Primul cazinou construit în România, cel din Slănic Moldova, este disponibil spre vânzare de mai mulți ani, însă nimeni până acum nu a fost dispus să plătească prețul inițial solicitat. Ca urmare, proprietarii au redus prețul de două ori.
Construit în anul 1894, Cazinoul din Slănic Moldova se numără printre cele mai reprezentative clădiri ale stațiunii.
Cu un design de tip „art nouveau”, acesta dispune de 18 camere, patru băi și se întinde pe o suprafață construită impresionantă de 4.215 de metri pătrați, înconjurată de încă aproximativ o mie de metri pătrați.
Cazinoul din Slănic Moldova, scos la vânzare cu 1,45 de milioane de euro
În 2021, Cazinoul din Slănic Moldova a fost listat pentru vânzare pentru prima dată la prețul de 2,25 milioane de euro.
Un an mai târziu, proprietarii au redus din nou prețul, ajungând la 1,9 milioane de euro. În prezent, renumita agenție Sotheby's International Realty Romania, specializată în proprietăți istorice, palate și imobile de valoare, îl oferă spre vânzare la suma de 1,45 milioane de euro.
Realizat de meșteri pietrari italieni conform planurilor arhitecturale elaborate de George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, cazinoul a fost finalizat și inaugurat în anul 1894.
Succesul său a fost urmat de construcția cazinourilor din Vatra Dornei (1898), Constanța (1910) și Sinaia (1912).
Construcția a făcut parte din planurile regelui Carol I pentru dezvoltarea stațiunilor
„Face parte din strategia regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești după modelul celor celebre în străinătate. Slănic Moldova a fost comparată în epocă cu mai cunoscutele Karlovy Vary și Vichy, izvoarele sale minerale fiind de altfel premiate la expoziții internaționale de la Paris, Frankfurt, Viena”, îl descrie Sotheby's International Realty Romania.
Cazinoul din Slănic Moldova este o clădire organizată pe orizontală, cu un regim de înălțime de subsol, parter și un etaj, prezentând două turnuri simetrice amplasate pe partea stângă și dreaptă.
Construcția este conectată la alte două structuri mai joase, prin intermediul unor coridoare acoperite, care pot fi folosite ca terase.
Până în anul 1948, Cazinoul din Slănic Moldova a reprezentat o atracție deosebită pentru stațiune. A atras turiști atât din țară, cât și din străinătate.
Sub regimul comunist, acesta a fost transformat într-o casă de cultură, sală de spectacole, bibliotecă orășenească, galerie de artă și a găzduit alte funcții publice.
Cazinoul din Slănic Moldova a devenit pensiune din 1960
Începând cu anul 1960, clădirea a fost transformată într-o braserie și pensiune, trecând prin procese de renovare în decursul anilor 1980 și în perioada 1994-1995.
Recent, Sotheby's International Realty Romania a reușit să vândă o altă construcție simbolică din Slănic Moldova. Este vorba despre Vila Rica, construită în 1930, care dispune de nouă camere și zece băi. Prețul la care a fost pusă în vânzare este de 890.000 de euro, potrivit Adevărul.