CAZUL BOLDEA: Imunitatea dă depedenţă de safari

CAZUL BOLDEA: Imunitatea dă depedenţă de safari

Schimbarea Constituţiei trebuie să elimine aberaţiile legislative de genul percheziţiilor "telefonate".

În legislaţia actuală, percheziţia locuinţei unui parlamentar devine o aventură, situaţia fiind chiar hilară. Rostul unei percheziţii "telefonate" nu-l poate explica nici şeful DIICOT, procurorul Codruţ Olaru. El a declarat, după fuga din ţară a deputatului Mihail Boldea, acuzat de înşelăciune, că această măsură nu are nicio logică, deoarece cel vizat de percheziţie are tot timpul din lume să scape de bunurile sau documentele compromiţătoare din locuinţa sa până se obţine un aviz din partea colegilor din Parlament. Contra imunităţii penale Faţă de situaţia creată, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a propus eliminarea imunităţii parlamentarilor pentru fapte de drept comun. "Rămân doar cu imunitate pentru declaraţiile politice", a arătat Macovei.

În acelaşi sens s-a pronunţat şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca. Demnitarul a precizat că se impune o schimbare a Constituţiei din acestă perspectivă, având în vedere că este de acord cu diminuarea imunităţii parlamentare. Protecţie politică Politicienii acreditează ideea că nu beneficiază de imunitate parlamentară, în acest sens fiind elocventă o declaraţie a liderului PSD Victor Ponta care, înainte de votul pentru cazul Mihail Boldea, declara că nu mai exista imunitate din 2003. "Nu se cere ridicarea imunităţii, deoarece fiecare parlamentar poate fi cercetat penal, trimis în judecată, condamnat fără nicio cerere către Parlament. Este nevoie de aprobarea Parlamentului pentru percheziţie şi arestare", susţinea, în ziua votului, Ponta. Niciun cuvânt despre situaţia specială de imunitate a parlamentarilor care au fost şi miniştri, caz pentru care trebuie aviz de începere a urmării penale, lucru "întărit" de o decizie aberantă a Curţii Constituţionale din vara anului trecut. Imunitatea parlamentară, trecută în Constituţie Mai mult, articolul 72 din Constituţie chiar se intitulează "Imunitatea parlamentară". Pentru Miron Mitrea, Adrian Năstase, Monica Iacob Ridzi, Paul Păcuraru sau Codruţ Şereş a fost nevoie de acceptul colegilor pentru continuarea cercetărilor, procedură care a durat uneori luni de zile. Demnitarii şi-au dorit întotdeauna un regim privilegiat în raport cu legea. Până în 2003, ei nu putea fi trimişi în judecată fără avizul Camerei din care făceau parte. În ciuda anilor care au trecut, sunt "mai egali" decât ceilalţi. "Trebuie eliminată imunitatea parlamentarilor pentru faptele de drept comun, ei rămânând doar cu imunitate pentru declaraţiile politice.“ MONICA MACOVEI, europarlamentar DIN CONGO Boldea "ameninţă" că se întoarce! Mihail Boldea a lăsat impresia că se predă, după ce a susţinut, în urmă cu trei zile, prin telefon, din Congo, că este plecat din ţară în concediu, având programată o excursie de tip safari. Ieşirea la rampă a deputatului interlop coincide cu începerea urmăririi penale faţă de familia sa, acuzată de spălare de bani.

În acelaşi timp, demnitarul a rămas fără o sumă mare de bani şi s-a pricopsit cu sechestru pe mai multe imobile, înstrăinate fictiv. "Vom indisponibiliza tot ce înseamna imobil, conturi bancare, sume de bani găsite", a precuiza şeful DIICOT, Codruţ Olaru, pe 22 martie. O zi mai târziu, Boldea anunţă că se întoarce. Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Traian Băsescu: Boldea este localizat, nu avem interes să îl reținem în străinătate
  • Năstase ia peste picior cazul Boldea: Breaking News/Votanţii lui Băsescu fug în Congo!
  • Crin Antonescu: Promisiunea preşedintelui, destul de comică. Dacă Boldea va putea şi vorbi, o să aflăm multe despre PDL
  • Ministrul de Externe, despre Boldea: "În politica externă sunt chestiuni mai importante decât această situaţie"
  • Boldea: Să nu mă caute domnul Băsescu. Vin cum găsesc bilet să mă încătuşeze