Cât ne costă şi cum construim o mansardă pe un bloc

Cât ne costă şi cum construim o mansardă pe un bloc

Costurile mici de execuţie şi durata redusă de realizare sunt condiţionate de obţinerea acceptului din partea a două treimi dintre proprietarii de locuinţe din clădirea destinată mansardării.

În căutarea de soluţii locative, în ultimii ani, diverse alternative tehnice au apărut la îndemâna românilor care au devenit tot mai atenţi cu bugetele alocate în direcţia investiţiilor imobiliare. Dintre acestea, mansardarea unei clădiri deja existente, mai ales a unui bloc, s-a dovedit a fi o variantă care a stârnit atât reacţii pozitive, cât şi negative.

În timp ce ea apare ca o soluţie ieftină, care ar putea rezolva, cel puţin parţial, criza terenurilor disponibile din marile oraşe, în acelaşi timp mulţi locatari de la bloc resping ideea mansardării acestuia din motive de confort şi estetice.

Costurile "la cheie", de la 240 de euro pe metru pătrat

Pentru o mansardă cu suprafaţa de circa 70 de metri pătraţi, costul aproximativ al investiţiei ar fi 20.000 de euro, sumă care include cheltuielile cu avize şi acte, precum şi manopera şi materialele, potrivit lui Lucian Solomonean, adminstrator al firmei Malgo.

Concret, oferta firmelor specializate pe acest segment de piaţă porneşte de la aproximativ 240 de euro pe metru pătrat pentru stadiul "la cheie". La aceste costuri se adaugă şi comisionul arhitecţilor, care, în general, are o valoare de 4,4-7% din bugetul proiectului.

Durata de execuţie a unei mansarde cu suprafaţa precizată mai sus este cuprinsă între trei şi patru luni, asta în condiţiile în care proiectul are toate actele, avizele şi aprobările în regulă, precizează Solomonean.

Mansarda se realizează pe structura de lemn ignifugat şi, pentru că este o structură uşoară, ea se poate adapta la orice tip de construcţie. Materialele folosite în cazul mansardării, la partea de finisaje şi izolaţie diferă de la caz la caz, în funcţie de preferinţele clientului, dar şi de tipologia clădirii pe care se construieşte.

Paşi de urmat pentru realizarea unei mansarde

Pentru a se putea face mansardare, trebuie îndeplinite, în ordine, obligatoriu, mai multe condiţii. Prima dintre ele este reprezentată de acordul a cel puţin două treimi din proprietarii din clădirea care urmează să fie mansardată, inclusiv cu privire la condiţiile financiare de închiriere, vânzare sau concesionare în baza unei analize financiare, potrivit reprezentanţilor firmei Proserv Gal, specializată în mansardări şi reabilitări de blocuri.

Urmează procesul de scoatere din indiviziune şi stabilirea regimului juridic al spaţiului supus mansardarii, precum şi obţinerea unei aprobări de la proiectantul clădirii.

Ulterior, se elaborarează un proiect al mansardării, se aprobă acesta de către primărie, după care se obţine autorizaţia construcţiei şi Certificatul de Urbanism.

Ne puteți urmări și pe Google News