"Miliardar rus, cumpar fabrica de megawati la Giurgiu"

"Miliardar rus, cumpar fabrica de megawati la Giurgiu"

Oligarhul Igor Ziuzin a facut slalom printre "gunoaiele" din sudul Romaniei.

El ar putea cumpara o termocentrala in care sa investeasca 200 de milioane de euro si sa pastreze doar jumatate dintre angajati.  Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, oligarhii Moscovei isi extind afacerile pe teritoriul tarii noastre. Vizata e si industria energetica, domeniu in care inceputul anului a adus miscari de trupe dinspre Est.

Astfel, Igor Ziuzin, miliardarul rus cu afaceri in Romania, intentioneaza sa achizitioneze termocentrala din Giurgiu, Uzina Termoelectrica SA, care apartine de consiliul judetean.Aceasta ar crea o sursa de energie pentru intreprinderile pe care colosul rus Mechel, al carui proprietar e Ziuzin, le are in Romania.

Oligarhul care a primit afacerea de la megaescrocul international Marc Rich mai are un avantaj: e unul dintre furnizorii principali de carbune ai termocentralei, ca si ai altora din Romania. Daca va cumpara centrala, el va furniza materia prima, el va produce si tot el va consuma. Si mai poate si sa vanda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salvatorul si concedierile

Intentia lui Ziuzin a fost facuta publica, intr-o declaratie acordata EVZ, de reprezentantul sau din Romania, Boris Golovin. Dupa cum am relatat, Golovin, fost ofiter al spionajului militar sovietic, e si intermediarul altui oligarh, Oleg Deripaska, dar si al companiei de stat Ziomar, implicata intr-o schema de compensare a datoriei URSS fata de Romania.

Mechel e un gigant din domeniul carbunelui si otelului. In Romania, a preluat Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste si Industria Sarmei Campia Turzii.

Golovin ne-a povestit: „I-am spus lui Ziuzin: „Dragul meu, fa-ti o strategie. (...) Daca tu controlezi productia, produsul finit, de ce sa nu bagi aici banul ca sa produci energie electrica pentru intreprinderile tale. Ai controlul preturilor. Nu mai arunci banii”. A fost de acord, iar acum studiaza propunerea. Sper sa-l conving pe el sa vina cu investitia de aproape 200 de milioane de euro”.

Reprezentantul oligarhilor rusi zugraveste venirea lui Ziuzin ca pe cea a unui salvator: „E in dezastru zona Giurgiu, orasul n-are viitor. Centrala e in paragina, are datorii si o sa intre in faliment. Trebuie sa bage cineva bani multi.” Dar „salvatorii” au si alte ganduri: eventuale concedieri de personal, de la 1.000 de angajati la 500.

Datorii de sters

Procedurile de privatizare la Giurgiu au fost initiate, cel putin pe hartie, in urma cu exact doi ani. Uzina face parte din grupul celor 34 de intreprinderi de stat ale caror datorii urmeaza sa fie sterse, conform unei ordonante de urgenta a cabinetului Tariceanu.

ANAF isi propusese, la finele lui 2006, sa execute silit termocentrala, insa a suspendat procesul pentru ca populatia sa nu ramana fara caldura. Datoriile depaseau zece milioane de euro.

Presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Victor Boiangiu, a confirmat negocierile, insa spune ca discutiile recente s-au referit la preluarea de catre Mechel a productiei de energie pentru populatie.

„M-am intalnit cu Igor Ziuzin. Doresc o gigacalorie ieftina, produsa prin carbune. De aceea consider viabila solutia Mechel, cel mai mare distribuitor de carbune din Rusia. Avem doua puncte de vedere, noi, consiliul judetean, si Primaria Giurgiu. Primaria doreste distributia caldurii prin realizarea unui sistem racordat de gaze. Dar aceasta presupune costuri mult mai mari. (...) Daca rusul vine si produce energie ieftina prin cogenerare, e mult mai avantajos pentru populatie.” Boiangiu si Ziuzin urmeaza sa ajunga la intelegerea finala peste o luna.

DIN EPISOADELE ANTERIOARE MARC RICH. A stat la baza ascensiunii multora dintre oligarhii rusi. A dat tunuri si in Romania. OLIGARHII. Oleg Deripaska e interesat de aluminiul romanesc si de industria auto, Igor Ziuzin si-a stabilit deja o parte din afaceri in Romania, Mihail Cernoi e omul din spatele controversatei afaceri „Rafo”, iar oamenii lui Anatol Ciubais au luat la ochi bursa energiei. TUNUL SPIONILOR. Statul rus si firme ale unor fosti ofiteri de informatii din Rusia, Romania si Israel luasera la ochi un supercontract pentru retehnologizarea termocentralei Mintia-Deva. Moscova face presiuni pentru atribuirea lui.

OMUL MOGULILOR. Implicat in afacerea Mintia, omul din Romania al lui Ziuzin si Deripaska, Boris Golovin, e un fost ofiter al GRU - serviciile sovietice de spionaj militar.

FURNIZORUL HALPERN

Contract de 5 milioane de dolari

Un „furnizor” de carbuni al centralei de la Giurgiu este Petlon Entreprises, compania Tonyei Halpern, israelianca implicata in afacerile lui Boris Golovin sustinute de statul rus.

Infiintat in Cipru, Petlon e, de fapt, intermediar pentru carbune din Rusia. Firma lui Halpern, suspectata ca a lucrat pentru serviciile de spionaj militar ale Israelului, a primit, anul trecut, la Giurgiu, un contract de 5 milioane de dolari, prin care  Petlon furnizeaza 60 de mii tone de carbune rusesc, produs de grupul Mechel.

Firma Tonyei Halpern a cartelizat licitatiile de furnizare a huilei catre CET-urile romanesti, printre care si SCUT Giurgiu, clientul sau traditional. 

UN OLIGARH PE TEREN

La uzina, printre gunoaie

Ziuzin a vizitat Giurgiu in urma cu doua saptamani, impreuna cu propriii specialisti din Rusia. Vizita a fost pe nepregatite. Oligarhul a venit cu avionul la Bucuresti, dupa care a mers cu masina pana la Giurgiu.

Martorii oculari spun ca a luat la puricat toata uzina termoelectrica, inclusiv locurile unde se depoziteaza cenusa. Inginer de profesie si un om destul de nepretentios, Ziuzin a fost nevoit sa mearga „chiar si prin gunoaiele din zona” pentru a inspecta tot ceea ce era de inspectat, afirma sursele citate.

Esec rusesc pe malul opus al Dunarii

Boris Golovin ne-a spus si mai mult. Ca Ziuzin priveste si spre Ruse, unde e si acolo o termocentrala de vanzare. „Ziuzin a vizitat in Bulgaria cateva centrale (...). El vrea sa participe la licitatia de preluare a unei centrale de la Ruse, care este in functiune (...).”

Reporterii EVZ au mers la Ruse pentru a vedea cat de interesati sunt rusii de producatorii de energie ai „vecinilor” de la sud de Dunare. Ruse e un oras in care se intalnesc spiritul balcanic, arhitectura care-i aduce renumele de Mica Viena si aspiratia de localitate a Uniunii Europene.

Odata cu intrarea in Uniune au disparut numeroasele taxe de la vama, asa ca aici au dat buzna romanii, veniti la cumparaturi. Aflat la trei kilometri de Dunare, CET-ul bulgaresc aduce cu cele din Romania, mosteniri ale erei industriale. Suntem primiti de directorul executiv al Toplokicacia Ruse (termocentrala), Tonyo Tomov.

E circumspect cand vine vorba despre rusi si povesteste ca se negociaza vanzarea termocentralei catre compania de stat din Slovenia, Holding Slovenske Elektrarne, selectata la sfarsitul anului trecut pentru negocieri finale.

Bazele de date accesate de EVZ arata insa si un interes constant al rusilor. Printre cele sapte firme care s-au inscris au fost firma lui Ziuzin - Mechel International AG din Zug (Elvetia), dar si Inter RAO UES, reprezentantul colosului de electricitate RAO UES din Rusia. Si Gazprom a fost interesat, dar Overgas, firma in care aparea actionar, nu s-a calificat.

Suma cu care slovenii au intrat in negocierile finale a fost de 85 de milioane de euro. In final, ei devin proprietarii unei termocentrale pe care, in anul 2004, o castigasera la licitatie rusii de la RAO UES. Din motive neclare, au renuntat la plata celor 185 de milioane de euro cu care castigasera.

Carbune din Est, dar fara intermediari

Si aici carbunele vine din Rusia. „Il luam din zona Kuznetk, e de o calitate buna. Carbunele vine de la Mechel. Trimitem invitatii catre toate companiile care pot vinde carbune, iar in ultimii doi ani au disparut intermediarii. Diferenta de pret e acum mare, ne costa mult mai putin decat prin intermediari”, spune Tomov, directorul de la Ruse.

Consultantii oligarhului, legaturi cu Bittner Perioada 2002-2003. In cadrul proceselor de privatizare a combinatelor COS Targoviste si Industria Sarmei Campia Turzii SA, beneficiarul Conares Trading (actuala Mechel Trading - casa de comert a lui Ziuzin) a beneficiat de serviciile de consultanta, oferite de o firma autohtona: Romair Consulting, patronata de un anume Gheorghe Boeru.

Acesta a fost, timp de 15 ani, ofiter in Armata Romana, dupa care s-a reprofilat, in 1995, pe afaceri. Firma lui a castigat numeroase licitatii pe bani publici.

Presa a aratat ca, in 2005, Romair Consulting a obtinut de la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) contracte de efectuare a studiilor de fezabilitate pentru reecologizarea celor mai mari parcuri bucurestene (9,9 miliarde de lei vechi).

Directorul general al ALPAB, Virgil Carstea, este un apropiat al gruparii de afaceri conduse de Alexandru Bittner numite de Basescu „Mafia de Baneasa”.

Si Boeru are legaturi cu gruparea Bittner. El este administratorul fostei firme de stat Piscicola Arad, cumparata pe nimic sub guvernarea Nastase, de Petre Ion, omul lui Bittner.

Pentru Conares Trading, a prestat si societatea de avocatura „Anastasescu”, care a reprezentat juridic in Romania firma lui Igor Ziuzin. Patroana, Marieta Anastasescu, este avocata firmelor infiintate de Alexandru Bittner si este vecina in blocul de pe Zambaccian cu insusi Adrian Nastase. Ea a fost avocata celebrei „matusi Tamara”, pe care Bittner o consilia in afaceri.

CRJI a dezvaluit cum conexiunile lui Alexandru Bittner conduc tot spre oligarhii rusi. Primul indiciu se reflecta in Mastertrade Ltd., o firma din Marea Britanie care detine actiuni in societatile infiintate de Bittner la noi.

Mastertrade este administrata de avocatul englez Matthew Cunningham, judecat la New York, alaturi de oligarhul Mikhail Fridman, in procesul „Norex”. Acuzatiile: spalare de bani si mituirea unor oficiali guvernamentali din Moscova.

In acelasi proces sunt judecate Gillian Norah Caine si Susan Christine Cubbon, directoarele suveicii off-shore din Insula Man (Marea Britanie), care controleaza compania Heavy Industry din Anglia reprezentata de Bittner. Heavy Industry detine 65% din firma Piscicola Tour, careia guvernul Nastase i-a concesionat jumatate din Delta Dunarii.

 CUMPARATI DE INDUSTRIA ARMELOR?

Ordinul lui Putin: Mechel se militarizeaza Companiile metalurgice ale Mechel ar putea fi preluate de Rosoboronexport, o corporatie rusa de stat care intermediaza importurile si exporturile de armament, relata, recent, „Russian Business Monitor”. 

Rosoboronexport a decis sa-si creeze o divizie speciala, care se numeste Russian Special Steel (RusSpetsStal), destinata producerii de otel pentru armament. Igor Ziuzin, bossul Mechel, a avut o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit unui manager din industrie, „dupa o asemenea intalnire, un om de afaceri fie vinde, fie cumpara companii importante”.