Evenimentul Zilei > Politica > Cât ne-a costat vizita lui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore. Suma totală este neașteptat de mare: 2,5 milioane de euro – Surse
Cât ne-a costat vizita lui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore. Suma totală este neașteptat de mare: 2,5 milioane de euro – Surse

Cât ne-a costat vizita lui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore. Suma totală este neașteptat de mare: 2,5 milioane de euro – Surse

Potrivit unui raport, președintele României a călătorit în 2022 și primele două luni ale anului 2023 de 26 de ori în țară și străinătate, iar majoritatea zborurilor au avut opriri în Sibiu. Detaliile cu privire la vizita oficială a lui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore au stârnit reacții de nemulţumire în spațiul public.

Lumea s-a arătat indignată de faptul că, înainte de a zbura Japonia, avionul închiriat de Administrația Prezidențială de la Global Jet, o companie din Luxemburg, a zburat de la București spre Sibiu și apoi spre capitala Japoniei. Surse politice susțin că recenta deplasare a președintelui Klaus Iohannis alături de soția sa în Japonia și în Singapore a ajuns să coste aproape 2,5 milioane de euro, potrivit surselor.

De departe este una dintre cele mai scumpe călătorii prezidențiale

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus atunci când i s-a cerut să comenteze despre vizita cu avion privat a președintelui Iohannis, că el împreuna cu premierul Nicolae Ciucă au zburat în Japonia cu o aeronavă de linie din cauza costurilor exorbitante solicitate chiar și de Tarom.

Administrația Prezidențială răspunde acuzațiilor din spațiul public după ce Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au folosit un avion privit pentru vizita oficială din Asia: „Precizăm că această activitate se realizează în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea şi executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis Administraţia Prezidenţială, pentru news.ro.

Detaliile zborului, costul acestuia şi ruta sunt clasificate

Instituţia prezidențială explică, însă, că detaliile zborului, costul acestuia şi ruta sunt clasificate, potrivit legislației în vigoare.

„În ceea ce priveşte selecţia aeronavei pentru executarea zborului special, precizăm că tipul aeronavei este stabilit în funcţie de opţiunile disponibile şi de specificul misiunii, care determină capacitatea de transport şi raza de acţiune (scurt, mediu sau lung curier), iar Serviciul de Protecţie şi Pază verifică îndeplinirea condiţiilor de siguranţă şi securitate aeronautică impuse de legislaţia aferentă executării zborurilor speciale”, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit boardingpass.ro., escalele pe aeroportul din Sibiu a avioanelor închiriate de Administrația Prezidențială pentru călătoriile Președintelui nu sunt deloc o excepție, ci o regulă.

Zborurile președintelui Klaus Iohannis: perioada 2022 – 2023

Conform listei de zboruri efectuate de președinte în 2022 și primele două luni ale anului 2023, din cele 26 de călătorii avute de acesta în țară și străinătate, șapte nu au avut opriri pe aeroportul sibian. Motivul opririlor pe aeroportul din Sibiu, care au o durată de numai câteva zeci de minute, este necunoscut.

-Vizita oficială din Luxemburg (27 februarie 2023): – avionul închiriat a zburat pe ruta București – Sibiu – Luxemburg în 27 februarie 2023. – la retur, același avion a zburat pe ruta Luxemburg – Sibiu – Luxemburg în 28 februarie 2023.

-Vizita oficială din Varșovia (22 februarie 2023): – avionul închiriat a zburat pe ruta București – Constanța – Varșovia – București. Vizita oficială din Bruxelles (9 februarie 2023): – avionul închiriat a zburat pe ruta București – Bruxelles în 8 februarie 2023. – la retur, același avion a zburat pe ruta Bruxelles – Sibiu – București în 10 februarie 2023.

-Vizita oficială din Baku (2-3 februarie 2023): – avionul închiriat a zburat pe ruta București – Baku în 2 februarie 2023. – la retur, același avion a zburat pe ruta Baku – Sibiu – București în 2 februarie 2023.

-Vizita oficială din Caracal (20 decembrie 2022): – avionul închiriat a zburat pe ruta București – Craiova – București în 20 decembrie 2022.

-Vizita oficială din Bruxelles (14-15 decembrie 2022): – avionul închiriat a zburat pe ruta București – Bruxelles în 14 decembrie 2022. – la retur, același avion a zburat pe ruta Bruxelles – Sibiu – București în 16 decembrie 2022.

-Vizita oficială din Tirana (6 decembrie 2022): – avionul închiriat a zburat pe ruta București – Sibiu – Tirana – București în 6 decembrie 2022.

-Vizita oficială din Atena (3 decembrie 2022): – avionul închiriat a zburat pe ruta București – Atena în 2 decembrie 2022. – la retur, același avion a zburat pe ruta Atena – Sibiu – București în 3 decembrie 2022.

Lista completă o puteţi consulat pe site-ul boardingpass.ro.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: