Anumite categorii de pensionari vor fi obligați să achite în continuare contribuţiile la sănătate, în funcţie de banii pe care îi primesc lunar.
Prin urmare, din acest an, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, se introduce plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care au pensii mai mari de 4.000 de lei.
„Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei. Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, informează Casa de Pensii.
Cum se calculează plata CASS pentru pensionari
„Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 lei lunar, este partea care depășește suma lunară de 4.000 lei pentru fiecare drept de pensie", se arată în nota de fundamentare a ordonanței.
De exemplu, pentru un pensionar cu o pensie brută de 4.393 de lei, se va reține CASS pentru suma care depășește 4.000 de lei, adică 393 de lei.
Aplicând cota de 10% la această sumă, pensionarul va plăti 39,3 lei contribuție de asigurări sociale de sănătate.
Pensiile ar putea crește cu peste 10% din 2023.
Salariile și pensiile vor crește de anul viitor, urmând ca pensiile să crească cu peste 10%, potrivit unor surse guvernamentale.
Pe de altă parte, și pensiile din țara noastră ar putea fi majorate de anul viitor. 11% este varianta luată în calcul în prezent de coaliția de guvernare pentru un eventual punct de pensie.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat recent asigurări, la Antena 3 CNN, că pensiile vor fi majorate cu cel puțin 10% acum, iar acum, potrivit unor surse din coaliția de guvernare, ultimele calcule se bazează pe 11%.
Apare un nou tip de pensie! Ar putea fi acordat din 2023
Preşedintele BCR Pensii Private, de altfel primul administrator de pensii ocupaţionale acreditat de ASF, a reiterat posibilitate „creării de către marii angajatori din mediul privat sau public a unor pensii dedicate sub forma unor contribuții din partea angajatorului la un fond de pensii ocupaționale (n.a. Pilon IV) care vine în completarea pilonilor de pensie existenți în acest moment. Practic, asociaţiile patronale la nivel de ramură ar trebui să decidă înfiinţarea unor astfel de fonduri”, a declarat Radu Crăciun.