Medicamentul anti-durere cel mai vândut din lume, Paracetamolul nu este deloc atât de inofensiv cum cred cei care îl consumă în mod obișnuit.
Cunoscând efectele nocive ale Paracetamolului (sau acetaminofen) asupra ficatului, cercetătorii britanici au dorit să studieze și alte consecințe ale consumului regulat pe termen lung ale acestui medicament vândut aproape în toată lumea fără prescripție medicală, sub mărci diverse.
Echipa de oameni de știință condusă de profesorul Philip Conaghan din Leeds a descoperit un nivel de mortalitate ce poate atinge și 63% la pacienții care iau Paracetamolul în mod repetat și în doze importante (3 grame pe zi).
Consumul regulat de Paracetamol sporește de asemenea riscul bolilor cardiovasculare, al hemoragiilor digestive și al problemelor renale, potrivit studiilor publicate în revista britanică Annals of The Reumatic Disease, editată de British Medical Journal.
Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât consumul se desfășoară pe termen mai lung.
„Studiul arată că atunci când se depășeșc 3 grame pe zi timp de două săptămâni sau mai mult se intră într-o zonă de risc foarte ridicat”, explică François Chast, șef de serviciu de farmacie clinică la spitalul francez Cochin-Hotel Dieu, citat de Le Nouvel Observateur.
Acesta a adăugat totuși că, în ciuda demonstrației unei „augmentări discrete dar reale a toxicității”, studiul „nu pune în discuție calitățile Paracetamolului, care rămâne un medicament foarte util pentru durere și febră, și care prezintă mai puține efecte secundare decât aspirina sau anti-inflamatoarele non-steroidiene cum este Ibuprofenul.”