Câteva soluții simple ca să scapi de oboseală

Trăim într-o lume agitată, zgomotoasă, muncim mult, ne consumăm psihic din cauza grijilor și nu mai reușim să ne odihnim. În fiecare zi ne trezim din ce în ce mai obosiți, iar pentru a face față solicitărilor apelăm la tot felul de suplimente, cafea, energizante, medicamente, unele destul de nesănătoase. Există câteva soluții pe care le putem urma fără efort, care ne ajută să scăpăm de oboseală.

Dacă te simți tot timpul obosit, slăbit și fără chef, este bine să știi că ai probleme. Chiar dacă nu este vorba de o afecțiune de sănătate, oboseala accentuată îți afectează viața zilnică și îți produce suferință. Un program solicitant la muncă și nu numai, prea multe sarcini de rezolvat în fiecare zi îți pot provoca o stare de oboseală cronică, pe care o poți evita apelând la câteva proceduri simple și eficiente.

Prima recomandare pe care o fac specialiștii, în astfel de situații, logic, este să te odihnești suficient. Cei care studiază fenomenul recomandă în medie opt ore de somn, ca să te refaci după o zi obositoare. Nu este bătut în cuie, fiecare organism are nevoile sale astfel că, pentru unii sunt suficiente 6 ore de somn pe noapte, iar alții nu se simt refăcuți nici după 10.

Ideal este să-ți dai seama singur de câte ore de somn ai nevoie ca să te simți revigorat și, în funcție de acest lucru să-ți programezi timpul de odihnă. Pentru aceasta trebuie să știi că atât timp cât te simți în formă și energic pe timpul zile, nu ai probleme cu somnul.

În cazul în care simți nevoia, să tragi pe dreapta, deși este abia ora prânzului, înseamnă că nu ai dormit suficient și trebuie să-și reglezi programul de somn. Dacă vei reuși, atunci starea ta se va îmbunătăți considerabil.

 Mult sport și o alimentație sănătoasă

O altă recomandare a specialiștilor este să faci cât mai multă mișcare, sport, despre care se spune că ar face minuni.

Tot logic vorbind, în cazul în care ești supaponderal, organele interne, în spcial inima depun un efort mai mare, iar acest lucru provoacă oboseală. Dacă faci exerciții fizice în mod constant, vei pierde în greutate și vei deveni, automat mai energic. Se spune că activitatea regulată la sala de sport sau alergatul zilnic pentru cel puțin 30 de minute reduc stările de oboseală.

Mănâncă sănătos. Dacă te simți slăbit pe parcursul zilei crește numărul gustărilor pentru a-ți menține nivelul de energie și respectă regulile privind alimentația rațională.

Ai grijă cu micul dejun și nu-l sări deoarece este cea mai importantă masă a zile (cel puțin așa spun toți), iar acest lucru te ajută foarte mult. Nutriționiștii spun că este bine să eviți, la masă, carbohidrații rafinați, precum precum orezul sau pâinea albă deoarece nu ajută prea mult.

Apelează, pentru un nivel crescut de energie, la legume, afine, portocale, spanac sau gustări din orez brun. Încearcă să incluzi, în meniul zilnic lactatele slabe în grăsimi, iaurt, brânză.

Cafeaua și alcoolul în exces fac rău

Deși cafeaua se spune că ajută, datorită cofeinei, specialiștii au altă părere. Ei recomandă să nu consumați în exces băuturi pe bază de cofeină – ceai, cafea sau diverse sucuri deoarece te vor ajuta pe termen scurt și vor avea efecte negative asupra organismului.

Aceeași specialiști recomandă să nu consumi alcool înainte de culcare pentru că un pahar de vin nu te ajută să ormi mai profund. Dimpotrivă, te poți trezi mai obosit decât te-ai culcat.

Următoarea recomandare este legată de ambianța din jurul tău. Dacă te simți obosit, lipsit de vlagă și ai de lucru, ascultă muzică ritmată, veselă, care te mobilizează, iar nu muzică ambientală, clasică, care este recomandată atunci când își dorești să adormi, să te relaxezi.

În plus, se pare că ajută și aromaterapia. Uleiurile esențiale de mentă, busuioc sau rozmarin te ajută să scapi de oboseală și de migrene.