Caz de transmitere aeriană a Covid-19, confirmat în China

O persoană infectată și asimptomatică a infectat 23 de pasageri ai unui autobuz, din 68 de persoane, validând cercetările privind transmiterea virusului prin aer.

În ianuarie, chiar la începutul a ceea ce va deveni pandemia Covid-19 , un pasager infectat și asimptomatic a contaminat o treime din autocarul în care se afla, vehiculul fiind slab ventilat, în timpul unei călătorii de mai puțin de o oră.

Acest nou indiciu ar arăta că SARS-CoV-2 este foarte probabil transmisibil pe cale aeriană.

Teoria transmiterii virusului prin aerul pe care toată lumea îl expiră și inspiră, mai degrabă decât prin picăturile de salivă expulzate prin strănut și tuse, a fost inițial trecută cu vederea de autoritățile sanitare din întreaga lume.

O schimbare a fost făcută în această vară, în fața presiunii exercitate de numeroși experți în virusuri respiratorii și a unei acumulări de studii privind prezența particulelor virale în micropicăturile de salivă aflate în suspensie în aer, expulzate doar prin simpla vorbire.

Într-un articol publicat marți de jurnalul medical american Jama Internal Medicine, experții de la Centrele chineze pentru controlul bolilor descriu că i-au intervievat și testat pe pasagerii care au fost transportați cu două autocare la  un eveniment budist din orașul Ningbo, la data de 19 Ianuarie, în timpul unei călătorii de 50 de minute (cu întoarcere în aceleași două autocare). Nimeni nu purta mască.

O persoană în vârstă de șaizeci de ani, fără simptome, a fost cel mai probabil cazul indice, având anterior contact cu oameni din Wuhan, de unde a început epidemia.

În total, alți 23 de pasageri din acest autobuz au fost infectați, din 68 de persoane. În schimb, nu a fost găsită nicio infecție în celălalt autocar,  care este identic.

Ceea ce este remarcabil este că cercul de infecții a fost mai extins decât cel asl persoanelor din jurul sexagenarului, cu persoane infectate în partea din față și din spate a autocarului: dacă virusul a fost transmis doar de picături mari de salivă, cercul ar fi fost mai mic, deoarece acestea cad în general într-un perimetru de unul sau doi metri.

În plus, pacientul index nu avea simptome în momentul călătoriilor, așa că nu tușea.

Sistemul de aer condiționat al autocarului recircula aerul dar nu-l și împrospăta, ceea ce a contribuit, fără îndoială, la răspândirea virusului în habitaclu, concluzionează autorii.

„Această investigație sugerează că în medii închise în care există recirculare a aerului, SARS-CoV-2 este un agent patogen extrem de transmisibil”, scriu ei.

Studiul lor, meticulos și care include un plan al autobuzului cu poziția fiecărei persoane contaminate, se adaugă altor specialiști care merg în aceeași direcție, în special în cazul contaminărilor multiple între mese într-un restaurant din Canton, fără îndoială din cauza unui sistem de ventilație care nu reînnoia  aerul din interior.