania, ba chiar la Kiev- sunt doar cateva dintre ipotezele pe care speculeaza la nesfarsit dependentii de scenarii, zvonuri si cazuri controversate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiecare cu „Elodia” lui

In lipsa unor probe care sa-l acuze direct, principalul suspect, Cristian Cioaca, tine prima pagina a ziarelor si face rating la televiziune. La fel s-a intamplat si in alte tari in care s-au petrecut evenimente asemanatoare.

Un caz din Statele Unite si un altul care framanta intreaga Europa de peste o jumatate de an au multe elemente in comun cu povestea Elodiei. In primavara acestui an, Madeleine McCann, o fetita in varsta de 4 ani, a disparut dintr-un hotel din Portugalia, iar parintii ei sunt considerati principalii suspecti. In SUA, cazul unei femei disparute pe 28 octombrie, Stacy Peterson, a impartit in doua tabere opinia publica. Ca si Cristian Cioaca, sotul ei este politist si e banuit ca ar fi ucis-o.

Desi diferite, anchetele au multe elemente comune. Personajele se comporta asemanator, cautarile nu dau rezultate, iar cercetarile sunt blocate in aceeasi faza: nu exista probe care sa-i condamne pe suspecti.

Interesul publicului este urias si peste Ocean, si in Europa, pentru ca aceste povesti reale contin toate elementele care contureaza succesul unui film politist: intriga, mister, neprevazut si suspans. Imaginatia colectiva lucreaza fara pauze, fapt confirmat de psihologul Bogdan Lucaciu, care a declarat in noiembrie ca tragedia Elodiei a inlocuit, de fapt, cazul Romanitei Iovan si pe cel al profesoarei Corina in atentia opiniei publice. E o chestiune de timp pana cand o alta poveste va lua locul Elodiei.

UN CAZ COMPLICAT Cazul „Elodia” si alte disparitii  controversate

Avocata, in varsta de 39 de ani, a disparut pe 30 august. Membra a Baroului Brasov, ea era mama unui copil de doi ani si jumatate. Sotul, politistul Cristian Cioaca, a anuntat disparitia acesteia dupa sase zile. Acuzat ca ar fi ucis-o, el si-a sustinut permanent nevinovatia.

Versiunea lui Cioaca este ca s-a certat cu sotia, iar aceasta si-a luat cateva lucruri personale intr-o geanta si a plecat. De atunci, Elodia nu a mai dat niciun semn de viata, spune politistul. Anchetatorii au luat in calcul varianta unei omucideri, dar nu au descoperit nici cadavrul, nici arma crimei.

Principalul suspect ramane Cristian Cioaca, insa, in lipsa unor probe clare, el nu poate fi pus sub acuzare. Singurele indicii sunt uniforma patata cu sange si fotografiile gasite in sase saci aruncati intr-o rapa de langa Poiana Brasov.

Cioaca a picat testul poligraf. El a fost singura dintre cele peste 20 de persoane audiate in prima faza care a refuzat detectorul de minciuni, motivand ca este prea bulversat de disparitia sotiei sale pentru a face fata testului.

Rezultatele detectorului de minciuni nu constituie probe admise in instanta, dar confirma faptul ca sotul Elodiei are probleme. De altfel, dupa ce si-a luat doua saptamani de concediu medical, el a fost diagnosticat cu sindrom nervos depresiv. Colegii sai de la Sectia 2 din Brasov spun insa ca acesta avea un comportament exemplar la serviciu.

Potrivit declaratiilor date de parintii Elodiei, reiese ca intreaga avere a familiei Cioaca este trecuta pe numele politistului, iar avocata ar fi semnat o asigurare de viata al carei beneficiar ar fi sotul. „Cioaca nu este singurul suspect in cazul disparitiei sotiei sale si nu ne-am concentrat numai asupra lui. Fiecare ipoteza are suspectii ei. Cioaca este insa persoana asupra careia s-au adunat cele mai multe elemente”, a declarat pentru agentia Mediafax procurorul Marius Iacob, seful Sectiei de Urmariri Penale si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Elodia traieste

Cercetarile in cazul „Elodia” au intrat in impas, fiindca anchetatorii nu pot face legatura directa intre probele adunate pana acum si versiunea conform careia avocata ar fi fost ucisa de sotul ei.

Specialistii Institutului de Criminalistica au depistat sangele Elodiei intr-unul dintre sacii de plastic descoperiti intr-o rapa. Probele ADN recoltate atesta ca urmele de sange si firul de par apartin avocatei, iar pantalonii de politist sunt ai sotului ei. Dar nimic din toate acestea nu dovedeste nici ca femeia este moarta, si nici ca sotul ei ar fi implicat, astfel ca procurorii nu pot decat sa prelungeasca interdictia de parasire a tarii emisa pe numele politistului. La mai bine de trei luni de la disparitie, Cristian Cioaca este convins ca Elodia traieste.

Un politist sub asediu

Si americanul Drew Peterson crede ca sotia lui se mai afla in viata. Ca si Cristian Cioaca, el este politist si e suspectat ca ar fi pus la cale uciderea consoartei sale, Stacy, disparuta in urma cu aproape doua luni din Bolingbrook, Illinois. Aceasta a fost vazuta pentru ultima oara pe 28 octombrie, iar disparitia a fost anuntata a doua zi.

In varsta de 53 de ani, Drew Peterson, un fost sergent cu state vechi in cadrul Departamentului de Politie din Bolingbrook, pensionat la scurt timp dupa disparitia sotiei, a devenit rapid un personaj ultramediatizat si foarte controversat.

Ca si Cioaca, el a aparut calm si neindurerat in fata reporterilor. S-a declarat deranjat de insistenta cu care presa i-a urmarit fiecare pas, iesind la un moment dat din casa cu o camera video pornita si filmandu-i pe reporteri in timp ce acestia il inregistrau. „Este cea mai mare ancheta desfasurata in tara asta. Sunt sub asediu”, s-a victimizat el.

Antecedente de suspect Drew Peterson ar avea toate motivele sa-si faca griji, fiindca are un trecut agitat. In martie 2004, a treia lui sotie, Kathleen Savio, cu care a fost casatorit inainte de mariajul cu Stacy, a fost gasita moarta in cada. Concluzia anchetei a fost ca decesul a survenit accidental, iar Peterson nu a fost pus sub ancheta.

Investigatia in cazul „Stacy” avanseaza greu, pentru ca nimeni nu a descoperit trupul femeii sau vreo proba indubitabila care sa-l acuze de crima pe sotul ei, intocmai ca in cazul „Elodia”.

Au aparut diverse ipoteze si chiar o marturie falsa, a unui sofer de camion care sustinea ca pe 29 octombrie, la ora 3.30 dimineata, doi barbati, dintre care unul semana cu Drew, s-au apropiat intr-o parcare de TIR-uri de doi soferi, rugandu-i sa le transporte un pachet intr-o directie necunoscuta. Pista s-a dovedit a fi falsa.

Un pastor din Bolingbrook sustine ca, inainte de a fi data disparuta, Stacy i-ar fi marturisit ca sotul ei i-a povestit cum a ucis-o pe a treia lui sotie. Sursa a spus ca femeia nu a mers la politie de frica lui Drew.

Totodata, sora femeii, Cassandra Cales, afirma ca mobilul crimei ar fi fost faptul ca Stacy voia sa divorteze. Stacy i-ar fi povestit ca in august Drew era s-o impuste, in timp ce ea se dusese in garaj sa-i aduca o sticla de suc. Drew se afla in dormitor, cand un glont a trecut la doar un pas de ea. El nu a relatat incidentul la politie si a astupat gaura din peretele garajului, dar Stacy i-a aratat Cassandrei locul in care trecuse glontul.

Daca nu el, atunci cine? Cazul i-a divizat in doua tabere pe americani. Ca si in Romania, cei mai multi dintre cei care obisnuiesc sa urmareasca anchetele jurnalistice de acest gen considera ca suspectul este vinovat si dezvolta numeroase scenarii prin care acesta si-ar fi acoperit crima. Politistul se considera victima unei inscenari si crede ca, de fapt, sotia l-a parasit pentru alt barbat. La fel a spus si Cioaca despre Elodia.

Drew a devenit si mai controversat dupa ce si-a deschis un site, defenddrew.com, cerandu-le americanilor sa doneze bani, motivand ca el nu-si mai poate intretine cei patru copii. Din cauza numarului prea mare de accesari, site-ul a fost blocat.

Adversarii sai au creat un alt site, dedicat lui Stacy Peterson, in care solicita donatii pentru voluntarii care vor sa o caute.

Intr-un editorial publicat de cotidianul „Chicago Tribune”, Mary Schmich acuza relatarile furibunde si nu intotdeauna neutre ale presei despre acest caz. Ea reaminteste ca, in lipsa unor dovezi clare care sa-l acuze, suspectul este considerat nevinovat si, observand ca toata lumea „stie” ca Peterson e vinovat, pune o intrebare de bun-simt: „Daca nu este Drew Peterson cel care a facut-o?”. Lucru valabil, de altfel, si in cazul „Elodia”.

Jurnalista remarca portretul emotional al suspectului, care a afisat o „jovialitate agresiva” si o incredere in sine exagerata, aproape sfidatoare. Revenind in Romania, si Cioaca este acuzat din cauza atitudinii sale. Multi dintre cei care au scris mesajele transmise de OTV sau pe internet spun ca privirea lui Cioaca tradeaza „siguranta nebuna” a unui criminal.

In plus, ca si Drew Peterson, Cioaca este suspect din start, fiindca este politist si „se pricepe sa ascunda o murdarie”. „E greu sa te gandesti la Drew Peterson ca la o victima. Atitudinea si actiunile sale, asa cum sunt prezentate de presa, par sa batjocoreasca politia, publicul si oamenii care tineau la sotia lui. Daca el a ucis-o pe Stacy Peterson, acuzarea sa prematura de catre judecata populara va fi doar o portie mica din pedeapsa pe care o merita”, conchide Mary Schmich.

Parca ar fi scris despre Cristian Cioaca, atat de mult seamana cazul la care se refera cu cel al Elodiei Ghinescu...

ELODIA SI STACY PETERSON Destinele unor neveste de politisti > Cei doi suspecti, sotul Elodiei si cel al lui Stacy, sunt politisti.

> Lipsesc corpurile femeilor.

> Au aparut marturii false

sau neverificabile despre modul in care suspectii ar fi scapat de cadavre.

> Exista relatari despre conflicte intre soti.

> Cei doi soti nu au refuzat contactul cu presa. Amandoi si-au creat aura unor vedete de televiziune in timp ce se plang de atentia de care au parte.

> Cei doi politisti sunt prezentati de colegi ca niste persoane normale, cu un comportament ireprosabil la locul de munca.

> Rudele celor doua femei sunt convinse ca sotii lor le-au ucis.

Cititi si:

Ingerul disparut