Aproximativ 1.200 de români s-au programat pe platforma de vaccinare pentru imunizarea cu a treia doză de ser anti-COVID-19, potrivit ultimului anunț al ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila. Oficialul a lansat un apel la adresa cetățenilor neimunizați să se vaccineze, reiterând că aceasta este singura posibilitate de revenire la normalitate.
Ministrul interimar de la Sănătate a anunțat, după ce s-a vaccinat cu a treia doză de ser imunizator la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, că „circa 1.200 de persoane sunt programate pe platformă” pentru imunizarea cu un nou rapel anti-COVID-19.
1.200 de români s-au programat pentru vaccinarea cu o nouă doză anti-COVID-19
„Recomand tuturor și îndemn pe toată lumea care se încadrează și se poate vaccina cu a treia doză, să o facă. Până azi dimineață, în platformă sunt programate circa 12.000 de persoane. Îndemnul nostru este și pentru cei care nu sunt vaccinați deloc, să se imunizeze.
Ieri, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională proiectul privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personalul DSU și din aviație și din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern și cu care Guvernul se va prezenta în Parlament”, a declarat marți ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.
70% dintre cadrele medicale din unitățile sanitare din România sunt vaccinate, potrivit anunțului făcut de ministrul Cseke Attila. Cadrele medicale care nu sunt vaccinate, nu se testează pe cheltuială proprie sau nu au trecut prin boală vor fi suspendate de la locul de muncă pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit proiectului propus de Guvern.
În acest caz, România ar putea să rămână fără jumătate din personalul medical. După expirarea perioadei de 30 de zile, personalul medical se poate confrunta cu ruperea definitivă a contractului de muncă.
Se suplimentează numărul de paturi la ATI
Întrebat de suplimentarea numărului de paturi din secțiile de Terapie Intensivă, ministrul interimar al Sănătății a spus: „În fiecare zi lucrăm la acest aspect. Cea mai mare provocare e să avem un număr de paturi ATI.
Ieri am operaționalizat unitatea mobilă ATI la Spitalul Marius Nasta - 8 paturi și avem în curs de operaționalizare pentru 50 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 26 de paturi la Spitalul Cantacuzino și 18 paturi la Spitalul Colțea, ceea ce se va întâmpla azi și mâine. Partea de sistem unde e necesară paturi cu oxigen.
Ieri am avut o discuție și săptămâna aceasta o să operaționalizăm două spitale care vor fi trecute pe spitalizare exclusiv Covid: e vorba de spitalul Malaxa, care are 100 de paturi din care 9 sunt de ATI și 40 cu oxigen, respectiv Spitalul Sfântul Ion, cu 200 de paturi din care 15 ATI; de asemenea la acest spital mai mult ca sigur vom operaționaliza încă o unitate mobilă ATI cu 8-10 paturi.
Deci în această săptămână pe București vom crește numărul de paturi ATI la aceste două spitale cu 34 de paturi, iar la oxigen mai mult”.
A început vaccinarea cu a treia doză de vaccin
Marți, 28 septembrie, a început vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19, care se va efectua cu seruri dezvoltate pe bază de ARN Mesager. Persoanele care vor să se imunizeze cu o nouă doză de vaccin trebuie să aibă cel puțin șase luni de la administrarea rapelului vaccinului anti-COVID-19.
Pentru că vaccinarea cu a treia doză se va efectua doar cu seruri dezvoltate pe bază de ARN Mesager, persoanele imunizate inițial cu AstraZeneca vor primi unul dintre vaccinurile companiilor Pfizer&BioNTech sau Moderna. Românii imunizați cu Johnson & Johnson nu trebuie să se vaccineze cu cea de-a treia doză având în vedere că administrarea acestui tip de ser a început, în România, pe data de 4 mai.
Cum te poți programa pentru vaccinarea cu o nouă doză de ser
1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;
2. Selectați secțiunea „Beneficiari”:
a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea;
4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.