Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a avertizat ieri-seară că România trebuie să privească foarte atent la dezvoltarea în mediile europene a subiectului privind posibila conexare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei (MCV) cu problema aderării la Spaţiul Schengen, potrivit Agerpres.
"România trebuie să ia foarte în serios suspiciunile şi rezervele care au început să se manifeste, inclusiv în spaţiul francez şi să abordeze cu argumente şi foarte decisă această discuţie, cât mai repede cu putinţă", a spus Predoiu, la Paris, după o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, Michele Alliot-Marie, şi o întrevedere cu Gilles Briatta, consilierul pentru Europa al premierului Franţei.
"Cred că trebuie să fim foarte realişti în acest demers, să nu abordăm o gândire bazată pe principiul rezolvării de la sine a problemelor şi a semnelor de întrebare şi, în acelaşi timp, să tragem concluzia necesară din aceste discuţii care s-au generat în ultimele săptămâni şi luni legate de conexarea celor două programe", a explicat Predoiu.
El a subliniat că aderarea României la Spaţiul Schengen este un subiect extrem de sensibil, menţionând că a reiterat, în cadrul discuţiilor cu oficialii francezi, poziţia guvernului de la Bucureşti în sensul că nu este acceptabilă o conexare între problema MCV şi cea privind Spaţiul Schengen, chiar dacă legătura prin care s-ar face această alăturare o reprezintă problema corupţiei.
"Am arătat că noi am instituit un întreg ansamblu de instituţii, care au atacat frontal problema corupţiei şi au început să aibă rezultate în acest demers. În acelaşi timp, tehnic vorbind, nu au fost sesizate până acum probleme de corupţie pe programul de securizare a frontierelor. Deci, ar fi o conexare artificială a celor două programe. Aceasta este poziţia guvernului României şi am explicat-o cât se poate limpede, adăugând, evident, argumentul privind parteneriatul strategic pe care îl avem cu Franţa", a spus ministrul Justiţiei.
Apel la CSM
Despre disponibilitatea Franţei de a susţine aderarea României la spaţiul Schengen, Cătălin Predoiu a arătat că în această problemă nu se poate discuta în termeni de ajutor sau de lipsă a unui ajutor, ci în termeni realişti, pe rezultate şi argumente coerente.
"Cred că de toate acestea trebuie să ne ocupăm toate ministerele cu impact pe această zonă. Ministerul Justiţiei pe tema MCV, Internele şi Externele pe problematica Schengen", a spus ministrul.
"În acelaşi timp, cred că, în privinţa unor obiective de interes naţional, nu trebuie să lăsăm toată greutatea pe umerii guvernului. Spre exemplu, Ministerul Justiţiei trebuie acompaniat de o mobilizare în cadrul CSM, indiferent cât mai durează mandatul membrilor şi ce se întâmplă cu alegerile", a susţinut Predoiu.
El a arătat că MCV este un obiectiv de interes naţional, care cere o mobilizare în rândul magistraţilor, la nivelul partidelor politice şi al parlamentului, la fel fiind şi în cazul programului Schengen.
Citeşte şi Germania vrea să se asigure că vizele Schengen se acordă fără acte de corupţie