Câţi bani au adus americanii în România după 1960

Ambasada SUA la Bucureşti a răspuns ieri, în cifre, la întrebarea "Ce fac americanii?". Statisticile vizează investiţiile private, contribuţia guvernamentală şi proiectele ONG-urilor.

Statele Unite au contribuit la dezvoltarea României prin alocarea, sub diferite forme, a unor fonduri în valoare de aproape 2.5 miliarde de dolari în aproape toate domeniile de activitate – economie, politică, apărare, cultură, educaţie şi social – a arătat, ieri, Mark Gitenstein, amabasadorul american la Bucureşti.

Diplomatul a prezentat pe larg, într-o conferinţă de presă, cifre care vorbesc de la sine despre pre zenţa SUA în România. "Acest proiect a început acum un an şi jumătate cu o simplă întrebare: «Ce fac americanii în România?»", a explicat Gitenstein.

Fonduri de la guvern

Astfel, din 1960, când au avut loc primele schimburi interculturale prin intermediul burselor Fulbright, până în prezent, administraţia SUA a pompat 1,1 miliarde de dolari în diferite proiecte politice, economice, militare, sociale, educaţionale, culturale şi de protecţia mediului.

De departe, grosul fondurilor au venit prin intermediul USAID, agenţia americană pentru dezvoltare internaţională, care a pus la dispoziţia României peste 620 de milioane de dolari. Cu aceşti bani au fost finanţate proiecte privind îm bunătăţirea guvernării democratice, reformarea statului de drept şi consolidarea societăţii civile.

România a mai beneficiat de peste 340 de milioane de dolari prin intermediul cooperării cu Departamentul Apărării. Fondurile au servit, în bună măsură, achiziţiei de echipament, serviciilor şi pregătirii militare necesare pentru îmbunătăţirea capacităţii de apărare a României.

Armata americană a mai renovat grădiniţe, şcoli şi spitale din cele mai defavorizate zone din ţara noastră.

Peste 30 de milioane de dolari au luat drumul României prin intermediul programelor susţinute de Departamentul de Stat, iar alte 61.5 prin cele sprijinite de Departamentul Energiei.

O contribuţie semnificativă au avut-o şi Peace Corps - Voluntarii Corpului Păcii. Peste 1.040 de voluntari au lucrat în România din 1991 în cadrul unor proiecte care au fost finanţate cu peste 38 de milioane de dolari.

Contribuţia fundaţiilor

Tradusă în cifre, prezenţa organizaţiilor neguvernamentale americane în România echivalează cu 203 milioane de dolari. Un capital de până la 150 de milioane de dolari este la dispoziţia Fundaţiei Româno-Americane, care şi-a început activitatea în urmă cu doar un an.

Alte 27 de milioane de dolari au fost livrate programului IREX-Biblionet al Fundaţiei Bill şi Melinda Gates. Proiectul pe cinci ani, demarat în 2009, va asigura calculatoare, laptopuri şi software pentru 1.600 de biblioteci. Până în mai anul acesta, au fost donate aproape 4.000 de computere unui număr de 921 de biblioteci din 37 de judeţe.

De asemenea, prin proiectele în valoare de 13 milioane de dolari iniţiate de organizaţia Habitat for Humanity, din 1996 până în prezent, 440 de noi case au fost construite, 671 au fost reconstruite iar alte 993 au fost reparate după inundaţii masive, potrivit statisticilor prezentate de ambasada americană la Bucureşti.

ECONOMIE

100 de companii, cu 15.000 de angajaţi

Aproape 100 de companii americane au investit aproximativ un miliard de dolari în România, din 1990 până în prezent. Investiţiilor acestora asigură în prezent aproximativ 15.000 de locuri de muncă şi experienţă profesională pentru manageri şi angajaţi români, potrivit cifrelor prezentate ieri de ambasada SUA.

Sectoarele-cheie în care companiile americane au ales să investească sunt IT şi cea a serviciilor, industria auto, industria alimentară şi agricultură, sectorul bancar, al asigurărilor, industria hotelieră, fonduri de investiţii, industria manufacturieră şi sectorul bunurilor de larg consum. Investiţiile americane directe în România continuă să crească, a subliniat ambasadorul Mark Gitenstein.

"Numai începând din 2008 şi până acum, companiile americane au anunţat planuri de investiţii în valoare de 1,2 miliarde de dolari", a declarat acesta. "Acum suntem parteneri extraordinari şi vom continua să fim şi pe viitor. Suntem împreună, pentru totdeauna.“ MARK GITESTEIN, ambasadorul SUA la Bucureşti