Evenimentul Zilei > Actualitate > Cătălin Predoiu divulgă cum negocia Crin Antonescu trecerea legii privind amnistierea unor fapte penale
Cătălin Predoiu divulgă cum negocia Crin Antonescu trecerea legii privind amnistierea unor fapte penale

Cătălin Predoiu divulgă cum negocia Crin Antonescu trecerea legii privind amnistierea unor fapte penale

Fostul ministru al Justiției ajuns prim-vicepreședinte PDL critica declarațiile premierului Victor Ponta în legătură cu cazul Adrian Năstase și trage semnale de alarma cu privire la intentiile USL in domeniul Justiției

Cătălin Predoiu a criticat declaraţiile premierului Ponta legate de decizia justiţiei în cazul Adrian Năstase. "Declaraţiile premierului Ponta şi ale altor politicieni USL demonstrează că încă nu se pot adapta realităţii dintr-o ţară membră a Uniunii Europene. În Uniunea Europeană justiţia este independentă şi condamnă sau achită pe bază de probe, nu pe bază de identitate politică. Cazuri celebre similare în Croaţia, Franţa, Italia sau Germania arată că nu te poţi sustrage Justiţiei în democraţie. Cer premierului Ponta să nu mai politizeze actul justiţiei prin declaraţii care induc poporului lipsa de respect faţă de Justiţie, prin declaraţii nefondate", a scris Predoiu pe blogul personal.
Fostul ministru al Justiției l-a somat pe Ponta "să reziste presiunilor din propriul partid" și i-a cerut premierului să demonstreze încredere în Justiţie, "chiar dacă verdictele acesteia nu-i convin personal sau colegilor de partid". "Trebuie să acceptăm deciziile Justiţiei, chiar şi atunci cînd nu ne convin. Trebuie să ne abţinem de la atacuri contra magistraţilor. Declaraţiile Premierului demonstrează din nou mentalitatea că politicul este deasupra legii. Nimeni nu este deasupra legii, nici măcar Premierii", a scris Predoiu.
Ponta si Antonescu vor fi vinovați pentru sutele de infracțiuni care vor fi comise dacă vor trece legea amnistiei
Predoiu semnalează și faptul că USL nu a renunţat la intenţia de a adopta o lege privind amnistia unor fapte penale. "Ieri se purtau negocieri între dl Antonescu şi alţi lideri politici din PNL, pentru a se trece legea în schimbul candidaturii la europarlamentare pe liste comune. Această lege ar însemna lăsarea în libertate, în plină iarnă, a mii de infractori care, fără loc de muncă şi fără adăpost, vor comite din nou infracţiuni. USL doreşte să facă acest lucru pentru a scăpa câţiva corupţi de la închisoare. Dacă vor trece legea amnistiei, domnii Victor Ponta şi Crin Antonescu vor fi vinovaţii morali pentru sutele de infracţiuni care se vor produce cu certitudine în urma amnistiei. De dragul unor corupţi pe care vor să-i scape de justiţie, domnii Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt gata să sacrifice siguranţa cetăţenilor prin amnistierea a mii de infactori condamnaţi.", a avertizat Predoiu. Politicianul cere celor aflați la Putere să renunţe la acest proiect, anunțând că în caz contrar "PDL va adopta măsuri extreme de protest democratic atât în Parlament, cât şi în afara acestuia".
Guvernul USL face o „cârpeală” în aplicarea noilor coduri
Cătălin Predoiu a criticat și acțiunea Guvernului Ponta privind pregătirea sistemului judiciar pentru implementarea Noului Cod Penal şi a Noului Cod de Procedură Penală, începând cu data de 1 februarie 2014, avertizând că vor apărea disfuncții și blocaje. "Premierul şi ministrul Justiţiei vor fi responsabili pentru aceste cârpeli, disfuncţii şi blocaje în sistemul judiciar. Aceste legi, parte a reformei legislative pe care am promovat-o ca ministru al Justiţiei, sunt foarte importante pentru Justiţie şi pentru întreaga societate. Sunt legi complexe, de aceea sistemul judiciar trebuie pregătit în prealabil pentru o astfel de operaţiune", a scris Predoiu.
Trebuiau angajați 150 de judecători și 350 de grefieri
"Pregătirea sistemului pentru coduri înseamnă mai mulţi judecători (de drepturi şi libertăţi) şi mai mulţi grefieri. Era nevoie de angajarea prealabilă a aproximativ 150 de judecători şi 350 de grefieri în sistemul judiciar. Acest lucru nu s-a făcut. Era nevoie de modificarea regulamentului de ordine interioară al instanţelor şi nu s-a făcut. Era nevoie de redistribuiri de posturi şi nu s-a făcut. Era nevoie de modificarea sistemului ECRIS de alocare a termenelor şi nu s-a făcut".
"Instanțele mici nu pot aplica codurile"
"Apoi, era nevoie de comasarea unor instanţe şi parchete cu volum mic de activitate şi schemă de personal incompletă, care nu pot aplica codurile. De exemplu, o instanţă unde funcţionează pe schemă doar 5-6 judecători nu poate aplica noile coduri. E nevoie de o mică restructurare a sistemului. Acest lucru nu s-a făcut. Operaţiunile despre care vă vorbesc erau planificate printr-un plan de punere în aplicare a codurilor şi un Memorandum aprobat de Guvernul PDL la începutul anului 2012. Angajarea judecătorilor, grefierilor şi restructurarea sistemului trebuiau să aibe loc în 2012 şi 2013, doi ani suficienţi pentru pregătire. Dar Guvernul USL a pierdut timpul şi nu a pregătit aplicarea noilor coduri. În acest fel se pune în pericol soarta multor dosare, şi procedura, în loc să se accelereze, se va îngreuna. În alte cuvinte, în loc să obţinem efectele pozitive, pentru că nu a fost bine pregătită aplicarea, se vor obţine efecte negative. Guvernul USL este responsabil de acest eşec previzibil".
"Guvernul USL pune în aplicare noile coduri cu neglijenţă şi iresponsabilitate"
"În privinţa codurilor penale, Guvernul USL trimite magistraţii la o bătălie dificilă, fără să le dea suficiente arme. Vrea Guvernul USL să îngreuneze de fapt mersul Justiţiei, să temporizeze dosarele? Judecând după antecedentele Guvernului USL, poate fi o explicaţie a acestei neglijenţe. Cer Guvernului USL, personal Premierului şi Ministrului Justiţiei să ia măcar în ceasul al 12-lea măsuri de pregătire a sistemului judiciar pentru aplicarea noilor coduri penale. Ei vor fi responsabili de orice greşeală, de orice blocaj care va apărea în procesul de punere în aplicare.”, concluzionează Cătălin Predoiu.