Evenimentul Zilei > International > Caz șocant în Germania. Totul se întâmplă în mod legal. Nimeni nu ar fi crezut asta vreodată
Caz șocant în Germania. Totul se întâmplă în mod legal. Nimeni nu ar fi crezut asta vreodată

Caz șocant în Germania. Totul se întâmplă în mod legal. Nimeni nu ar fi crezut asta vreodată

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Germania a stabilit marţi, 11 iunie, că reprezentanţii industriei avicole pot să continue să sacrifice milioane de pui de găină de sex masculin.

Instanța administrativă din Germania a luat această hotărâre menționân că este valabilă până la apariţia unor metode care să permită pe scală largă depistarea sexului acestor păsări încă din stadiul vieţii embrionare, informează AFP, citată de Agerpres.

Curtea Administrativă Federală trebuia să tranşeze dacă sacrificarea – prin zdrobire şi măcinare cu o roată dinţată – puilor de găină de sex masculin era conformă cu primul articol din legea pentru protecţia animalelor, potrivit căruia „nimeni nu este îndreptăţit să provoace animalelor durere, suferinţe şi vătămări fără motive rezonabile”.

„Practica actuală (de eliminare a puilor de sex masculin, n.r.) se bazează pe un motiv rezonabil până la apariţia, într-un termen a priori apropiat, unor metode de determinare a sexului puilor de găină încă din perioada în care ei se formează ca embrioni în ouă”, a declarat judecătoarea Renate Philipp.

Într-un comunicat, Curtea a insistat asupra faptului că această autorizaţie este “tranzitorie”, însă nu a fixat totuşi un calendar precis.

La fel ca alte două instanţe precedente, Curtea Administrativă Federală a considerat că interesele economice ale crescătorilor de găini ouătoare primează în perioada imediată, crescătorii germani considerând că masculii nu au nicio utilitate în lanţul de producţie şi costă prea mult pentru a fi crescuţi în fermele avicole. În fiecare an, 45 de milioane de pui de găină de sex masculin sunt ucişi în această manieră.