Câte secunde? Molima şi regula americană. Nu-i deloc bine dacă-i aşa

Câte secunde? Molima şi regula americană. Nu-i deloc bine dacă-i aşa

Recomandarea unor oameni de ştiinţă americani poate să facă diferenţa în plină pandemie de coronavirus? Aceasta este una dintre întrebările momentului.

Profesorul de chimie Joshua D. Rabinowitz şi cercetătoarea Caroline R. Bartman au notat într-un editorial din New York Times care este importanţa „cantităţii virale” la care se expun oamenii în aceste vremuri din ce în ce mai complicate pe mapamond.

 

Cei doi oameni de ştiinţă recomandă fără rezerve „regula celor 6 secunde”, care în opini alor are rolul de a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus când distanţa de siguranţă nu se poate aplica.

„Ca în cazul oricărei otrăviri, viruşii sunt de obicei mai periculoşi în cantităţi mai mari.

Expunerile iniţiale mici tind să ducă la infecţii uşoare sau asimptomatice, în timp ce dozele mai mari pot fi letale”, au notat cercetătorii.

Totuşi, aceştia au subliniat că „nu toate expunerile la coronavirus sunt similare”. Astfel, intrarea într-o clădire de birouri în care cineva a fost infectat nu este la fel de periculoasă ca o oră petrecută în tren lângă acea persoană.

„Trebuie să ne concentrăm mai mult pe evitarea infecţiilor cu încărcături virale mari” pentru că „încărcătura virală afectează severitatea bolii”, au completat aceştia.

Mai simplu spus, oamenii trebuie să fie foarte atenţi la expunerile lungi şi să aibă grijă mai ales când merg într-un loc aglomerat; sub nicio formă, după o astfel de deplasare, nu trebuie atinsă feţa după un contact cu „cantităţi mari” de viruşi.

Ce ar mai trebui cunoscut cu privire la teoria celor lansată de Joshua D. Rabinowitz şi Caroline R. Bartman: interacţiunile cu persoanele infectate sunt mai periculoase în interior şi la distanţă mică, iar doza creşte odată cu timpul de expunere.

Interacţiunile care nu respectă regula celor doi metri (n.r. – cum e plata la supermaket, spre exemplu) ar trebui să fie scurte şi ar trebui să fie de doar şase secunde.

„Trebuie să evităm reacţiile exagerate de panică la expunerile la doze mici. Îmbrăcămintea şi ambalajele pentru alimentele care au fost expuse unei persoane infectate par să prezinte un risc scăzut.

Oamenii sănătoşi care sunt împreună într-un supermarket sau birou riscă un risc redus atâta timp cât îşi iau măsuri de precauţie, preum purtarea măştilor chirurgicale şi distanţarea de oameni.

Izolarea totală a societăţii este cea mai eficientă modalitate de a opri răspândirea virusului, dar este o măsură costisitoare atât din punct de vedere economic, cât şi psihologic”, au mai spus cei doi pentru NYT, citat de web24.news.

 

Ne puteți urmări și pe Google News