CATALINA PITIS: Handbal: finala mica, live

CATALINA PITIS: Handbal: finala mica, live

Cuminte, pui victoria sa se aseze, sau infrangerea sa se arate cum sufera.

Randuiesti sariturile, faci literele sa tipe cu gura inchisa, construiesti rasul din spatiile libere si lacrimile le pornesti sa curga dintre virgule. Cum sa le reusesti pe toate? Sa bati inca o data Franta, cu patru reprize de prelungire, si, mai rau, cum sa iei inca o data bataie de la Rusia?

Fericirile si tristetile se nasc si mor in teren si se cuibaresc in urmatorul meci. Cand se titreaza un joc sau cand partida s-a terminat, starile sunt doar reconstruite, conectate la oamenii care nu pot fi jucatori in teren. Fericirile si tristetile fac play-back, pentru ca inima lor ar fi prea mare pentru cata emotie ar putea lumea sa traiasca. La Campionatul Mondial de handbal, Romania a jucat sferturi dramatice.

Meciul cu Franta a fost un fel de finala a nebuniei. Nebunia nu este rezultatul unui pact, pentru ea nu se ofera medalii. Dar nebunia poate juca o finala, finala ad-hoc, surpriza. Inceputul cu Franta a fost slab, si scorul de 14-8 de la pauza ne dadea sperante ca se va respecta regula „inceput slab, victorie pe final”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar finalul avea sa se joace cu noi, asa cum niciodata nu vom putea noi sa facem asta cu un joc organizat. Finalul s-a lasat castigat greu, a lasat golul victorios al Valeriei Bese sa fie fluierat, s-a folosit apoi de prelungiri, s-a ascuns dupa egalul 27-27 si s-a dezechilibrat intr-un 34-31, intr-o parte victorie, intr-o parte infrangere. Fericirile sunt facute mari de toate deznadejdile care omoara fractiuni de secunda din noi.

Si, dupa ce esti mai putin cu cateva secunde, ai nevoie sa iei cateva clipe din timp si sa completezi la corpul tau secundele pe care le-a pierdut mai devreme. In semifinala cu Rusia, handbalistele noastre au jucat cu fractiuni de timp lipsa din corp, fara vlaga, stoarse de toate puterile si de idei.

Si, daca te intrebi de unde lipsesc, au aratat imaginile la un moment dat fetele romancelor, fete nedumerite, neanimate, din care jocul nebun sorbise prea multa viata. Fractiunile de secunda lipseau de-acolo. Si, daca victoriile si infrangerile sunt titrate sau reconstruite dupa ce s-a incheiat meciul, in spatiile libere care urmeaza traiesc in direct toate vibratiile din finala mica: „..........................................................................”.