Căutarea de informații extraterestre nu e ieftină. Proiectul SETI înghite sume astronomice
- Magda Spiridon
- 17 septembrie 2020, 06:45
Întrebările legate de existența civilizațiilor extraterestre nu aparțin epocii moderne, ci datează încă din antichitate.
Au trecut aproape 60 de ani de când oamenii de știință dornici să exploreze necunoscutul au căutat pe cer semnalele radio care ar putea proveni din alte civilizații tehnologice avansate, conform site-ului sciencemag.org.
Dar două evoluții recente din cadrul acestui experiment denumit Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) arată clar că lipsa de semnale extraterestre de până acum nu a diminuat interesul pentru domeniu și pentru știința și tehnologia din spatele acestuia. SETI există și se descurcă destul de bine.
Un prim semn este științific implică ceea ce se numește „explozii radio rapide” sau FRB - impulsuri cu energie ridicată, cu o durată extrem de scurtă de viață și, până de curând, considerate a fi sporadice și aleatorii. Dar o cercetare a unei echipe canadiene a raportat o serie de explozii radio rapide dintr-o galaxie aflată la 500 de milioane de ani lumină distanță, care părea să se repete aproximativ la fiecare 16 zile.
Detectarea unui gen de anomalie a semnalului radio este cel pe care oamenii de știință și entuziaștii SETI îl caută. Și o pot face de-acum cu o nouă serie de date furnizate de Breakthrough Listen, parte a inițiativelor Breakthrough Listen, cu finanțări private. Finanțări care până mai acum câțiva ani erau destul de nesemnificative și sporadice.
Acum însă efortul celor caută informații extraterestre este răsplătit pe măsură, finanțările private ajungând la suma de 100 de milioane de dolari. Noile fonduri au fost, de asemenea, „un catalizator uriaș” pentru instruirea oamenilor de știință din SETI, spune Jason Wright, directorul Centrului de Informații Extraterestre de la Penn State, deschis anul acesta. „Chiar hrănesc o comunitate.”
Despre programul SETI știau foarte puțini oficiali americani. Documente obținute de The New York Times din cadrul operațiunilor desfășurate prin acest program descriu aeronave și obiecte zburătoare ciudate, care se deplasau cu viteză. Numai că oamenii de știință sunt sceptici și spun că întâmplările care nu se pot explica nu constituie neapărat o dovadă a vieții extraterestre.
Mai mult, studiul publicat de ei nu a sos la iveală nimic promițător, în ciuda faptului că operațiunea a inclus 4096 de antene ultra-sensibile, răspândite în locații izolate (și implicit cu foarte puțin zgomot radio asociat civilizației umane) din vestul Australiei.