Catastrofă cu sute de morți. Alunecările de teren au îngropat un sat

Catastrofă cu sute de morți. Alunecările de teren au îngropat un satCatastrofa din Papua Noua Guinee Sursa foto: X (Twitter)

Catastrofa din Papua Noua Guinee ia amploare. În alunecările de teren care au avut loc zilele trecute au murit 670 de persoane. Națiunile Unite au prezentat un nou bilanț, revizuit, al victimelor.

 

Dezastrul s-a produs în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 03:00 (17:00 GMT joi), în provincia Enga, din centrul ţării. Având în vedere ora la care s-au produs alunecările de teren, locuitorii unui sat au fost luați prin surprindere. Ei au fost îngropați sub mormane de noroi şi moloz în timp ce dormeau.

Catastrofa cu 670 de morți

În alunecările de teren din provincia Enga, situată în centrul Papua Noua Guinee, au murit 670 de persoane. Noul bilanț a fost întocmit după catastrofa din noaptea de joi spre vineri, de Națiunile Unite. Reprezentanții organizației sunt implicați în operațiunile de căutare și salvare a victimelor.

„Se estimează că peste 150 de case au fost îngropate şi că 670 de persoane au murit”, a declarat Serhan Aktoprak, funcţionar pentru migraţie în cadrul ONU, cu baza la Port Moresby, capitala țării.

Potrivit oficialului ONU, terenul nu s-a stabilizat și continuă să alunece. Acest lucru îngreunează operațiunile de salvare. Astfel, catastrofa din Enga ia amploare. Există riscul ca noi alunecări de teren să se producă și să prindă sub ele și alți localnici. Oficialul ONU a precizat că peste o mie de persoane au fost nevoite să părăsească zona sinistrată.

„Situaţia este teribilă, pământul continuă să alunece. Apa curge, iar asta creează un risc enorm pentru toţi cei prezenţi”, a indicat Aktoprak.

Localnicii sunt îngrijorați

Satul afectat de catastrofa din noaptea de joi spre vineri are o populaţie de circa 4.000 de locuitori. Datorită amplasării sale, așezarea era un punct de întâlnire pentru căutătorii de aur din regiune. Astfel, este posibil ca numărul victimelor să mai crească. Autoritățile spun că va dura câteva zile sau chiar săptămâni pentru a stabili un bilanţ definitiv.

Alunecarea de teren a blocat accesul la autostrada care face legătura cu celelalte localități. În aceste condiții regiunea muntoasă nu poate fi accesată decât cu elicopterul, a relatat ABC.

În imagini apărute pe reţelele sociale, oameni încearcă să se salveze cățărându-se pe stânci și agățându-se de rădăcinile copacilor ieșit din pământ.

Catastrofa a lovit Papua Noua Guinee

Alunecarea de teren a lovit o secţiune de autostradă din apropierea minei de aur Porgera, operată de Barrick Gold. Inițial, autoritățile au estimat că numărul victimelor, în catastrofa de joi noaptea, a fot de 100. Ulterior, au fost descoperite și alte cadavre.

Salvatorii au început să mute supravieţuitorii pe un teren mai sigur, lucru deloc ușor. Pe lângă catastrofa provocată de alunecările de teren, zona este cunoscută și pentru conflictele tribale.

După dezastrul de zilele trecute, premierul James Marape a spus că autorităţile răspund la acest dezastru. În prezent, guvernul insulei din Pacificul de Sud ia în considerare să solicite mai mult sprijin internaţional.

Cu 10 milioane de locuitori, Papua Noua Guinee este cea mai populată ţară din Pacificul de Sud, după Australia. Statul australian are 27 de milioane de locuitori.