O simplă plimbare pe litoralul Mării Negre poate deveni o aventură periculoasă pentru localnici. Vorba unor martori: nu mai poți face jogging că riști să te împiedici de un pachet de droguri. De câteva zile încoace, de-a lungul litoralului românesc apar zeci de pachete de cocaină. Oamenii reacționează diferit: unii spun că anunță Poliția, alții le vânează.

Alertă maximă: plaje invadate de stupefiante

Aproape 140 de kilograme de cocaină, în pachete sigilate, au fost găsite în weekend pe plajele de pe litoralul românesc, provenind, cel mai probabil, din lotul de peste o tonă de droguri găsit în urmă cu două săptămâni în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe. Sute de polițiști și jandarmi caută pe cei 90 de kilometri ai litoralului, pe plajă, în apă și în aer pachetele cu drogul periculos care continuă să apară, aduse de valuri, la țărm.

Prezența drogurilor, semnalată de localnici

O asemenea captură uriașă de droguri ar fi fost trecută, în mod normal, sub tăcere până când anchetatorii antidrog i-ar fi dat de capăt, însă nici ei nu au luat în calcul invadarea litoralului cu pachetele de stupefiante periculoase. Deși autoritățile sunt în alertă maximă, 300 de polițiști și jandarmi, 60 de autoturisme, 14 nave și 2 elicoptere fiind folosite pentru a supraveghea o fâșie de 90 de kilometri, pentru a descoperi și alte droguri aduse de valuri, se mizează în mare parte și pe ajutorul localnicilor. Iar apelul poliției la cooperarea cetățenilor care găsesc, eventual, drogurile, pare să fi avut succes. Oamenii au sunat la 112 și au dat alarma. Doi tineri, angajați la o cherhana de pe plaja Agigea, au alertat, sâmbătă seara, poliția. Au găsit, ascuns între algele de pe țărm, un pachet.

„Mergeam întâmplător pe plajă, vorbisem cu domnii polițiști de dimineață că au apărut droguri. Am mers, vorbind la telefon, așa, și am văzut pachetul și am sunat la poliție. Au venit domnii, le-au făcut poze. Era un pachet cam la un kilogram, cred. Și era printre alege. Nu știu dacă și când mai apar. Depinde de curenți. Când bate sudul, aduce totul spre mal. M-am prins imediat ce era, că mi-au zis polițiștii, de dimineață. Mi-au arătat și poze atunci”, povestește Ionuț. Iar colegul lui, Georgian, recunoaște că s-a speriat puțin. „Ne-am panicat, desigur. Vă dați seama, pentru prima dată să vezi așa ceva. Deși polițiștii ne avertizaseră de dimineață că se putea întâmpla să găsim și chiar așa a fost. Am sunat direct la 112, am dat anunțul”, spune tânărul.

„Sunt tineri interesați să găsească drogurile”

Imediat ce găsirea unui pachet suspect pe nisip este semnalată, plaja se umple cu polițiști. Un localnic, ieșit la plimbare cu câinele pe plaja din nordul Constanței, în zona blocurilor Spectrum, a anunțat autoritătile, ieri dimineață, când a văzut un pachet. Avea logoul unei cunoscute mărci de tutun de lux și dimensiunea a patru pachete de țigarete, puse unul lânga altul. Criminaliștii l-au măsurat, fotografiat, sigilat și etichetat drept corp delict. Oamenii din cartier sunt la curent cu ce se întâmplă. „Am auzit că, curentul o să aducă niște colete cu droguri la mal. Că a existat o ambarcațiune care s-a răsturnat, cu 800 de kilograme. Plus cele de acum două săptămâni din Deltă. Nu știu ce să cred că apar, așa, pe tot litoralul. Poate s-au înmulțit traficanții aceștia de droguri”, comentează o doamnă cu cățelul. Dacă ea ar găsi un pachet cu droguri „normal că aș suna la 112 și s-ar face adunarea, dar sunt convinsă că nu toată lumea va returna aceste pachete dacă le va găsi. Am și văzut un grup de tineri, puțin mai în față, care, efectiv, erau interesați să găsească așa ceva. Din păcate”.

 

Avertisment: substanță periculoasă

Poliția Română a informat că, vineri și sâmbătă, pe litoralul din județul Constanța s-a depistat și ridicat cantitatea de 131 de kilograme de droguri. De sămbătă seara până duminică la prânz au fost găsite alte șapte pachete de cocaină pe plajele din Olimp, 23 August, Costinești, Eforie și nordul Constanței. Drogurile sunt în pachete sigilate sau ascunse în veste de salvare. Oamenii legii cred ca vor mai apărea și alte pachete în zilele următoare. Tocmai de aceea fac apel la cei care descoperă drogurile pe plajă să sune imediat la poliție. „Reamintim cetățenilor din zona litoralului românesc să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă, să anunțe cel mai apropiat polițist sau să sune la 112, dacă găsesc astfel de colete. Acestea pot conține droguri cu o concentrație foarte mare (peste 90%), ce pot pune în pericol viața!”, este atenționarea publică a Poliției.

 

Anchetă internațională

Poliția Română transmite că, în momentul de față, pe litoralul Mării Negre, este în derulare o amplă operațiune, într-un dosar de trafic de droguri, derulată de polițiști, polițiști de frontieră și jandarmi, sub coordonarea DIICOT. Este vorba de dosarul în care doi cetățeni sârbi au fost arestați preventiv după ce politia și DIICOT au descoperit intr-o ambarcatiune răsturnată la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, peste 800 kilograme de cocaină și, ulterior, în apele mării, alte 200 de pachete. O anchetă internațională în care colaborează procurorii și polițiștii antidrog din România, Serbia și alte țări din Balcani este în plină desfășurare. Cu comisii rogatorii. Drogurile, aduse din America de Sud, descărcate de pe o navă și preluate de ambarcațiuni din Delta Dunării, ar fi trebuit să ajungă în Serbia și de acolo în vestul Europei. Rețeaua de droguri ar fi condusă de șefii unor clanuri cunoscute din Balcani.

Constanța, poartă spre Europa a trafi canților din America de Sud

Constanța este zona considerată o cale mai sigură pentru rețelele internaționale de trafic de droguri spre centrul și vestul Europei, au dezvăluit specialiști în antidrog din rândul autorităților române. Acesta este unul dintre motivele pentru care traficanții care au pierdut peste o tonă de cocaină au folosit Litoralul românesc pentru încărcarea drogurilor în TIR-uri ca să fie transportate, pe cale rutieră, prin Serbia spre țări precum Germania, Norvegia sau Marea Britanie. Omul legii a dezvăluit, pentru EVZ, că membrii unor rețele asemănătoare, care foloseau traseul spre Vest prin Bulgaria, au fost prinși, în ianuarie 2011 și aveau legătură cu membri FARC (The Revolutionary Armed Forces of Colombia). Practic, rețelele din America de Sud, preferă Constanța pentru a ocoli marile porturi din Spania și Olanda, de exemplu, atădată preferate de traficanți, unde s-au luat măsuri drastice de combatere.

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: