Incendii în SUA. California a făcut apel la statele vecine pentru ajutor în lupta împotriva incendiilor deosebit de violente, soldate cu 23 de morţi, pentru că situaţia ar urma să se înrăutăţească, potrivit autorităţilor.
Situaţia „va continua să se înrăutăţească înainte de a se ameliora", a avertizat Ken Pimlott, responsabil din cadrul departamentului californian pentru păduri şi luptă împotriva incendiilor, în cadrul unei conferinţe de presă transmise pe Facebook.
„Este un eveniment grav, sever, catastrofic. Aceste incendii ard literal mai repede decât poate alerga un pompier în anumite zone", a mai afirmat el, scrie AFP, citată de Agerpres.
Alimentate de rafale de vânt cu viteze de peste 60 km/h şi în contextul în care umiditatea aerului este de doar 8%, 22 de incendii au distrus de duminică aproape 70.000 de hectare în opt comitate.
Pompierii estimează că aproape 3.500 de clădiri au fost distruse.
Peste 8.000 de pompieri luptă pentru stingerea flăcărilor, sprijiniţi din aer de peste 70 de elicoptere, 30 de avioane încărcate cu apă şi la sol de sute de vehicule.
Autorităţile din statul american cu cea mai mare populaţie a obţinut deja întăriri din statele apropiate Nevada, Washington, Oregon sau Arizona, şi altele urmează să ajungă.
Garda naţională din California a desfăşurat 700 de soldaţi, cărora urmau să li se alăture miercuri şi joi 1.800 de persoane suplimentare, a anunţat generalul maior Dave Baldwin, şef de stat major al organizaţiei.
În ajutorul pompierilor au venit şi persoane private, cum este Chris Hoffmann, de 58 de ani, care conduce unul dintre cele şase camioane-cisternă trimise de compania BTP, angajatorul său. "Cum pompierii nu pot să plece în căutarea apei, noi o aducem la ei", a declarat el pentru AFP.
Ken Pimlott a avertizat că aceste incendii „vor rămâne foarte imprevizibile în zilele următoare". „Condiţiile climatice continuă să fie propice unui flagel", a mărturisit el.
Potrivit serviciilor de salvare, incendiile s-au soldat cu 23 de morţi, în condiţiile în care precedentul bilanţ era de 21 de morţi.
Şeriful comitatului Sonoma, Robert Giordano, a declarat însă presei că 285 de persoane nu au fost încă localizate, subliniind că distrugerea a peste 70 de relee de telefonie mobilă complică sarcina autorităţilor.
Preşedintele american Donald Trump a decretat, marţi, stare de catastrofă naturală.
Incendiul numit „Tubbs", activ în apropierea oraşului Santa Rosa, a provocat de unul singur moartea a 11 persoane şi a urcat pe locul al şaselea în istoria Californiei din punctul de vedere al bilanţului morţilor.
Acesta a devastat peste 11.000 de hectare şi a distrus peste 570 de clădiri, dintre care 550 rezidenţiale. Un număr de 16.000 de structuri sunt încă ameninţate.
„Speram că locuinţa mea a scăpat... dar...", a declarat pentru AFP Michael Desmond, în vârstă de 63 de ani, izbucnind în lacrimi în faţa pavilionului său redus la cenuşă ca alte câteva sute de imobile din cartierul Coffey Park, din Santa Rosa, unul dintre cele mai afectate de incendii.
Poliţia din oraş a avertizat pe Facebook că serviciile meteorologice prognozează „o revenire a vânturilor puternice în regiune începând de miercuri seară (...) şi până joi dimineaţă".