Ajutorul de la stat va fi primit de către persoanele care nu au un venit net mai mare de 2.000 de lei. În jur de 2,8 milioane de carduri de energie sunt distribuite de Poșta Română românilor care se încadrează în acest program.
Cardurile de energie au o valabilitate de 365 de zile. Mai exact, vor expira pe data de 1 ianuarie 2024. Perioada în care se vor livra cardurile de energie este cuprinsă între 1 și 28 februarie 2023. Începând cu 1 martie 2023 se vor putea efectua și plățile.
Ajutorul financiar a 700 de lei, acordat în două tranșe va fi pus pe carduri de energie emise pe suport de hârtie.
Serviciile sau produsele pe care românii vor putea plăti cu aceste carduri sunt:
-facturile la electricitate -facturile la gaze -energie termică în sistem centralizat de termoficare -butelie -lemn de foc -păcură -peleți -alte materiale de încălzire.
Banii de pe vouchere au o anumită valabilitate
Majoritatea românilor cu venituri mici au primit deja cardul de energie, iar beneficiarii vor avea astfel un ajutor de 700 de lei, bani cu care vor putea să își plătească facturile la energie.
Primele facturi vor putea fi plătite pe 20 februarie, însă banii de pe card au un termen până la care pot fi folosiţi. Românii care se încălzesc cu lemne de foc vor primi banii cash în mână, dacă aduc o factură de lemne nu mai veche de luna august a anului trecut.
În funcție de cum se derulează proiectul și de fondurile care rămân disponibile, Guvernul ar putea decide să extindă acest sprijin și să acorde aceste carduri și persoanelor care au venituri de maximum 3000 de lei/lună.
Este important ca românii să ştie cum să folosească aceşti bani pentru plata facturilor, pentru a nu risca amenzi.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei, de două ori pe an.
Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice pe care le au poștașii.
Cum se face plata cu cardul de energie
Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.
1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.
2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).
3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata
Mai exact, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.
Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș
Procedura de efectuare a plății este următoarea:
1. Poşta Română - aplicație electronică
2. Beneficiarul trebuie să facă următorii paşi:
- să se logheze cu seria cardului de energie
- să încarce documentele online
- să aibă o adresă de mail
3. Confirmarea de plată va fi transmisă la adresa de e-mail a beneficiarului în termen de 5 zile.
Care este valabilitatea cardului de energie
Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.
În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:
- Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
- Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.
Sursa: antena3.ro.