O asistentă a contactat coronavirusul în urmă cu câteva luni. După ce s-a vindecat a fost testată pozitiv de opt ori în ultimele 50 de zile, ridicând întrebări din partea specialiştilor.
Cum este posibil aşa ceva, şi cât de mult poate rezista virusul în corpul uman? Cât timp durează ca un pacient recuperat să nu se mai infecteze?
Sunt întrebările care se pun după acest caz al sistentei de 49 de ani din Canada
Când Tracy Schofield, în vârstă de 49 de ani, a prezentat pentru prima dată simptome precum respirația grea, febră și frisoane, pe 30 martie, i s-a administrat un test pentru COVID-19 , care a fost pozitiv. A petrecut apoi două săptămâni în auto-izolare. Ea a declarat atunci că și-a pierdut anumite simţuri: gust și miros, relatează Daily Mail.
După ce a început să se simtă mai bine (după două săptămâni), un al doilea test i-a dat iar pozitiv, şi tot aşa...iar alte șase pe care le-a făcut între timp au fost cu același rezultat: pozitiv, chiar dacă simptomele ei au dispărut în mare parte, în afară de unele dificultăți de respirație.
Al optulea test a fost negativ dar, conform procedurilor, este nevoie de două rezultate negative într-o perioadă de 24 de ore pentru a fi considerată recuperat. Când a făcut cel de-al nouălea test, la mai puțin de 24 de ore, a revenit iar la pozitiv - spre surprinderea tuturor: „Ori de câte ori obțin rezultatul testului, parcă cineva mă lovește în stomac”, a declarat asistenta pentru CTV News.
Ce spun medicii
Deși medicii ei nu cred că este încă infectată, nu pot explica de ce testele ei revin pozitive. Mama a trei copii, asistenta este îngrijorată că va avea boala pentru totdeauna. Între timp a fost lămurită să se întoarcă la locul de muncă ca asistentă medicală, dar se teme că va infecta alte persoane. Lucrează de mult timp și este preocupată de punerea pacienților în pericol.
Ce spun experţii de la Johns Hopkins Center
Vorbind la CBS News, dr. Amesh A. Adalja, Johns Hopkins Center, a spus că testele COVID-19 care persistă în rezultate pozitive nu înseamnă neapărat că o persoană are încă virusul activ. Pacienții ar putea tuşi și elimina „resturile” încă o perioadă de timp, şi nu sunt neapărat contagioși.
Expertul a mai spus că virusul ar putea fi detectat în tractul respirator inferior timp de câteva săptămâni după ce s-a vindecat, iar durata efectivă a eliminării totale a resturilor bolii nu este cunoscută încă.