Caz uluitor în Capitală. Strănepoata scriitorului Ioan Slavici, obligată să plătească zeci de mii de euro despăgubiri unei farmaciste procesomane!

Caz uluitor în Capitală. Strănepoata scriitorului Ioan Slavici, obligată să plătească zeci de mii de euro despăgubiri unei farmaciste procesomane!

Vă vine să credeți sau nu, în București există un bloc în care toți proprietarii au fost dați în judecată. De ce? O locatară a vrut să închirieze apartamentul unei societăți de construcții, iar vecina de deasupra s-a opus. De supărare, femeia s-a răzbunat

De mai bine de un an, o familie din București trăiește o adevărată dramă. Justiția din România și-a înfipt adânc cuțitul în inimile a doi pensionari. Aurica și Ioan Lească sunt obligați de instanță să plătească o sumă uriașă pentru venitul lor modest. Aceștia cred că judecătorii n-au citit actele din dosar și au dat hotărârea fără să cântărească dreptatea. Pentru a ușura mai mult viața și pentru a suplimenta veniturile destul de mici, femeia a decis să accepte să se implice în treburile gospodărești ale blocului. Soția strănepotului lui Ioan Slavici a acceptat să fie președintele Asociației de Proprietari din bulevardul Mihai Bravu din Sectorul 2 al Capitalei.

FOTO;Aurica se uită în acte și nu îi vină să creadă că judecătorii au decis „să-i fi e luați“, în fi ecare lună, bani din pensia ei amărâtă

A căutat mereu să-și facă datoria, să asigure tot ce le trebuie locatarilor, respectând legea. Însă, o vecină a făcut-o ca aceasta să nu mai poată dormi nopțile. Se trezește în fiecare seară, iar gândul că timp 25 de ani i se va opri 155 de lei din pensia ei de doar 900 de lei o termină încet- încet.

Hotărârea este definitivă

„Atât eu, persoană fizică, cât și Asociația am fost dați în judecată, de o femeie din bloc. Ni s-au cerut 80.000 de lei daune pentru că nu ne-am dat acordul să închirieze apartamentul unei firme de construcții, de pe urma căruia ar fi putut, zice ea, să câștige în următorii trei ani suma pentru care ne-a dat în judecată“, ne-a declarat amăgită Aurica Lească.

FOTO; Talonul de pensie al femeii indică reținerea sumei de 155 de lei

Tot potrivit acesteia, femeia reclamantă este farmacist de profesie și că s-ar fi răzbunat pe ea pentru că, la acea vreme, era președintele Asociației de Proprietari. Însă, nu a fost ea cea care nu a fost de acord cu înființarea acelei firme, ci o vecină care locuiește deasupra apartamentului ei. Femeie este dărâmată. Nu înțelege de ce a fost atrasă în acest proces pentru că nu are nicio vină. Soțul acesteia are o pensie de 1.180 de lei, iar ea, după ani mulți de muncă, 915 și au în grijă un nepoțel. În primă instanță a câștigat procesul, cererea reclamantei fiind neîntemeiată. Însă, totul a luat o întorsătură de 180 de grade. Spre surprindera tuturor, Tribunalul București i-a dat câștig de cauză farmacistei, hotărârea fiind definitivă și irevocabilă. La rândul lor, au făcut recurs, au cerut rejudecare, au depus o serie de documente în care au arătat nedreptatea acestei reclamante, dar nu li s-a acceptat, „iar motivarea a apărut cu mare, mare întârziere, inexplicabil !”.

„Judecătorii au luat mâncarea de la gura nepoțelului!“

Acum au de plătit 107.550 de lei. Sumă care se împarte între nepoții lui Ioan Slavici și Asociația de Proprietari, adică 40 de familii. „De două luni mi se pune poprire pe pensie. Din 900 de lei îmi rețin 155. Am înțeles că și ceilalți locatari au început să plătească. Oare, judecătorii au citit actele din dosar? Mi-au luat banii de mâncare de la gura nepoțelului!“, ne-a spus, plângând de supărare, Aurica. În vârstă de 65 de ani, femeia este obligată de instanță să plătească timp de 25 de ani. Adică până la 90 de ani: „O mai trăi?”

Firma de construcții nu mai exista la Registrul Comerțului

Cearta dintre Mihaela Strâmbeanu, farmacista, și Aurica Lească mocnea de ceva vreme. Fosta președintă de asociația ar fi reclamat-o la primărie că și-a făcut unele modificări în apartament fără autorizație. Veniți la fața locului, inspectorii ar fi găsit nereguli, iar aceasta a fost amendată. De aici, se pare, potrivit femeii, ar fi pornit tot scandalul.

Chiriașul era S.C. METALLUX SRL

Apartamentul Mihaelei Strâmbeanu, în care ar fi trebuit să funcționeze firma de construcții, avea un contract de închiriere încheiat la data de 15.06.2008 cu S.C. METALLUX SRL, firmă condusă de un arab, Mark Thaer. Locatarii din bloc susțin că niciodată n-au văzut pe cineva intrând sau ieșind din acea casă, dar tot timpul acel apartament figura, în acte, ca fiind închiriat.

„Studiind documentele din dosar, esta clar o mare hoție la mijloc, de a-și procura această sumă. Acesta este adevărul. Reclamanta nici nu avea nevoie de acordul locatarilor, ea însăși, înainte de acest proces, cerând scris, la Asociație, să fie scos de la întreținere acel chiriaș arab al ei, fiind plecat, dispărut! La Registrul Comerțului am descoperit că firma ce avea să funcționeze aici nu mai exista. Deci, de la cine mai câștiga ea, în următorii trei ani, suma ce o pretinde acum ca despăgubire?“, se întreabă Auria. Ea și cu soțul ei sunt convinși că justiția nu și-a făcut cum trebuie treaba: „ Suntem siguri că documentele depuse de noi nu au mai fost studiate de celălalt complet de judecători, cel care i-au acceptat această cerere incredibilă. Fiind martori la ce se întâmplă în justiția română actuală, avem tot dreptul să fim suspicioși, pe modul în care reclamanta a obținut această hotărâre. De la început a fost sigură că va câștiga. Și a câștigat“

A murit într-o casă înconjurată de podgorii

Ioan Lească, soțul Auricăi, este strănepotul lui Ioan Slavici (foto), unul dintre cei mai impor tanți clasici ai literaturii române. Acesta și-a petrecut ultimii ani din viață în orașul Panciu, în cartierul Crucea de Jos, în casa fiicei sale Lavinia Ghiorghiu. Prin nuvelele, romanele și memorialistica sa, Slavici este, alături de ceilalți clasici, scriitorul care a avut o contribuție decisivă la așezarea literaturii noastre în făgașul modernității, întemeietor al realismului nostru modern. Scriitorul s-a stins din viață în anul 1925 și a fost îngropat lângă biserica din curtea „Mănăstirii Brazi” din Panciu. Printre cele mai importante scrieri se numără romanul Mara, nuvelele Moara cu Noroc și Pădureanca.