Cât de probabilă este o contraofensivă a Rusiei în Ucraina. Operațiunea prevestește, de fapt, „grandioase schimbări” și chiar o „mare furtună”

Cât de probabilă este o contraofensivă a Rusiei în Ucraina. Operațiunea prevestește, de fapt, „grandioase schimbări” și chiar o „mare furtună”Sursa: Facebook/ Volodimir Zelenski

Colonelul în rezervă Rustem Klupov a transmis că Armata Rusiei ar plănui o contraofensivă de amploare, bazându-se chiar pe strategia de apărare folosită de Moscova în anul 1941.

Rusia ar plănui să folosească strategia din cel de-al doilea Război Mondial, mai exact așa-numita operațiune Barbarossa, atunci când Germania nazistă plănuia să invadeze Uniunea Sovietică.

Ucrainenii se tem de o nouă contraofensivă a Rusiei

„Nu este exclus să se pregătească o contralovitură puternică, menită să conducă la o contraofensivă”, a explicat colonelul în rezervă Rustem Klupov, care a adăugat că o astfel de operațiune prevestește, de fapt, „grandioase schimbări” și chiar o „mare furtună”, asta în ciuda faptului că Ucraina, care și-a pierdut capacitățile de apărare, a primit sprijin militar din partea NATO.

„Atacul asupra Podului Crimeii a avut drept scop un câștig de imagine, nu unul sistemic. Dacă nu vom mai avea acest avanpost, va trebui să o luăm de la capăt, să forțăm din nou Niprul”, a mai transmis colonelul în retragere Rustem Klupov.

Recent, șeful-adjunct al administrației regionale din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a reiterat că acest teritoriu ucrainean va deveni „fortăreața” pe care trupele o vor apăra „până la ultimul”, conform Gazeta.ru.

NATO, gata să intre în război în Ucraina

Generalul în rezervă David Petraeus nu exclude varianta ca un contingent militar multinațional aflat sub conducerea SUA să participe la război de partea Ucrainei. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Federația Rusă va decide să atace și alte țări.

Fostul director al CIA și fost comandant al forțelor SUA și NATO din Afganistan, generalul în rezervă David Petraeus, susține că SUA și alte state pot reacționa în cazul în care Rusia recurge la acțiuni foarte „șocante și teribile” pe teritoriul Ucrainei. Totuși, statele care s-ar alătura Kievului nu vor lupta în numele NATO.

Apărarea colectivă a NATO

Generalul consideră că „linia roșie” pentru alianța nord-atlantică este direct legată de apărarea colectivă, în conformitate cu articolul al cincilea din Tratatul Atlanticului de Nord. Este vorba de atacarea unei țări membre NATO.

„Cred că este posibil ca Rusia să întreprindă o acțiune în Ucraina care ar fi atât de șocantă și atât de oribilă încât Statele Unite și alte țări ar putea reacționa într-un fel sau altul, dar ca forță multinațională condusă de Statele Unite, și nu ca forță NATO” a explicat fostul director CIA.

Cu toate acestea, generalul consideră că războiul din Ucraina nu se va transforma într-un al Treilea Război Mondial. Motivul pe care se bazează afirmația lui Petraeus este că trupele ruse deja încep să piardă tot mai mult teren  în fața armatei ucrainene: „Nu, nu cred că este deloc în interesul lui Vladimir Putin să extindă războiul. Forțele sale sunt deja inferioare celor ale Ucrainei și ultimul lucru de care are nevoie este un conflict mai amplu”, a explicat David Petraeus, conform

Ne puteți urmări și pe Google News