Cutia neagră a elicopterului israelian prăbuşit, recuperată
- Adam Popescu
- 28 iulie 2010, 20:40
Două avioane Hercules au ajuns ieri în România pentru a continua operaţiunile de recuperare a rămăşitelor elicopterului prăbuşit luni în Bucegi. Căutările au fost reluate azi, când au fost recuperate cadavrele militarilor aflaţi la bord şi cutia neagră a aeronavei.
După identificare, rămăşiţele vor fi repatriate în Israel. La mai puţin de 24 de ore de la prăbuşirea elicopterului de tip CH-53 în Munţii Bucegi, o echipă de experţi israelieni a ajuns la faţa locului, pentru a lămuri condiţiile în care s-a produs accidentul. Baza militarilor israelieni veniţi în România este la Boboc. Condoleanţe pentru familia românului "Ne apropiem de identificarea victimelor", a declarat reprezentantul israelian la Bobocu. "Este o undă de şoc, o durere extraordinară în Israel pentru că am pierdut aceşti oameni pe neaşteptate în România", a declarat acesta. De asemenea, el a transmis condoleanţe familiei militarului român care a murit în accident. Potrivit cotidianului Haaretz, citat de Mediafax, noaptea trecută a fost găsită şi cutia neagră a aeronavei care a fost transferată în Israel, unde urmează să fie analizată. La bordul aparatului prăbuşit luni se aflau şase militari israelieni şi unul român, care participau la exerciţiul comun Blue Sky 2010.
O primă ipoteză vorbeşte despre o eroare umană, survenită pe fondul ceţii din zonă. Oficialii armatei israeliene susţin că starea aparatului era "excelentă".
Potrivit AFP, în jurul prânzului, două avioane de tip Hercules, cu 86 de pasageri la bord, printre care medici, rabini, precum şi militari dotaţi cu câini de căutare, au decolat din Israel cu destinaţia România. Aparatele "au tot ce trebuie pentru a face faţă incidentului", a declarat generalul Avi Benayahu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, citat de "Jerusalem Post".
Căutări întrerupte
Operaţiunea de căutare din apropiere de Fundata-Zărneşti a fost însă oprită în cursul după-amiezii de ieri. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, militarii israelieni s-au retras la bază.
Pe de altă parte, forţele aeriene israeliene au anulat ieri toate zborurile de antrenament, comandantul adjunct al forţelor aeriene israeliene, Nimrod Shefer, a anunţat că militarii israelieni care participau la operaţiunile din România se vor întoarce azi acasă. Ceremonii de comemorare a victimelor Potrivit MApN, în această dimineaţă au avut loc ceremonii militare şi religioase de comemorare a militarilor care au murit în tragedia aviatică din judeţul Braşov. "La ceremonia de comemorare organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale, au participat ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea, secretarul de stat Viorel Oancea, locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent Ştefan Oprea, personalul militar şi civil din structurile centrale ale instituţiei, precum şi reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. După intonarea imnurilor naţionale ale României şi statului Israel, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor şapte militari care şi-au pierdut viaţa, în tragedia aviatică din judeţul Braşov, în timpul unei misiuni de instruire în comun şi s-au oficiat servicii religioase creştin ortodox, catolic şi liturgic iudaic", se arată într-un comunicat remis de minister.
SECRETE
Investigaţie dificilă, cu mize strategice foarte importante
Dan Stancu
Forţele aeriene israeliene nu au experienţă în derularea unei investigaţii comune pe teritoriul unei ţări străine şi, de obicei, încearcă să nu atragă atenţia opiniei publice asupra exerciţiilor militare din afara graniţelor statului evreu, potrivit paginii electronice a cotidianului "Haaretz".
Ancheta va stabili dacă a fost vorba despre o defecţiune tehnică sau despre o eroare umană, cauzată probabil de vremea nefavorabilă, adaugă sursa citată.
Din punct de vedere strategic, scrie cotidianul "Jerusalem Post", incidentul de luni - cel mai grav după tragedia din 1997, când ciocnirea a două elicoptere CH-53 aflate în drum spre sudul Libanului s-a soldat cu 73 de morţi - ridică o întrebare importantă: mai merită asumat riscul trimiterii de aparate de zbor şi echipaje în misiuni de antrenament desfăşurate pe teritoriul altor ţări? Asta în condiţiile în care armata israeliană a prelungit, prin programe de modernizare, durata de utilizarea a elicopterului CH-53 până în anul 2025, neavând deocamdată o alternativă pentru transportarea unui număr mare de soldaţi din trupele de infanterie.
Spaţiu aerian insuficient
Din cauza spaţiului aerian redus al Israelului, forţele aeriene ale acestui stat au recurs, de obicei, la desfăşurarea de exerciţii militare pe teritoriul Turciei.
Însă relaţiile bilaterale s-au deteriorat semnificativ în anul 2009, după ofensiva militară israeliană din Fâşia Gaza, iar Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru asemenea manevre care le ofereau piloţilor oportunitatea de a zbura pe distanţe lungi, în zone ce nu le sunt familiare.
În ultimii ani, Israelul a trimis avioanele de luptă pentru antrenamente pe teritoriul Statelor Unite şi, din unele informaţii, în Grecia, Italia, Germania, precum şi în alte ţări de pe glob.
Miza exerciţiilor militare de genul celui efectuat în România este una destul de importantă, având în vedere zvonurile din presa internaţională privind un posibil atac aerian israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene, conchid jurnaliştii de la cotidianul "Jerusalem Post".