Cazul de exorcizare de la Klingenberg. Povestea reală a tinerei care a inspirat filmul „Exorcismul lui Emily Rose”. Video

Cazul de exorcizare de la Klingenberg. Povestea reală a tinerei care a inspirat filmul „Exorcismul lui Emily Rose”. Videosursa foto. dreamstime

Cazul ei a devenit subiectul unor filme precum „Exorcismul lui Emily Rose (Un caz de exorcizare)” din 2005 sau „Requiem”. Este povestea unei tinere, dintr-o familie catolică din Germania, care a fost supusă la 67 de exorcizare. Este un caz controversat care a ținut prima pagină a ziarelor și a dat frâu liber imaginației celor care cred că în demoni. Anneliese Michel a murit, la vârsta de 23 de ani, iar mormântul ei poate fi văzut în cimitirul din orașul natal Klingenberg.

Cazul lui Anneliese Michel din Klingenberg, Germania, este unul dintre cele mai controversate cazuri de exorcizare cu care s-a confruntat Biserica Catolică. În vârstă de 23 de ani, suferind de epilepsie, tânăra a murit după 67 de sesiuni de exorcizare, cântărind 31 de kilograme. A fost lăsată să sufere de foame și de sete, pe motiv că era posedată de diavol.

Cazul ei de exorcizare a ținut prima pagină a ziarelor la vremea respectivă și a dus la o revizuire a ritualului de exorcizare practicat de Biserica Catolică, care acum se poate face doar sub asistență medicală. În Klingenberg, ajutorul medical a lipsit.

În prezent, de Anneliese Michel mai amintește piatra de mormânt din cimitirul orașului natal, pe care stă scris „Cu dragoste și recunoștință”. Circumstanțele morții lui Annelise Michel sunt astăzi un avertisment pentru acei reprezentanți ai Bisericii care se încred în practica exorcismului.

Sursa foto. Wikipedia

Exorcizarea lui Anneliese Michel

Familia lui Anneliese Michel era o familie catolică, foarte strictă din punct de vedere religios. Periodic, ei mergeau în pelerinaje la Aan Damiano, în Italia și respectau toate regulile impuse de Biserică.

Anneliese Michel s-a născut pe 21 septembrie 1952, într-un oraș din Bavaria, iar ulterior, familia ei s-a mutat la Klingenberg am Main. În perioada de final a liceului, tânăra a început să aibă crize, iar medicii au diagnosticat-o cu epilepsie. Familia nu a vrut să accepte diagnosticul și a apelat la un preot. Acesta a crezut că Anneliese este posedată și a pregătit o expertiză în urma căreia a propus un ritual de exorcizare.

La 16 septembrie 1975, episcopul catolic de Würzburg, Josef Stangl (1907 - 1979) a dispus ca exorcizarea să aibă loc. Doi clerici ai Bisericii Catolice au exorcizat-o pe tânără de 67 de ori, cu binecuvântarea episcopului. Sesiunile s-au desfășurat timp de câteva luni în casa părintească, iar tânăra a slăbit din ce în ce mai mult. Însă nici părinții și cei doi exorciști nu au apelat la medici, Astfel, pe 1 iulie 1976, tânăra Anneliese Michel a murit la vârsta de 23 de ani.

Tribunalul regional din Aschaffenburg i-a condamnat atât pe părinți, cât și pe exorciști la o pedeapsă cu suspendare - acuzațiile împotriva episcopului au fost retrase.

Urmările cazului după aproape 50 de ani

După 47 de ani, cazul ei mai stârnește reacții. Mai multe înregistrări ale sesiunilor de așa zisă exorcizare, au devenit disponibile pe internet. Înregistrările fac parte dintr-o campanie împotriva Conciliului Vatican II (1962 - 1965).

Presupusele „mesaje demonice” erau îndreptate, de asemenea, împotriva reformatorilor Bisericii Catolice. Prezentarea suferințelor Anneliesei Michel a perpetuat credința în existența persoanelor posedate și a justificat și mai mult exorcizările din Germania, care aveau loc în secret.

După moartea tinerei episcopul Stangl s-a confruntat cu critici puternice din partea catolicilor conservatori-tradiționaliști care l-au acuzat că i-a lăsat baltă pe preoții implicați în actul de exorcizare.

Pe de altă parte, catolicii liberali s-au simțit jigniți de reacția lui Stangl, deoarece nu mergea suficient de departe pentru ei. Stangl a demisionat în 1979 și a murit la scurt timp după aceea, conform br.de