La vârsta de doar 13 ani, Costel Băloiu a interpretat rolul emblematic al personajului „Pistruiatul”, care a rămas cel mai cunoscut din întreaga sa carieră artistică. Acest rol i-a adus faima, dar nu l-a convins pe Băloiu să aleagă o carieră în actorie, optând ulterior pentru altă meserie. Chiar și în prezent, el primește o sumă simbolică de bani din drepturile de autor ale filmului „Pistruiatul”.
După Revoluție, serialul „Pistruiatul” a fost difuzat de toate posturile de televiziune, deși acesta a fost inițial un produs de propagandă acceptat de autoritățile comuniste din vremurile de odinioară. Cu toate acestea, popularitatea sa a rămas neafectată și a continuat să atragă un succes imens. Costel Băloiu a avut parte de recunoaștere și succes în acea perioadă, dar acestea nu i-au asigurat un trai îmbelșugat.
Câți bani primește Costel Băloiu pentru rolul din „Pistruiatul”
Pentru interpretarea sa în serialul „Pistruiatul”, Costel Băloiu a primit suma de 100.000 de lei vechi, însă această sumă nu avea o valoare semnificativă în acea perioadă. În plus, el a povestit că nu a primit întreaga sumă odată, ci a fost plătit în tranșe mici și treptate.
„Banii se dădeau cu țârâita – când se făcea 5% din filmare, 10%, 15%. Și veneau așa pe bucățele. Nu au venit toți banii odată. Și normal că s-au dus. Nici mama nu i-a gestionat foarte bine”, a dezvăluit Costel Băloiu în podcastul lui Adrian Artene.
Când Adrian Artene l-a întrebat pe Costel Băloiu dacă încă primește ceva din drepturile de autor, acesta a răspuns ca da, dar suma e infimă. „Primii bani pe care i-am primit au fost 120 de lei, într-un an de zile. Nu mi-a venit să cred”.
Costel Băloiu a jucat în rolurile principale din serialul „Pistruiatul” și din filmul „Roșcovanul”, pentru care este și cunoscut, precum și în câteva roluri secundare din filmele „Nemuritorii”, „Pentru patrie”, „Melodii, melodii”, „Noi, cei din linia întâi” și „Garda personală”.
„Pistruiatul” a lucrat mai târziu ca șofer
De-a lungul timpului, Costel Băloiu a avut diverse ocupații, inclusiv cea de taximetrist, fapt care a adus o surpriză plăcută fanilor săi care l-au avut ca șofer. A lucrat și ca șofer de TIR, iar ulterior a ocupat poziția de șofer la Ministerul Educației Naționale. Cu toate acestea, atunci când este întrebat despre rolul care i-a marcat viața, Costel Băloiu nu se simte în largul lui.
„Pistruiatul m-a urmărit toată viaţa. Şi în sensul bun, şi în sensul rău. Pe unde m-am dus să lucrez, am vrut să fiu Costel Băloiu, un om normal. Însă unii m-au privit ca pe o vedetă, ca pe un arogant. Dar au fost şi situaţii în care acest rol m-a ajutat.
M-am gândit de multe ori care ar fi fost povestea mea de viaţă, ce prieteni aş fi avut, de multe ori mă întreb dacă persoana de lângă mine vorbeşte cu omul Băloiu sau se gândeşte că se află lângă «Pistruiatul». Când o să dau colţu, nu o să spună nimeni: «A murit Costel Băloiu». O să zică: «A murit Pistruiatul»”, a declarat Costel Băloiu în urmă cu mai mult timp, potrivit viva.ro.