Câți bani se lasă bacşiş la curieri. Problema a încins spiritele în online

Câți bani se lasă bacşiş la curieri. Problema a încins spiritele în online Sursa foto Facebook

Subiectul despre cât ar trebui să lași bacșiș curierului pentru o comandă livrată a devenit punctul central al unor dezbateri animate în mediul online. Mulți utilizatori și-au exprimat opiniile și au împărtășit experiențele lor legate de acest aspect, stârnind un schimb intens de păreri și perspective. În plus și vocea curierilor s-a făcut auzită în această dezbatere, oferind o nouă dimensiune discuției și aducând în prim-plan diversele puncte de vedere asupra acestui subiect delicat.

Câți bani se lasă bacşiş la curieri

O temă de discuție lansată într-un grup public de Facebook dedicat gestionării eficiente a bugetului de familie a generat sute de comentarii. Un participant al grupului a întrebat cât de mult dau bacșiș curierului care livrează comenzile și cât de mult reprezintă această cheltuială într-o lună, conform informațiilor de pe adevarul.ro.

Opiniile au fost împărțite, adesea extrem de diferite, iar în discuție au intervenit chiar și curierii, care au explicat că uneori se confruntă cu cereri care nu au nicio legătură cu atribuțiile lor obișnuite.

Românii  iau în considerare diverse aspecte înainte de a decide să ofere bacșiș. Unii afirmă că preferă să comande online pentru a evita costurile suplimentare și nu sunt dispuși să cheltuie mai mult decât economisesc. În același timp, alții consideră că, deoarece economisesc bani evitând achizițiile impulsive din magazine, suma oferită curierului drept bacșiș nu afectează semnificativ bugetul lunar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii clienți decid să ofere bacșiș curierilor pentru diverse eforturi, cum ar fi urcarea la etajele superioare în clădirile fără lift, livrările la orele solicitate sau pentru coletele extrem de grele. Pe de altă parte, există clienți care preferă să pregătească suma exactă pentru plată, argumentând că "nici eu nu primesc bacșiș pentru că-mi predau raportul la timp". De asemenea, sunt clienți care aleg să plătească totul online, evitând astfel să ofere bacșiș.

curier

Sursa foto: Ngampol Thongsai | Dreamstime.com

Subiectul despre bacșiș a încins spiritele în online

„Eu nu las nimic la curier. Curierul are un salariu pe care îl primește pentru jobul lui. Multă lume lasă bacșiș în foarte multe părți, dar știți ce am observat? Când cumpărați ouă, lapte sau produse direct de la țară..... lăsați bacșiș?! Dacă luați de la cei care vă aduc săptămânal sau ocazional produse din producția proprie lăsați 10 lei?!

Primiți un cofraj cu 10 ouă plus lapte, poate brânză și lăsați 5 sau 10 lei bacșiș?!”, întreabă un membru al grupului.

„La doctori dăm, și la ce salarii au... Săracul curier, cu un salariu mic, nu prea are ce primi”, constată un alt membru al grupului.

„Fiecare are salariul raportat la anii de studiu. Un medic are 23+ ani de școală. Un curier poate avea liniștit 12. A fost alegerea fiecăruia”, continuă discuția. „Nu ați înțeles. Medicul are un salariu foarte bun și totuși primește „atenții” consistente”, își întărește comentatorul opinia.

„Orice fel de "atenție" dată unui doctor ar trebui să fie pură recunoștință. Pentru faptul ca v-a redat sănătatea. Sau, în unele cazuri, ați scăpat de moarte. Curierul aduce un colet, durează 1 minut. E o comparație extrem de proastă între cele două meserii”, intervine un alt membru al grupului.

„Nici la medic nu se oferă nimic, și-a ales acea meserie și ar trebui să o facă cu pasiune indiferent de situație. Din păcate, e jale și cu bacșișul la medici, doar în România vedem așa ceva”, se agită și mai tare spiritele.

„Vă rog eu, nu mai învățați curierii prost și să coborâți în fața blocului să luați voi coletele de la ei. Adresa mea e în fața ușii, nu în fața blocului. Deja sunt unii care te sună să cobori în bulevard”, atrage atenția un alt membru al grupului atenția.

Probleme în experiențele cu livratorii. Merită bacșiș?

„Pe mine m-a păcălit un nesimțit când eram gravidă în 7-8 luni. Am coborât crezând că am de luat un colet cu chestii de bebe, dar îmi adusese două colete de fapt și al doilea era foarte greu. M-a văzut și cu burta la gură și mi-a pus ambele colete în brațe și a plecat, nu s-a sinchisit să mă ajute până la lift măcar. Atunci am căutat și am descoperit că au pățit și alții și e și lege în acest sens. De atunci am știut ce să zic de fiecare dată când m-au chemat jos să îmi iau coletul. Foarte simplu, îi zic că e obligat prin lege să vină la adresă și dacă nu vrea nu are decât să ducă coletul înapoi la sediu și eu îi voi face reclamație. Cred că doar o singură dată am folosit replica asta, de atunci nu mi-a mai propus nimeni să cobor. Și cu un bebeluș după mine acum chiar m-aș transforma în dragon să aibă tupeul să îmi zică să cobor. Bacșiș le las 5-10 lei, în funcție de greutatea coletului. Dacă e ceva ușor nu las nimic”, a dezvăluit o doamnă.

„Ați fi surprinși să vedeți ce salarii au, salarii mari de peste 4.000-5.000 lei/lună. Sunt tot felul de anunțuri, în care sunt scrise și salariile lor”, este o altă opinie.

„Plătesc transportul, vreau coletul la ușă. Altfel mă duceam singură în magazin. Transport mai mare decât comanda, uneori”, motivează altcineva de ce ce e ferm în solicitări.

Curierii au la rândul lor nemulțumiri

Și curierii au experiențele lor, care generează opinii diferite. Unii povestesc despre provocările pe care le întâmpină zilnic, cum ar fi lipsa locurilor de parcare, livrările în zone greu accesibile sau clienții care nu răspund la telefon. Alții menționează situații în care li se cere să transporte colete grele până la etajele superioare ale clădirilor fără lift sau să facă livrări la ore neobișnuite. Aceste anecdote ridică întrebări legate de respectul reciproc și de înțelegerea dificultăților asociate cu munca lor.

„Si soțul e curier și urcă cu fiecare colet, nu doar cu 20-30, uneori și cu 100, pentru că nu are răbdare să stea după toți până se îmbracă și coboară, să îi aștepte în mașină. În loc să stea 5 minute după un client, în 2 minute a urcat și a livrat și nu se plânge de picioare, însă are zile în care clar este obosit de atâta alergătură. Eu zic că la vârsta lui îi face bine mișcarea și chiar îi place ce face. Din păcate, unii clienți preferă să îl lase să aștepte în fața ușii uneori și să își caute un leu să îi dea decât să îi lase bacșiș un leu, atâta sunt de zgârciți. La un client chiar a zis el: auziți, eu nu stau 10 minute aici să vă căutați de bani, lasă că pun de la mine un leu. Omul avea 5 lei dar nu voia să îi lase 4 și se căuta de un leu să nu cumva să îi rămână lui bani în plus. Eu mereu las bacșiș la pizza, la curier, la ospătar, știu ce mult înseamnă pentru ei”, explică soția unui curier.

„Ce plătește omul livrare până la ușă le livrez , dar coletele de easy box care îs prea mari și nu încap, colete de shein, temu, pentru care nu este plătită livrarea până la ușă nu o fac.

Iar faza cu tips-ul eu nu știu cine a scos asta, tips-ul îl dai la curier, frizer, mecanic, etc. daca vrei, nu scrie nicăieri că este obligatoriu.

Personal nu aștept așa ceva de la toți clienții, dar nici clientul să nu ceară favoruri de genul - vino după 16/17 /18/19 că atunci ajung acasă; vino te rog la altă adresă care nu e în zona ta și mai pierzi o oră pe drum; vino în ziua de sâmbătă/sărbătoare când eu îs acasă dar tu muncești; vino și a treia zi cu coletul că vezi Doamne am greșit numărul/nu am răspuns zilele trecute/am fost plecat din țară; bagă frigiderul ăla ușurel până în bucătărie, deși livrarea e până la ușă/poartă (ori în cazul meu am fost luat la întrebări de ce nu și montez mașină de spălat livrată )etc.”, povestește la rândul său un curier.