În schimb, Gheorghe Dincă, principalul suspect în acest caz l-a „turnat” pe Ștefan Risipiceanu, un om fără căpătâi, pe care îl chema să îl ajute la treburi gospodărești. Drept urmare, DIICOT l-a reținut ca și autor al unui presupus viol asupra Luizei, iar procurorul-șef interimar Georgiana Hossu a declarat că dosarul va fi finalizat până la sfârșitul anului. Despre „monstrul din Caracal”, celebrul criminolog Dan Antonescu spunea, încă din luna august, că minte și că încearcă să inducă în eroare anchetatorii

După luni de zile de arest, Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul disparițiilor celor două fete, Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu, și-a schimbat look-ul, și-a lăsat cioc, spun cei care l-au vizitat în ultimul timp, dar nu pare deranjat de acuzațiile grave care i se aduc.

Mai mult, așa cum a declarat avocatul familiei Melencu, Tonel Pop, „monstrul din Caracal” nu s-a sfiit să sară la gâtul acestuia, chiar de față cu procurorii în timpul ultimei audieri de ieri și l-ar fi amenințat că îl dă în judecată, pe motiv că l-ar fi defăimat în spațiul public.

Gheorghe Dincă ar fi făcut o criză de nervi la audieri și l-ar fi amenințat pe Tonel Pop că fiicele sale vor fi violate. „Acest Dincă m-a amenințat timp de câteva minute, spre amuzamentul procurorilor. M-a amenințat, s-a repezit asupra mea. Acum procurorii ne sperie cu Dincă. Acesta mi-a spus că dacă am fete e posibil să fie vioate. Practic, era mână în mână cu procurorii, deoarece l-au lăsat minute în șir pentru a ne jigni. A sărit la mine”, a declarat Tonel Pop.

Suspect sau țap ispășitor?

În lipsa probelor care pot dovedi moartea adolescentelor despre care nu se mai știe nimic din aprilie și, respectiv, iulie, 2019, „monstrul din Caracal” este reținut în baza mărturiei sale, în care susține că le-a ucis pe tinere. În plus, după patru luni de anchetă, el s-a hotărât să dezvăluie că a avut un presupus complice la un viol asupra Luizei.

Cel vizat, Ștefan Risipiceanu, de 46 de ani, vecin cu el, este un om fără căpătâi și un împătimit consumator de alcool. Dincă  a făcut un denunț care îl incrimina pe vecinul său pe 6 noiembrie, în care afirma că a violat-o și el pe Luiza Melencu.

Procurorul-șef interimar al DIICOT, Georgiana Hossu, spunea, miercuri, după reținerea lui Risipiceanu, că dosarul va fi finalizat până la sfârșitul anului. Despre așa-zisul complice al lui Dincă, cunoscut și sub numele „Fănică”, oficialul DIICOT a declarat că ar fi violat-o pe Luiza Melencu, tânăra răpită la începutul lunii aprilie a acestui an, atât cu Gheorghe Dincă, cât și singur.

Probele ADN l-ar incrimina şi ar dovedi violul, însă, la baza punerii sub acuzare a lui Ștefan Risipiceanu stă, susțin oameni ai legii, mărturiile lui Gheorghe Dincă. De altfel, după arestarea lui Risipiceanu, „monstrul din Caracal” a fost adus, luni, din nou, la audieri pentru a fi confruntat cu ultimele informații din dosar. Surse judiciare au precizat, pentru EVZ, că nu este exclus ca Dincă să fi fost chemat ca să dea niște explicații după declarațiile lui Risipițeanu.

Întrebat de EVZ despre posibilitatea întocmirii unui rechizitoriu, dr. Gheorghe Alexandrescu, medic legist cu 44 de ani de experiență în medicina legală, fost șef al Laboratorului de Prosectură al Institutului Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”,  a precizat:

„Rechizitoriul, fiind un act întocmit de către procurorul de caz, va cuprinde sinteza cercetărilor şi acuzaţiile probate de cercetarea penală prin documentele aflate la dosarul cazului. Disjungerile din dosarul penal vor putea mării complexitatea şi durata actelor juridice, ceea ce este de aşteptat în acest caz cu implicaţii interinstituţionale şi nu numai. Deocamdată, cercetarea penală privind dispariţia adolescentei de 18 ani nu este finalizată”.

Legistul a explicat că „reacţia iniţială a suspectului Gheorghe Dincă fiind de negare fermă a unor crime – chiar dacă acesta păstra în mod suspect resturi biologice sugerând incinerarea unui cadavru, după contactul cu un personaj nedeconspirat de către anchetatori, suspectul și-a asumat săvârşirea la indigou a două crime, aspect ce ridică multe semne de întrebare. Simpla asumare din remuşcare faţă de faptă, ar putea fi o asumare pentru acoperirea adevăraţilor autori, deturnarea mersului anchetei”.

 

Misterul „arsurilor” dezvăluit de EVZ

 

Așa cum a dezvăluit EVZ, Risipiceanu a intrat perfect în povestea prezentată de anchetatori, amărâtul având pe mâini urme asemănătoare arsurilor provocate de foc – focul în care ar fi ars cadavrele celor două fete, Alexandra și Luiza. Însă, medicii chestionați de EVZ au ridicat din sprânceană când s-a prezentat această piesă de puzzle din cazul Caracal, deoarece arsurile de pe mâinile „complicelui” se aseamănă mai mult cu cele provocate de boala-bețivului. Medicii s-au arătat circumspecți când s-a vehiculat în spațiul public că urmele de pe mâinile „complicelui lui Dincă” ar fi provocate chiar de focul în care criminalul ar fi ars cadavrele fetelor.

Dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la spitalul Colentina din Capitală, demontează această ipoteză și dă o explicație bine ancorată științific: „Din ce s-a putut observa din imaginile difuzate în mass-media, afecțiunea acestui bărbat pare a fi un Eritem pelagroid, adică o boală de piele apărută pe fondul consumului excesiv de alcool. În această boală se asociază și hepatită toxică etanolică. La nivelul pielii apare fotosensibilitate marcată pe zonele expuse la soare: față, antebrațe, mâini, leziunile semănând cu niște arsuri, cu bule care se vindecă cu cicatrice și leziuni hiperpigmentate. Această boală este o boală cronică și cu șanse mici de ameliorare având în vedere că pacienții respectivi nu își pot schimba stilul de viață. De obicei boala se agravează având în vedere că bolnavii lucrează în agricultură, expuși la soare și consumă în special țuică din producția proprie”, explică dr. Carmen Curea. „Acestea sunt boli cronice, care se dezvoltă lent, după ani de degradare fizică. Nu are legătură neapărat cu igiena corporală”, mai spune dermatologul.

 

Bunicul Luizei: Dincă a făcut o înțelegere cu anchetatorii

 

Suspiciunile care planează asupra arestării așa-zisului complice al lui Gheorghe Dincă sunt întărite și de bunicul Luizei Melencu, fata dispărută la mijlocul lunii aprilie.

Stelian Iordache a declarat că procurorii DIICOT ar fi căzut la înțelegere cu Gheorghe Dincă, având în vedere lipsa de informații și incapabilitatea autorităților de a le oferi ceva concret cu privire la moartea nepoatei sale. „Serviciile secrete, SRI, ne-au bulversat, nu avem încedere în DIICOT. Ce au facut concret pentru noi? Nu suntem naivi să credem ce zice Dincă! Minte! Au făcut înţelegeri! Dincă a fost un pion”, a spus Stelian Iordache.

 

Avocatul lui Risipiceanu: „Nu sunt probe directe”

 

La scurt timp după arestarea clientului său, Valentin Vladu, avocatul lui Ștefan Risipiceanu, a declarat că decizia de arestare nu este definitivă și că o va ataca la Curtea de Apel București.

„Nu recunoaște nimic, nu a văzut pe nimeni. Despre relația cu Dincă a spus doar că se cunoșteau ca fiind vecini, atât. Nu pot să vă spun prea multe chestiuni din dosar, vă spun doar că nu sunt probe directe care să-l lege pe inculpat de săvârșirea vreunei fapte. (..) Nu are cum să regrete dacă nu a recunoscut. A perceput-o ca pe o răutate din partea lui Gheorghe Dincă (n.red. declarația dată împotriva lui), în sensul că de abia acum, la patru luni de când s-a declanșat acest caz, abia acum vrea să îl ia și pe el după”, a declarat Valentin Vladu, avocatul lui Risipiceanu.

Ștefan Risipiceanu, considerat „omul de casă” al lui Dincă, a vorbit, de nenumărate ori cu jurnaliștii și spunea aceeași poveste: nu a văzut nimic, nu știa nimic. „N-am văzut, domne, nimic. N-am văzut niciodată nimic în casa lui Dincă. Nimic suspect. Eu mă duceam doar să-l ajut la ce avea nevoie. Două săptămâni am stat la el acasă înainte să fie arestat, am dormit în şopronul din curte, dar n-am văzut nimic.”, a declarat el la emisiunea „Acces Direct” difuzată de Antena 1.