Pe 28 iulie s-au împlinit 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, soldat cu moartea a nouă milioane de soldaţi şi cu rănirea altor 20 de milioane.
La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria declara război Serbiei. Împăratul Franz Joseph promulga manifestul de război „Către popoarele mele!". Totul „pe fondul” faptului că pe 28 iunie 1914, succesorul la tronul austriac, arhiducele Franz Ferdinand, a fost asasinat în Sarajevo. Numeroase voci au afirmat de-a lungul timpului că, în lipsa atentatului, sigur ar fi existat alt declanşator, conflicul fiind inevitabil.
Au fost fatale
Pentru ţările din Europa Occidentală, acest război a adus cel mai mare număr de victime din istorie. De aceea, în Marea Britanie sau Franţa el este cunoscut drept „Marele Război”.
Consecinţele au fost fatale: până în 1918, războiul a acaparat Europa, Orientul Apropiat, Africa şi Asia de Est. Aproape 17 milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în acest prim mare război purtat cu arme moderne. Sfârşitul războiului a adus cu sine sfârşitul domniei Habsburgilor, iar în 1918 s-a proclamat prima Republică Austria. Cu privirea la împlinirea celor 100 de ani, Spiegel nota că „pe măsură ce anul acesta fiecare ţară beligerantă își va aduce aminte de război, vechile răni se pot redeschide”.