Evenimentul Zilei > International > Cazul agentului rus și a fiicei lui, omorâți cu arme chimice. Reacția MAE în urma anchetei din M. Britanie

Cazul agentului rus și a fiicei lui, omorâți cu arme chimice. Reacția MAE în urma anchetei din M. Britanie

Rezultatele confirmă analizele Marii Britanii referitoare la identitatea agentului chimic utilizat, care a condus la moartea unui cetăţean britanic.Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia, care venise în vizită la tatăl său, au fost otrăviţi la începutul lunii martie la Salisbury cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic care face parte dintr-un program chimic sovietic.

La trei luni după otrăvirea celor doi Skripal, Noviciok a făcut două noi victime în Amesbury, un oraş învecinat cu Salisbury, dintre care una a decedat. Marţi, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat concluziile Regatului Unit, potrivit cărora Noviciok a fost utilizat şi în cazul otrăvirii cuplului din Amesbury. AGERPRES/(AS – autor: Antonia Niţă, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)

"MAE îşi exprimă, încă o dată, solidaritatea cu Marea Britanie, aliat NATO şi UE, şi reiterează condamnarea în termenii cei mai fermi a acestor acte care ameninţă securitatea colectivă şi constituie o încălcare gravă a dreptului internaţional. România va sprijini orice efort la nivel aliat şi internaţional menit să contribuie la respectarea dreptului internaţional şi la interzicerea utilizării armelor chimice şi se pronunţă în favoarea adoptării de măsuri ferme care să prevină repetarea unor astfel de acţiuni", anunță MAE.