Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire, luni, cu ambasadoarea Regatului Suediei, Therese Hyden, iar cele două părți au discutat probleme arzătoare.
Poziţia Guvernului de la Stockholm de susţinere a intrării României în spaţiul Schengen, Legile Justiţiei şi activitatea procurorilor din România care anchetează infracţiuni din Justiţie s-au numărat printre temele discutate, luni, de ministrul Cătălin Predoiu cu ambasadoarea Regatului Suediei, Therese Hyden.
Discuții între ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și ambasadoarea Regatului Suediei, Therese Hyden
"Ministrul Justiţiei a mulţumit oficialului suedez pentru susţinerea de-a lungul anilor în vederea realizării reformelor în Justiţie şi pentru poziţia Guvernului de la Stockholm de susţinere a intrării României în spaţiul Schengen. Votul Guvernului suedez validează soliditatea parcursului european al României, iar evoluţiile din ultima perioadă confirmă, încă o dată, voinţa autorităţilor de la Bucureşti de a consolida statutul României de stat membru UE", potrivit unui comunicat de presă al ministerului.
Predoiu a prezentat, în detaliu, evoluţiile din ultima perioadă din sector, cu accent pe Legile Justiţiei recent adoptate de Parlament, validate de Curtea Constituţională şi apreciate atât de Comisia Europeană, cât şi de Comisia de la Veneţia, menţionează reprezentanţii ministerului.
Un alt aspect de interes a fost activitatea procurorilor special desemnaţi pentru anchetarea infracţiunilor din Justiţie, care au înlocuit Secţia specială.
"Ministrul Justiţiei a prezentat date statistice din care rezultă că volumul de dosare este în scădere. De asemenea, a precizat că nu au avut loc incidente procedurale, care să pună sub semnul întrebării independenţa procurorilor special desemnaţi, element esenţial în activitatea post-SIIJ", arată sursa citată.
Cătălin Predoiu a anunţat că va participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale din 13 decembrie, când se va discuta Raportul privind statul de drept referitor la România.
"Voi prezenta colegilor miniştri din statele membre UE progresele înregistrate în sectorul Justiţiei, evidenţiate de Comisia Europeană în raportul final MCV. România a susţinut instituirea Mecanismului privind Statul de Drept la nivelul UE şi participă activ la toate exerciţiile de evaluare. Guvernul, coaliţia, Parlamentul şi puterea judecătorească au reuşit să demonstreze că putem atinge o eficienţă instituţională pe aspecte de interes major pentru sistemul judiciar şi pentru societate în ansamblu, concretizată în rezultatul palpabil şi important constând în obţinerea unui ultim Raport MCV pozitiv pentru România. Întâlnirea cu ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a fost extrem de utilă şi constructivă în perspectiva Preşedinţiei rotative ce va fi exercitată de Suedia începând cu 1 ianuarie 2023", a declarat ministrul Justiţiei, citat în comunicat.
sursa: Agerpres