Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19. Ultimele statistici şi cifre

Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19. Ultimele statistici şi cifre

Ce ştie un profesor universitar despre dovezile din prezent

Ce crede Deborah Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitatea din Surrey? Este la fel de clară despre modul în care ar trebui să se comporte oamenii: «Există câteva motive pentru asta. Unul este că nu vei fi pe deplin protejat. Iar altul este că nu există încă dovezi că vaccinul te va împiedica să primești virusul și să-l transmiți.»

Ce a spus Dunn-Walters despre evaluarea eficacităţii vaccinurilor? Ea a fost evaluată mai ales prin examinarea faptului dacă acestea au împiedicat oamenii să dezvolte simptome. Evaluarea nu a ţinut cont dacă vaccinurile au oprit infectarea.

«Și știm că este posibil să aveți o infecție asimptomatică», spune ea. Nu există încă nicio dovadă că o doză sau chiar două vor împiedica oamenii să dea virusul altora.

Puteți sări peste a doua doză de vaccin? «Studiile preclinice ar fi arătat că nu credeau că există suficientă imunitate după o singură injecţie. Așa că au optat pentru ambele», spune Dunn-Walters.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul studiilor au existat mai mulți anticorpi și celule T în sânge după două doze decât după una. Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a spus că ar fi o «mare greșeală» să omitem a doua doză. În opinia lui, a doua doză aproape dublează cantitatea de protecție pe care o primim.

Pfizer și BioNTech au solicitat prudență

Pfizer și BioNTech au solicitat deja prudență. Explicaţia? Datele lor se încheie în ziua 21. Şi «nu există date care să demonstreze că protecția după prima doză este susținută după 21 de zile».

Este posibil ca protecția despre care se părea că fusese dobândită de oameni să cadă brusc după acel moment - de fapt, acest lucru nu ar fi surprinzător pe baza modului în care funcționează de obicei sistemul imunitar.

Estimarea fiabilă a duratei protecției împotriva unei singure doze este complicată și mai mult de faptul că toate vaccinurile Covid-19 aprobate în prezent utilizează o tehnologie nouă.

Vaccinurile Oxford-AstraZeneca și Sputnik-V implică ambele versiuni modificate ale adenovirusurilor - un grup care se poate rupe în mai multe tipuri diferite de celule și poate provoca o serie de boli, cum ar fi infecțiile respiratorii.

Ce foloseşte vaccinul dezvoltat de Rusia

În timp ce versiunea Oxford folosește un adenovirus de la cimpanzei, cea rusă include un amestec de două tipuri umane. Virusul a fost modificat pentru vaccinuri, astfel încât să fie sigur și să nu poată face mai multe copii ale lui în interiorul celulelor.

Este capabil să învețe corpul să recunoască coronavirusul codificând instrucțiunile pentru a crea o caracteristică găsită pe suprafața sa, proteina spike.

Deși adenovirusurile au fost utilizate în vaccinurile împotriva cancerului și în terapia genică de ani de zile, ele au fost folosite doar o singură dată pentru a preveni o infecție virală - un vaccin Ebola care utilizează această metodă a fost aprobat pentru utilizare în Statele Unite în decembrie 2019.

Pe de altă parte, versiunile Moderna și Pfizer-BioNTech sunt, cu siguranță, și mai pionieriste. Ambele conțin nenumărate fragmente minuscule de ARNm, care - ca și în cazul vaccinului pe bază de adenovirus - codifică proteina spike de pe suprafața Covid-19.

Sunt singurele vaccinuri ARNm care au fost aprobate pentru utilizare la om. Fără alte vaccinuri ARNm pentru a le compara, lumea se află pe teritoriu neexplorat.

Un profesor de microbiologie susţine că există multe necunoscute

După cum a explicat recent Ronald Corley, profesor de microbiologie la Universitatea din Boston, există multe necunoscute. Cum ar fi dacă vaccinurile vor funcționa la fel de bine la oameni din etnii diferite și cât va dura imunitatea...

Versiunea CoronaVac conține în schimb particule de coronavirus inactivate. Această metodă este mai puțin neobișnuită - conceptul de utilizare a agenților patogeni morți în vaccinuri există încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cu toate acestea, nu este mai puțin clar cât va dura imunitatea, deoarece niciun vaccin făcut dintr-un membru al acestei familii de viruși nu a fost vreodată aprobat înainte de pandemie. Dunn-Walters dorește să sublinieze că imunitatea necesită timp pentru a se dezvolta.

Deci, indiferent dacă o singură doză din oricare dintre vaccinurile Covid-19 poate oferi protecție în cele din urmă, în primele două săptămâni nu veți avea mai mult decât ce aveaţi la început.

«Există o parte a sistemului imunitar pe care o numim imunitate înnăscută, care răspunde imediat», spune Dunn-Walters. Aceasta cuprinde bariere fizice în calea infecției, cum ar fi pielea, precum și anumite tipuri de celule albe din sânge și semnale chimice.

Dar ea explică faptul că, în general, aceasta nu poate preveni singură boala - și nu este afectată de vaccinuri. «Deci, aveți nevoie și de imunitate adaptativă.

Dar problema imunității adaptive este că, așa cum spune și numele său, este adaptivă - se adaptează la provocările individuale ale agenților patogeni.»

Pentru ca vaccinurile să aibă vreun efect, acestea trebuie să încurajeze organismul să producă mai multe celule imune - dintre care unele la rândul lor produc anticorpi.

«Şi asta necesită timp», spune Dunn-Walters. Deci, deși lansarea globală a noilor vaccinuri poate fi interesantă, se pare că majoritatea dintre noi va trebui să aștepte mai mult timp înainte ca viața normală să poată fi reluată”, arată bbc.com.