Cavalerii templieri, reabilitati

Cavalerii templieri, reabilitati

Pergamentul Chinon, documentul care ii absolva pe templieri de acuzatiile de erezie, a zacut 700 de ani in arhivele Sfantului Scaun.

Vaticanul a lansat ieri un document exceptional, care vine sa-i reabiliteze, cel putin partial, pe cavalierii templieri, ordin misterios asupra caruia au planat secole de-a randul acuzatii de erezie si de ofense cu caracter sexual. Asa cum s-a anuntat la inceputul acestei luni, Sfantul Scaun a decis sa publice un manuscris ratacit timp de 300 de ani in vastele arhive ale Vaticanului, manuscris ce ii absolva practic pe templieri de aceste acuzatii grave, care au stat la baza interzicerii ordinului.

Este vorba de Procesus contra templarios (Procesul impotriva templierilor), un tom urias, cu 300 de pagini de doi metri, in care sunt consemnate actele procesului de erezie intentat acestui ordin in perioada 1307-1312, in vremea Papei Clement al V-lea. Lectura

acestor acte arata ca, spre deosebire de ce se credea pana acum, Clement al V-lea ajunsese la concluzia ca templierii nu erau eretici. Aceasta nu l-a impiedicat sa interzica insa acest ordin, in 1314, pentru a-i face pe plac Regelui Filip al IV-lea al Frantei, care le pusese gand rau templierilor. Jacques de Molay, mare maestru al templierilor, a fost ars pe rug in 1314, impreuna cu oamenii sai de incredere, la ordinele aceluiasi Rege Filip.

Ne puteți urmări și pe Google News

5.900 de euro pentru un manuscris istoric

Reproducerile au fost realizate pe un pergament sintetic, ce poarta o copie a sigiliului papal. Vaticanul a dispus punerea in vanzare a 799 de exemplare, cel de-al 800-lea urmand a-i fi oferit Papei Benedict al XVI-lea. Un exemplar costa 5.900 de euro, un pret foarte mare pentru muritorii de rand, dar Sfantul Scaun a considerat ca se vor gasi suficienti colectionari pentru a achiztiona aceasta lucrare. Manuscrisul este livrat intr-o cutie din piele si este insotit de un amplu comentariu al unor cercetatori.

Vaticanul a explicat ca documentul, cunoscut sub numele de „pergamentul Chinon”, a fost gresit arhivat, fiind regasit abia in 2001. „Timp de 700 de ani, s-a crezut ca templierii au murit blestemati, iar acest document ii absolva”, a declarat istoricul Barbara Frale, care a descoperit pergamentul Chinon intr-un cufar, alaturi de alte manuscrise. „Templierii erau vinovati de multe - abuzuri, violente... o multime de pacate -, dar nu erezie”, a concluzionat Frale.

MARIRE SI DECADERE

Pazitorii Templului din Ierusalim

Povestea cavalierilor templieri este aproape la fel de fascinanta ca si nenumaratele mituri despre ei aparute de-a lungul vremii, mituri bine integrate in cultura occidentala. Interesul fata de acest subiect a renascut dupa aparitia romanului lui Dan Brown, „Codul lui da Vinci”, unde templierii sunt descrisi ca fiind implicati in pastrarea unor secrete ale Bisericii.

Multe dintre miturile despre templieri sunt probabil lipsite de orice fundament, singurul element cert fiind ca, timp de aproximativ 150 de ani, in Evul Mediu, acest ordin a fost printre cele mai importante forte economice si militare din lume, consemneaza revista americana „Time”. Ordinul templierilor a aparut in vremea cruciadelor, cand armate de cavaleri crestini europeni plecau spre Tara Sfanta pentru a se lupta cu musulmanii pentru controlul asupra Ierusalimul.

Dupa ce, in 1096, cruciatii au reusit sa preia controlul asupra Ierusalimului, acest oras a devenit loc de pelerinaj pentru crestini. La 23 de ani dupa acest eveniment, doi veterani ai cruciadelor, Hugues de Payenes si Godfrey de Saint-Omer, au decis sa infiinteze un ordin de cavaleri ce se conducea dupa principii calugaresti, care sa-i apere pe pelerini.

Acestia isi donau averea Ordinului si jurau sa  traiasca in saracie, idee intarita si de sigiliul cu doi cavaleri calarind un singur cal.(foto). Cavalerii si-au stabilit cartierul general in zona moscheei al-Aqsa din Ierusalim, unde evreii sustin ca s-ar fi aflat al doilea Templu al lui Solomon, de unde si denumirea de templieri.

Ordinul a primit binecuvantarea Bisericii Romano-Caolice, fapt ce i-a adus o multime de donatii si de membri. Declinul a inceput dupa ce, in 1187, conducatorul militar musulman Saladin i-a gonit pe cruciati din Ierusalim. Templierii au batut in retragere, iar in 1303 au pierdut si ultima lor reduta din Orientul Mijlociu.

In 1307, Regele Filip al IV-lea al Frantei a ajuns la concluzia ca, decat sa plateasca uriasele datorii pe care le acumulase fata de bogatul ordin, ar fi mai rentabil sa-i acuze de erezie. In procesul de la Avignon, unde isi avea sediul papalitatea la acea vreme, templierii au fost exonerati de acuzatia de erezie, dar ordinul a fost interzis, iar seful sau, Jacques de Molay, a fost ars pe rug.

MISIUNE CRESTINA IN MILENIUL TREI

Peste 500 de templieri romani

Putina lume stie ca si in Romania activeaza Cavalerii Templieri, avand sediul in Bucuresti, pe strada Popa Nan, nr. 181. „Ordinul Templierilor se numeste de fapt, in mod oficial, Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim (ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIROSOLYMITANI - O.S.M.T.H.) si este un ordin international, traditional crestin, cavaleresc, ecumenic, cosmopolit, independent si apolitic”, ne-a declarat seful templierilor romani, Dan Vasiliu, care are titulatura oficiala de  Excelenta Sa Cavaler Mare Cruce, Marele Prior Magistral al Romaniei.

„Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim este mostenitor si continuator legitim al traditiilor si spiritului Ordinului Templului infiintat in 1118. Prin transformarile si reformele succesive, O.S.M.T.H., denumire primita prin Decret Imperial al Imparatului Napoleon in 1853, devine astfel „fiul” legitim al Ordinului Soldatilor Sarmani ai lui Hristos si ai Templului din Ierusalim (Ordinul Templier medieval)”, ne-a explicat Dan Vasiliu.

Seful templierilor a tinut in mod special sa ne declare ca Ordinul pe care il conduce „nu este un Ordin masonic sau paramasonic si nu are legaturi ori concordate cu masoneria sau organisme subordonate acesteia. El se raporteaza doar propriilor principii enuntate in statutul sau si isi extrage esenta din vechile traditii cavaleresti”.

Innobilati la Paris

„De fapt, Barbara Frale, cercetator la Scoala de Studii Paleontologice de pe langa Vatican a descoperit in 2001 in arhivele secrete ale Sfantului Scaun un Document semnat de Papa Clement al V-lea prin care acesta ridica toate acuzatiile de erezie formulate impotriva Marelui Maestru al Ordinului, Jacques de Molay, si a celorlalti mari demnitari.

In plus, documentul atesta ca Papa le-a redat templierilor dreptul de a participa la Sfanta Liturghie si a primi Sfintele Taine. Papa Clement nu a desfiintat ordinul, ci doar l-a conservat, amanand reinfiintarea sa „sine die”„, ne-a declarat Dan Vasiliu.

Primii Cavaleri Templieri romani au fost investiti si innobilati la Paris in primavara anului 2003, in jurisdictia Marelui Priorat al Frantei. In septembrie 2003 a fost infiintat Marele Ballivat al Romaniei, care avea in subordine patru Comanderii.

Marele Priorat al Romaniei a fost fondat pe 19 iulie 2004, iar pe 9 octombrie a avut loc ceremonia de instalare a Marele Prior Magistral al Romaniei, Cavaler Mare Cruce Dan Vasiliu. Acesta ne-a declarat ca, in prezent, in Romania activeaza circa 500 de Cavaleri Templieri, grupati in 22 de Comanderii in toata tara. ( Florian Bichir)

PRINCIPII ALE TEMPLIERILOR

Cuvantul si Fapta

> Principiile membrilor Ordinului sunt:

a) Apararea credintei, a Sfintei Biserici si a civilizatiei crestine;

b) Mentinerea prezentei si a influentei crestine pe Pamantul Sfant;

c) Sprijinirea dezmostenitilor, saracilor si bolnavilor;

d) Apararea nevinovatilor;

e) Inaltarea spirituala a membrilor;

f) Realizarea recensamantului, restaurarea si intretinerea monumentelor templiere;

g) Studierea arhivelor care marturisesc despre vechile principii si de perenitatea spirituala a Ordinului;

h) Elaborarea de studii istorice, heraldice, genealogice, filosofice, religioase etc., care trateaza atat trecutul Ordinului, cat si vocatia sa prezenta.

>  Ordinul Templierilor nu e un Ordin initiatic, ocult, secret sau discret.

> Activitatile si actiunile Ordinului sunt publice.

> Gradele se confera prin investire si innobilare, in ceremonii publice si atesta calitatea de demn aparator al crestinismului si de continuator al principiilor, spiritului si valorilor cavaleresti.

> Caracterul militar al Ordinului se refera la organizarea piramidala in interiorul Ordinului, la respectarea unor norme de conduita si de ascultare fata de superiori.

MITURI

A supravietuit Ordinul cavalerilor templieri?

De istoria templierilor se leaga multe mituri si superstitii, iar cartea lui Dan Brown a venit sa le intareasca. Spre exemplu, exista credinta ca templierii au supravietuit pana in ziua de azi, eventual la fel de bogati.

Pornind de la faptul ca templierii si-au avut sediul pe locul celui de-al doilea templu al lui Solomon, speculat ca ei ar fi efectuat sapaturi acolo si ar fi descoperit o multime de relicve crestine, printre care o bucata din crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, Chivotul Legii si Sfantul Graal, potirul din care a baut Isus Cristos la Cina cea de Taina.

Aceste relicve ar fi fost aduse mai apoi in Europa si ascunse. Tot de la ei ar proveni si  giulgiul din Torino, expus pentru prima oara de un nepot al lui Geoffrey de Charney, un templier care a murit pe rug. Superstitiile legate de ziua de vineri, 13, ar fi legate tot de  templieri. Ideea ca ar fi o zi nefasta a pornit, se spune, de la faptul ca Jacques de Molay si oamenii sai au fost arestati pe 13 octombrie 1307.

De asemenea, exista teoria ca steagul cu un craniu si oase incrucisate asociat astazi cu piratii ar fi fost folosit initial de templieri. Se spune insa ca in unele morminte de templieri s-ar fi gasit schelete cu oasele incrucisate.