Cât de utile pot fi imaginile de pe camerele de bord. Pot fi probă în instanță, dar vă pot aduce și amenzi

Cameră de bord. Sursa foto:promotor.ro

Camerele de bord sunt extrem de populare în rândul șoferilor români. Imaginile pot fi folosite ca probă în cazul unui accident rutier. Dacă însă postați pe internet diferite filmări, în care apar alte persoane, riscați amendă și puteți fi dat în judecată.

Camerele de bord au deveni un accesoriu nelipsit din multe autoturisme. Pot fi extrem de utile în cazul unui accident, dar pot cauza și multe probleme dacă postați pe rețelele sociale ceea ce filmează. O cameră de bord poate costa între 50 și 4.000 de lei. Prețul diferă în funcție de caracteristicile tehnice.

Probă în instanță

Imaginile de pe camerele de bord pot fi folosite ca probă în cazul unui accident rutier. Au existat cazuri în România în care imaginile au demonstrat că șoferii nu a fost vinovați în accidente în care au fost implicați pietoni. Un șofer din București a scăpat de acuzații după ce a demonstrat că bărbatul pe care îl lovise sărise intenționat în fața mașinii.

„Am putea, prin intermediul lor, să demonstrăm că nu suntem de vină în cazul în care suntem implicați într-un accident. O asemenea cameră poate să devină și o posibilă dovadă în instanță”, a spus Mihai Beldie, vlogger auto.

Totuși, polițiștii nu pot folosi ca probă toate imaginile stocate de camerele de bord, ci doar pe acelea care provin de pe dispozitive omologate. Un proiect de lege care ar fi permis folosirea ca probă a tuturor imaginilor a fost respins anul acesta de Parlamentul României.

Atenție la ce postați

Camerele de bord pot deveni însă și o problemă atunci când filmează alte persoane aflate în diferite situații și imaginile sunt postate apoi pe rețelele sociale. Chiar dacă filmați încălcări ale regulilor de circulație, puteți fi sancționat dacă le urcați pe internet. Dacă vreți ca autorul să fie identificat și eventual pedepsit, cel mai bine este să predați imaginile la poliție.

În cazul în care le faceți publice fără acordul celui în cauză, îi încălcați dreptul la viață privată. Riscați să luați amendă și să fiți dat în judecată.

„În măsura în care noi alegem să încărcăm aceste înregistrări pe Internet, trebuie să respectăm prevederile regulamentului GDPR”, a spus Mihaela Vasile, avocat, potrivit observatornews.ro.