Caz scandalos la DIICOT Cluj. Dosar cu minore, tergiversat 6 ani

Caz scandalos la DIICOT Cluj. Dosar cu minore, tergiversat 6 ani

Cazul a două fete trimise la cerșit de bunici ridică mari semne de întrebare despre despre felul în care și-au făcut treaba instituțiile statului.

Timp de zece ani, minorele au fost trimise la cerșit, fiind exploatate de familie, dar DIICOT a dispus o anchetă abia în 2015, în condițiile în care se cunoștea cazul încă din 2009.

O fată de 17 ani a intrat în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj Napoca în 2019, iar de atunci se află sub ocrotirea instituției, într-o unitate de tip familial. În 2013, a intrat în atenția Protecției Copilului o altă fată, după ce a fost prinsă la cerșit de polițiști. Aceasta din urmă a fost dusă la un centru special, dar a fost luată acasă, la scurt timp, de rude. Fata neagă că ar fi fost trimisă la cerșit de rude.

Cele două instituții, Protecția Copilului și DIICOT, au colaborat permanent, potrivit afirmațiilor reprezentanților DGASPC Cluj. Totuși, a durat șase ani ca să se declanșeze cercetările, deși dosarul era înregistat în 2015, anul trecut încă se mai făceau cercetări, potrivit Ziar de Cluj.

În urma verificărilor, s-a constatat că fata de 17 ani era frecvent bătută de familie și obligată să cerșească. Ea a fost identificată de organele de poliție în stradă, cerșind, și a intrat în evidența DGASPC Cluj în anul 2009. Copilul se află mai bine de nouă ani într-o unitate de tip familial din structura DGASPC Cluj. Tot atunci s-a instituit de către Instanță decăderea din drepturile părintești a mamei.

În cazul fetei mai mici, de 12 ani, nu s-au găsit semne de abuz fizic, însă în informarea transmisă de Inspectoratul de Polție Județean Cluj se scrie altceva: „Referitor la cealaltă fată, actulamente în vârstă de 12 ani, precizăm că a intrat în evidența Direcției în 2013. A beneficiat de găzduire într-un adăpost de zi și de noapte pentru copiii străzii, fiind identificată în zona unui complex comercial din Cluj-Napoca unde vindea flori, nefiind acompaniată de un adult. Familia a fost cea care preluat-o din adăpost, nefiind constatate semne de abuz fizic asupra fetei, bunicii angajându-se să nu o mai neglijeze pe minoră. În urma evaluării psihosociale a cazului si a vizitelor de monitorizare realizate la domicilul familiei, acest copil a afirmat în repetate rânduri că în familia bunicilor se simte în siguranță și a negat practicarea cerșetoriei. În toata această perioada D.G.A.S.P.C. Cluj a sesizat și a colaborat cu DIICOT și BCCO, instituții care au competență în realizarea de cercetări privind traficul de minori. În prezent, minora se află în grija mamei pe raza de competență a altui județ”, au mai spus reprezentanții DGASPC Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News