Interesele premierului Ungariei, Viktor Orban, în România, sunt multe și diverse, de la voturile pe care le poate primi de la cei ce au cetățenie ungară la afacerile în care a investit. Dar puțini știau ce implicare are, exact, prim-ministrul de la Budapesta și câți bani sunt în joc.
În raportul financiar al clubului Sepsi Sfântu-Gheorghe sunt prezentate încasări de peste 11 milioane de euro. Unul dintre finanțatori este chiar Viktor Orban de la Budapesta. Bugetul echipei a crescut cu 50% față de 2021. Suma de 29,8 milioane de lei. Cuantumul banilor proveniți de la Budapesta reprezintă de 4 ori veniturile din drepturile TV, de 7 ori mai mult decât s-a încasat din partea UEFA.
Dacă subvenția din partea Guvernului maghiar a fost realmente ieșită din comun pe anul 2022, în schimb, Sepsi și-a diminuat foarte mult veniturile din sponsorizări și publicitate.
Anul trecut s-au raportat peste 1,1 milioane de euro, în vreme ce în 2021 au fost peste 3 milioane, iar în 2019 aproape 4,5 milioane de euro. Și acest capitol, din care Sepsi a accesat fonduri imense în ultimii ani, a fost cu ajutorul Guvernului maghiar. Datorită infuziei de bani din Ungaria, Sepsi a terminat anul precedent pe plus. A realizat un profit mare, de aproape 1,4 milioane de euro. Și în 2021, Sepsi bifase tot excedent, însă unul minim: diferența dintre venituri și cheltuieli a fost de numai 67.000 de euro.
Viktor Orban, finanțatorul Sepsi
Costurile de construcție au fost achitate integral de Guvernul de la Budapesta, mai exact de Viktor Orban. La scurt timp, și Dan Șucu a analizat bani pe care Viktor Orban i-a investit în Sepsi.
„Faptul că un guvern al unei țări vecine investește 3,5 milioane de euro în fiecare an în bugetul unei echipe care concurează aici nu e tot o lovitură pentru celelalte competitoare? E normal? Unde e normalitatea? Despre ce vorbim aici? Reclamele care sunt la OTP Bank, la MOL, alea sunt reclame pe baze comerciale? Care e beneficiul lor acolo? Mi se pare fără sens, nimeni nu întreabă. Ăsta nu e un mod de a intra în competiție. Competiția sportivă e corectă, dar competiția organizatorică e o haiducie. Sunt haiduci, nu sunt competitori adevărați. E strigător la cer. Să vii cu banii contribuabililor dintr-o țară vecină pentru a susține o echipă din țara respectivă?
Eu sunt convins că motivarea a fost că subvenționează sportul de masă. Dacă subvenționează sportul de elită, se numește deturnare de fonduri și e pedepsită penal. Sunt tare curios dacă Curtea de Conturi din Ungaria va veni să cerceteze ce se întâmplă cu banii contribuabililor unguri”, a declarat Dan Șucu, potrivit GSP.