Cât te costă să scapi întreg dacă te aleargă interlopii

Cât te costă să scapi întreg dacă te aleargă interlopii

Firmele de protecţie şi pază practică tarife diferenţiate pentru diverse cerinţe. Câteva sute de lei pe noapte nu e o sumă mare pentru cei care nu vor să rişte să fie atacaţi în club.

Într-o perioadă în care numărul de infracţiuni este în creştere, tot mai mulţi români care au ceva bani se gândesc să-şi asigure protecţia în faţa unui mediu tot mai ostil.

Şi asta în condiţiile în care sumele care trebuie plătite pentru asigurarea protecţiei nu sunt mari, mai ales în raport cu nişte venituri semnificativ peste medie. Tarifele pleacă de la 100 de euro pe noapte pentru cereri punctuale. Iar persoanele care îşi "antamează" un bodyguard pentru o lună întreagă plătesc de la 1.500 de euro pe toată perioada, în funcţie de diferiţi factori.

"Tarifele practicate sunt calculate în funcţie de eveniment, numărul de persoane cărora li se acordă protecţia şi gradul de risc. Preţurile încep de la 100 de euro pentru un eveniment normal, precum o seară de club pentru două persoane, dar pot ajunge şi la 500-1000 de euro. De asemenea, se mai practică şi colaborarea full time, aceasta ajungând la 1.500-2.000 de euro pe lună, situaţie în care solicitantul este păzit 24 de ore din 24", a afirmat Cătălin Iordache, director general al firmei de protecţie şi pază Romguard Security.

Cum se alege o gardă de corp

Garda de corp este aleasă în funcţie de natura problemelor pe care le are solicitantul, iar factorii care determină preţul sunt mulţi. Este foarte important şi doritorul, care poate fi o persoană cu cu diverse probleme financiare, căutată de interlopi, sau poate fi o persoană ce vrea să iasă în evidenţă cu diverse ocazii. Marea majoritate a solicitărilor vin, însă, de la cetăţeni străini şi sunt oarecum normale: însoţire la diverse evenimente, club etc. Înainte de toate, trebuie definit termenul de gardă de corp, atrag atenţia reprezentanţii firmei de protecţie şi pază Securitas. Astfel, trebuie delimitat acest tip de agent de securitate faţă de agentul de securitate din alte obiective şi faţă de agenţii care asigură paza la spectacole.

"Preţurile pot varia în funcţie de durata serviciului, complexitatea lui, locul de efectuare a serviciului şi, nu în ultimul rând, de calitatea serviciului oferit", au afirmat oficialii Securitas.

Aveţi nevoie de protecţie?

Apoi, depinde foarte mult cine este persoana care vrea protecţie. "Este importantă vârsta beneficiarului, stilul de viaţă, deplasările, ameninţările la care este expus. Una este să fie ameninţat de un vecin scandalagiu şi alta este să fie ameninţat de un clan de interlopi. Sunt importante contactele zilnice pe care le are, expunerea publică, necesitatea ca agenţii să vorbească limbi străine", a afirmat Adrian Cocan, marketing manager BGS. În plus, pot conta foarte mult detalii precum grupa sanguină a beneficiarului şi alte cerinţe speciale ale acestuia. În unele cazuri, contractul poate fi refuzat.

"Fiindcă toţi aceşti factori contribuie la tipul de agent necesar, la durata programului agenţilor, la munca de pregătire şi de informare, preţul variază. Beneficiarul este cel care intră în toate aceste detalii şi apoi discută preţul. Vă mai dau un exemplu: măcar unul dintre agenţi trebuie să fie compatibil ca grupă sanguină cu beneficiarul. Dacă acest factor se combină cu necesitatea vorbirii limbii japoneze, este posibil ca acel contract să fie refuzat", atrage atenţia Cocan.

Un patron care are o afacere de un milion de euro pe an are nevoie de gardă de corp atât pentru el, cât şi pentru familia lui, mai spune oficialul BGS.

"Pentru siguranţa sa şi a familiei sale, patronul trebuie să-şi monitorizeze atât casa, cât şi biroul. Când eşti o persoană care rulează o sumă mare de bani, riscurile cresc şi tentaţiile pentru cei din jur sunt mult mai mari. Pentru liniştea dumneavoastră şi siguranţa copiilor, există şi monitorizarea prin GPS", a afirmat Cocan.

Astfel, pot exista trei cercuri de protecţie: gărzile de corp, suport pentru gărzile de corp şi serviciul de investigaţii. 100 de euro este costul minim al unei gărzi de corp pentru o noapte în club. Dacă sunteţi ameninţat de grupări infracţionale foarte periculoase, preţul creşte

SPECIALIZARE" ÎN EUROPA

Hoţul român, un exemplu de creativitate

În ultimii ani, mulţi infractori români s-au "specializat" în ţările din vestul Europei, unde au învăţat multe trucuri de la "omologii" din întreaga lume.

"În încercarea de a determina anumite tipuri de infractori, realizăm că nu există limite în ceea ce priveşte inventivitatea acestora. Pe măsură ce evoluăm şi ne dezvoltăm, creşte şi rata infracţio nalităţii. În plus, pentru orice sistem nou de securitate apare un nou sistem de furt concomitent", avertizează oficialii Securitas.

Schimbările la nivel de infracţiuni şi de infractori sunt diverse, înmulţindu-se furturile mici mai ales în magazine. Dar au aparut şi furturi sofisticate, mai ales pe zona cardurilor bancare şi a ATM-urilor, folosindu-se tehnici exersate în ţări din vestul Europei.

Infractori mai deştepţi

Răufăcătorii sunt mai inteligenţi, mai îndrăzneţi, mai tehnici şi mai apropiaţi de computere şi internet, odată ce s-au specializat în ţări străine de la alţi infractori, avertizează şi Adrian Cocan, director de marketing la BGS. De regulă, profilul infractorului se regăseşte în mediile cele mai defavorizate, acolo unde posibilităţile atingerii unui venit decent sunt infime. Situaţia economică delicată a afectat nivelul de trai şi a condus la o diseminare a categoriilor sociale defavorizate, implicit la o creştere a infracţionalităţii.

Ne puteți urmări și pe Google News