Catastrofele naționale ale Bulgariei

Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Catastrofele naționale ale Bulgariei. Dacă admitem că Bulgaria a fost fondată în 681, atunci putem spune că până acum am trăit într-adevăr două catastrofe naționale. O caracteristică a catastrofei naționale absolute este dispariția statului.

Ce sunt „catastrofele naționale” ale Bulgariei?

Potrivit Wikipedia în limba bulgară, catastrofe naționale este un termen colectiv pentru consecințele extrem de nefavorabile ale tratatelor de pace după trei dintre războaiele pe care Bulgaria le-a purtat în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Cel puțin 99 din 100 de bulgari care sunt interesați de istorie sunt convinși că Bulgaria a trecut prin câteva astfel de catastrofe. Sau cel puțin prin două. Sau chiar trei. Tratatele de după Războiul Aliaților (București, 1913) și de după Primul Război Mondial (Neuilly, 1919) sunt considerate a fi de asemenea natură.

Pentru o a treia catastrofă națională, unii admit că ar putea fi vorba de tratatul de după cel de-al Doilea Război Mondial (Paris, 1947). Dar oare evenimentele tragice din Bulgaria și din lume din perioadele 1912-1919 și 1941-1945 au dus cu adevărat la catastrofe naționale pentru Bulgaria? Întrebarea este cel puțin discutabilă.

În 1885, Bulgaria nu a trăit catastrofe naționale

În opinia mea, de la înființarea sa, în 1885, Bulgaria nu a trăit catastrofe naționale! În același timp, în această perioadă, alte țări și imperii au trecut prin catastrofe naționale, iar unele pur și simplu au dispărut de pe harta lumii. Voi dovedi această afirmație, poate șocantă, matematic.

Mai jos voi admite că cea mai importantă caracteristică a unei catastrofe naționale este pierderea unor teritorii importante și/sau mari. Iar o caracteristică a catastrofei naționale absolute este... dispariția statului. Pierderea oamenilor și a resurselor este, de asemenea, un element al dezastrului național, dar este mai puțin important decât pierderea teritoriului.

Bulgaria / Sursa: Arhiva EVZ

În general, o țară nu este doar un teritoriu, dar nu există țară fără teritoriu. Ceva ca sănătatea: ea nu este totul, dar fără ea totul este nimic. Acest principiu geopolitic fundamental a condus întotdeauna lumea. O conduce și acum, prin războiul din Europa. El o va conduce chiar și după Marele (Al Treilea Război Mondial?), care se uită inexorabil prin rupturile conflictuale din structura geopolitică a lumii.

Cel mai nou stat bulgar s-a născut în 1885 după Unirea Principatului Bulgariei (cu un teritoriu de 64 mii km pătrați și o populație de 2 milioane de locuitori) și Rumelia de Est (cu un teritoriu de 33 mii km pătrați și o populație de 0,8 milioane ) și războiul victorios bulgaro-sârb care a urmat.

În 139 de ani, teritoriul țării a crescut cu 15%, iar populația a crescut cu peste 130%

Anul acesta urmează să sărbătorim cea de-a 139-a aniversare a noii Bulgarii. În 1908, a fost anunțată oficial independența noului stat, care se numea deja Țaratul Bulgariei. Teritoriul Bulgariei în 1885 era de 97 mii km pătrați, iar populația atunci era de 2,8 milioane. Să ne amintim asta.

Astăzi, Bulgaria are o suprafață de 111.000 de kilometri pătrați și o populație de 6,5 milioane de locuitori. Ce înseamnă acest lucru? Aceasta înseamnă că în 139 de ani, teritoriul țării a crescut cu 15%, iar populația a crescut cu peste 130%. Astfel, pe toată perioada de existență, noul stat bulgar nu a pierdut, ci a câștigat teritoriu!

În același timp, populația a crescut de aproape două ori și jumătate. Mai este un lucru aici. Cetăţenii bulgari din întreaga lume însumează astăzi 8,2 milioane. Aici, prin cetățean bulgar înțeleg exact asta - un cetățean al Republicii Bulgaria, adică o persoană cu un CNP și o adresă permanentă în Bulgaria.

Catastrofele naționale ale Bulgariei

Acestea sunt catastrofe naționale? Potrivit unora, acestea sunt catastrofe naționale. Eu nu cred că sunt. Catastrofe naționale absolute după Primul Război Mondial au suportat patru imperii care pur și simplu au dispărut de pe harta lumii. După al Doilea Război Mondial, Imperiul Britanic a dispărut, iar după 1991 a dispărut și Imperiul Sovietic.

În perioada în care teritoriul bulgar a crescut cu un „modest” 15%, alte țări au dispărut sau au pierdut mai mult de jumătate din teritoriul lor. Acestea sunt adevărate catastrofe naționale. Ceea ce au bulgarii în ultimii 139 de ani nu este un dezastru național. Nici nu pare a fi un succes spectaculos. Sau poate este?

Dacă admitem că Bulgaria a fost întemeiată în anul 681, de atunci și până acum, în acești 1343 de ani, am trăit cu adevărat două catastrofe naționale. În 1018, primul Țarat bulgar a murit, iar în 1396, a murit și al doilea. Acestea au fost catastrofe naționale! Dar noi am depășit aceste catastrofe. Astăzi există 50 de țări în Europa. Doar două dintre ele și-au păstrat numele în ultimele 14 secole.

(Articol de dr. Mihail Konstantinov, Trud; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)