Fibrele sunt bune pentru pierderea în greutate? Potrivit dieteticianului Monique Richard, da. Acest lucru se datorează faptului că fibrele sunt extrem de sățioase, chiar dacă are un conținut scăzut de calorii.
Beneficiile fibrelor
„Fibrele sunt carbohidrații sau amidonul pe care corpul nostru nu îl poate digera cu ușurință”, explică Richard, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică și proprietar al Nutrition-In-Sight. Bacteriile intestinale pot influența modul în care digerăm alimentele, modul în care grăsimile sunt stocate, așa că stimularea sănătății digestive cu cel mai bun probiotic ar putea fi o altă modalitate de a ajuta la pierderea în greutate.
Fibrele sunt un nutrient esențial găsit în alimentele vegetale. Cu toate acestea, mulți americani nu ating cantitatea zilnică recomandată în dieta lor. Potrivit lui Richard, este recomandat să consumați 20-35 g de fibre pe zi, sau mai multe în unele cazuri, în plus față de multă apă. Un exces de fibre fără o hidratare adecvată poate provoca tulburări gastro-intestinale, cum ar fi balonare, crampe, gaze, constipație sau diaree.
La cel mai elementar nivel, pentru a pierde în greutate trebuie să ai un deficit de calorii (arzi mai multe calorii decât folosești), dar consumul de alimente bogate în fibre ar putea ajuta în acest sens deoarece necesită mai multă mestecare și crește sațietatea (senzația de sațietate). Deci, dacă te simți sătul, este mai puțin probabil să mănânci în exces și poate chiar să scadă aportul de calorii, ajutându-te potențial să slăbești fără să te gândești la asta.
Puteți găsi fibre în caise, fasole, sparanghel, ovăz, varză de Bruxelles și cartofi dulci. Adăugând aceste alimente în dieta ta, ai putea ajunge să mănânci mai puțin fără să observi, ceea ce, la rândul său, ar putea ajuta la pierderea în greutate.
Alimente bogate în fibre
Fibrele se găsesc în alimentele vegetale, de aceea o dietă vegană poate fi bună și pentru pierderea în greutate. Dacă mănânci pielea sau coaja fructelor și legumelor, vei avea mai multe beneficii, deoarece se găsește în mod natural în aceste surse. De asemenea, se găsește în mod obișnuit în fasole, linte, nuci, semințe și cereale integrale, cum ar fi orezul brun și fulgii de ovăz, care conțin stratul exterior de tărâțe bogat în fibre.
Alimentele bogate în fibre nu sunt bune doar pentru pierderea în greutate. Există dovezi puternice care sugerează că un consum de multe fibre este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și cancer intestinal. „Oamenii care consumă o dietă bogată în fibre tind să vadă o scădere a poftei de mâncare, deoarece este atât de sațios. Opțiunile bogate în fibre includ fructe proaspete, legume, cereale integrale (orz, mei, amarant, farro și orez brun), ovăz, nuci și fasole, potrivit Live Science.