Cât de repede vor omorî liberalii proiectul Iohannis?

Cât de repede vor omorî liberalii proiectul Iohannis?

Iohannis simte pericolul și temporizează, încercând, probabil, o primenire și o omogenizare a partidului, înainte de a le da liber la guvernare.

Autor: Cristian Ganciu, economist (foto dreapta jos)

În turul întâi am votat Macovei, iar în turul doi anti-Ponta. Chiar dacă numi făceam iluzii în privinţa calităţii resursei umane a noului PNL trebuie să recunosc că „tabloul de familie” din spatele lui Iohannis, la Curtea Constituţională, mi-a lăsat un gust amar. Combinaţia dintre puciştii anului 2012 şi aripa Blaga, vinovată cel puţin pentru noncombat la răsturnarea Guvernului MRU, m-a făcut să mă întreb dacă Iohannis nu va sfârşi la fel de jalnic precum Constantinescu.

Un amestec de cercetaţi penal, miniştri incompetenţi, oportunişti şi diverşi dubioşi tropăie mărunt aşteptând semnalul de start în cursa pentru joburi şi resurse, începând de la staff-ul Administraţiei Prezidenţiale, Guvern, ministere, agenţii şi, mai departe, spre deconcentrate.

Iohannis simte pericolul şi temporizează, încercând, probabil, o primenire şi o omogenizare a partidului, înainte de a le da liber la guvernare. Problema este că Iohannis nu are timp suficient, după ce va deveni Preşedintele României, de reformarea partidului rămânând să se ocupe actualii lideri.

Pentru ca proiectul Iohannis să aibă succes ar trebui ca PNL-ul să lucreze inteligent, cu bătaie lungă şi să nu se repeadă ca disperaţii la ciolan. Alegerea unor oameni competenţi şi nepătaţi pentru guvernul din umbră şi, după debarcarea lui Ponta, pentru noul guvern, ar putea creşte puternic şansele de reuşită. Întrebarea este: vor fi liberalii atât de inteligenţi încât să păstreze un Bogdan Aurescu la externe, un Răzvan Nicolescu la Energie, să aducă un independent la Justiţie (Laura Ştefan?), un Pleşu la Cultură sau un Funeriu la Învăţământ? După cum arată lucrurile până acum, slabe speranţe. Întrebarea din titlu rămâne valabilă. Să deschidem pariurile?