Cât te costă să scoți 10 lei de la bancomat

Cât te costă să scoți 10 lei de la bancomat

Pentru această sumă mică retrasă de la bancomat de pe cardul de debit (cardul de salariu) românii lasă mai bine de jumătate din bani băncii, sub formă de comisioane, în anumite cazuri. Acestea variază între 0 și peste 6 lei.

În curând, românii vor ști în amănunt ce sume plătesc pentru fiecare operațiune cu cardul, la bancomat. De anul viitor, băncile vor fi obligate să afișeze pe ecranele bancomatelor sumele fixe pe care le achită clientul în cazul fiecărei operațiuni. Până atunci, este bine ca românii să știe ce comisioane plătesc când retrag bani de la bancomat, comisioane care includ și costuri impuse de Visa sau Mastercard.

Atunci când sunt retrase sume mici, comisioanele băncilor sunt extrem de mari, raportat la suma extrasă. De exemplu, cine scoate 10 lei poate plăti băncii un comision care echivalează cu mai bine de jumătate din sumă. În felul acesta, creditorii încearcă să încurajeze clienții să nu folosească cash.

Cât plătești dacă retragi bani de la banca proprie

De regulă, bănca de la care ați luat cardul percepe un comision de circa 0,2% din suma extrasă, dacă folosiți bancomatele sale pentru a scoate bani. În unele cazuri, băncile nu acceptă însă ca acest comision să fie mai mic de 50 sau 20 de bani.

Altele, cum sunt ING sau Banca Transilvania, au preferat să nu impună niciun comision clienților cu carduri care folosesc bancomatele proprii. De aceea, veți vedea în tabelul atașat, în dreptul acestora este afișat un comision zero. Vestea bună este că, în ultimul timp, băncile au uniformizat comisioanele în cadrul grupului. Astfel, fie că aveți un card emis de UniCredit, Erste etc. și retrageți banii de la bancomate din țară sau din străinătate ale acestor grupuri bancare, veți achita aceleași comisioane. De asemenea, dacă retrageți bani de la bancomate „străine” de grup, veți achita aceleași comisioane, fie că sunteți în țară sau străinătate.

Taxe mari dacă retrageți bani de la o altă bancă

Comisioanele devin mult mai mari dacă scoateți cash de la bancomatul (ATM) altei bănci decât cea care a emis cardul.

Astfel, dacă aveți un card BCR și retrageți 10 lei de la un alt bancomat decât cele BCR, veți plăti nu mai puțin de 6,1 lei sub formă de comision, deci mai mult de jumătate din suma retrasă.

Media comisioanelor percepute de restul băncilor din piață este însă mult mai jos. Astfel, dacă aveți un card emis de o anumită bancă și veți retrage banii de la bancomatul altei bănci, veți plăti, de regulă, un comision egal cu 2,5 lei, la care se adaugă 0,5% din suma retrasă.

Noi reguli din 2015

Începând de anul viitor, de fiecare dată când un client va dori să efectueze o tranzacție cu cardul la bancomat, pe ecranul acestuia vor fi afișate comisioanele băncii, conform unui ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Prevederea ar urma să intre în vigoare în martie 2015. Astfel, pe ecranul bancomatului vor fi afișate, înainte de efectuarea operațiunii, toate comisioanele, tarifele, spezele şi alte costuri pe care trebuie să le achite clientul. Operațiunile pentru care va fi aplicată norma ANPC sunt eliberarea de numerar, transferul între conturi, plata facturilor, oricare alt serviciu solicitat în mod expres prin intermediul ATM.